Informacije i poziv na susret s papom Benediktom XVI

POZIV OBITELJIMA NA SUSRET S PAPOM
 
Vjernike i sve ljude dobre volje pozivamo da u što većem broju i radosna srca sudjelujemo na jednom od najvećih događaja ovog desetljeća za Hrvatsku.
U pohode nam dolazi najpoznatiji čovjek u svijetu, jedini moralni autoritet i vodeći intelektualac današnjice, graditelj Europe i promicatelj mira među narodima.
Prijatelj Hrvatske, veliki branitelj obitelji, ljubitelj života, promicatelj prava vjernika u javnom životu, najvjerniji suradnik i nasljednik Ivana Pavla II. Poglavar Katoličke Crkve – papa Benedikt XVI..
Dolazi pružiti ruku djetetu, mladiću i djevojci, majci i ocu, baki i djedu – svakoj hrvatskoj obitelji. On, Petrov nasljednik, proslavit će s nama prvi susret hrvatskih katoličkih obitelji! Pomolit će se na grobu velikana mučenika, blaženog Alojzija Stepinca.
Benedikt XVI. dolazi kročiti stopama „svoga ljubljenog prethodnika“, ohrabriti nas i učvrstiti svjetlo vjere u našem narodu.
Ako se slažete da je brak zajedništvo između jednog muškarca i jedne žene, ako se slažete da vjernik ima pravo nastupati u javnosti, onda dođite, iskažimo dobrodošlicu i dajmo podršku čovjeku koji brani istinske ljudske vrednote.
Benediktu XVI. vjeruje milijardu ljudi, svi k njemu dolaze. Sada on dolazi k nama – u Hrvatsku, u Zagreb – u subotu 4. i nedjelju 5. lipnja.
Budimo dio povijesnog susreta hrvatskih obitelji s papom Benediktom XVI. na zagrebačkom hipodromu, u nedjelju 5. lipnja.
Molitveno bdjenje započinje u 3 sata u noći, a euharistijsko slavlje s Papom u 10 sati.
Prijavite se u svojim župnim uredima!!!
 
Pododbor HBK za sadržaje pripremnog razdoblja
i pretprogram uoči Euharistijskog slavlja s papom Benediktom XVI.
mons. Valter Župan, krčki biskup,
predsjednik Pododbora i predsjednik Vijeća HBK za obitelj

 
HIPODROM: Molitveno bdjenje „Obitelji – zajedno u Kristu“
 
Četvrti sastanak Pododbora za sadržaje pripremnog razdoblja i predprogram uoči Euharistijskog slavlja s papom Benediktom XVI. održan je u srijedu 11. svibnja 2011. u prostorijama tajništva Hrvatske biskupske konferencije. Sastankom je predsjedao mons. Valter Župan, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za obitelj.
U uvodnoj riječi biskup Župan je istaknuo da se izrađuje velika Svijeća obiteljskih susreta kao trajni spomen na prvi susret hrvatskih katoličkih obitelji održan pod predsjedanjem pape Benedikta XVI., a koja će gorjeti i na budućim nacionalnim obiteljskim susretima. Svijeću će na kraju euharistijskog slavlja na hipodromu blagosloviti Sveti Otac, a manje replika će mu biti predana kao znak zahvalnosti, odanosti i ljubavi, molitava i žrtava svih hrvatskih obitelji.
Na sastanku je detaljno predstavljen i usvojen program molitvenog bdjenja na hipodromu koje započinje u 3 sata u noći, u nedjelju 5. lipnja. Bdijenje pod nazivom „Obitelji – zajedno u Kristu“ počinje Službom svjetla u kojoj će prvi puta biti upaljena svijeća obiteljskih susreta, a od nje će svjetlo preuzeti obitelji iz šest hrvatskih župa posvećenih Svetoj Obitelji te ga ponijeti u svoje župe. Uz prisjećanje na prvi susret s Petrovim nasljednikom na zagrebačkom hipodromu godine 1994., prvi dio molitvenog bdjenja u kojem sudjeluje po jedna obitelj iz svake hrvatske (nad)biskupije zamišljen je kao spoj molitve i glazbe, protkan mislima i porukama pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. o obitelji u njezinim najrazličitijim životnim situacijama. U središtu drugog dijela bdijenja je glazbeno-scenski program pod nazivom „Adame, gdje si?“ koji završava svjedočanstvom nekoliko obitelji te obnovom bračnih zavjeta i zahvalom za djecu svih nazočnih bračnih parova. Završetak i vrhunac molitvene pripreme za euharistijsko slavlje s papom Benediktom XVI. bit će Posveta hrvatskih obitelji Svetoj Obitelji.
Da bi se što bolje pripremili za susret s Kristovim namjesnikom, biskup Župan je istaknuo važnost i značenje posljednjih dana i tjedana pripreme uoči Papinog dolaska, s posebnim naglaskom na duhovnu pripremu svih vjernika. U tom smislu Pododbor poziva sve hrvatske obitelji i vjernike da se uključe u duhovno-molitvenu inicijativu Foruma obiteljskih zajednica za Papu i obitelji pod nazivom „Petrova straža“ (www.forum-obiteljski.org). Jednako tako, Pododbor upućuje poziv svim župama diljem Hrvatske da u petak 27. svibnja započnu devetnicu Svetoj Obitelji, čiji će tekst narednih dana biti objavljen u katoličkim medijima, a sve kao vidljivi znak povezanosti i zajedništva cijele Hrvatske i svih hrvatskih obitelji u radosnom iščekivanju susreta s Petrovim nasljednikom.
Pododbor je uputio i poziv svim vjernicima i ljudima dobre volje „da u što većem broju i radosna srca sudjelujemo na jednom od najvećih događaja ovog desetljeća za Hrvatsku“, te da svi zajedno „budemo dio povijesnog susreta hrvatskih obitelji s papom Benediktom XVI. na zagrebačkom hipodromu, u nedjelju 5. lipnja“.
 
Verica Kraš Villa
 
Objavljen popis pjesama za misno slavlje s Papom na Hipodromu
 
ZAGREB, 12. svibnja 2011. – Pododbor za glazbeni dio liturgijskog slavlja pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj objavio je popis pjesama koje će se pjevati na liturgijskom slavlju s Papom, 5. lipnja na Hipodromu u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Partiture se mogu preuzeti na službenom portalu Papina pohoda Hrvatskoj www.papa.hr, u rubrici „Hodočasnici/Upute“.
 
Združeni zbor, koji će uveličati misno slavlje na Hipodromu, čine članovi pojedinih župnih zborova grada Zagreba, a broji 500 pjevača. Zborom ravna maestro Miroslav Martinjak, uz pomoć Maruše Bartolić, koordinatorice zborova i pjevača, dok je orguljska pratnja povjerena Nevenu Kraljiću, orguljašu zagrebačke katedrale. Prema riječima Maruše Bartolić, partiture su objavljene kako glazbene pripreme ne bi bile svedene samo na pripreme Združenoga pjevačkog zbora već kako bi se proširile među većim brojem vjernika. Na ova će se način svi vjernici moći pripremiti za aktivno sudjelovanje na misnom slavlju.
 
Sve se informacije za hodočasnike na portalu mogu  pronaći u rubrikama „Hodočasnici“ i „Program pohoda“. Također, napominjemo da su na portalu objavljeni i dodaci u uputama za akreditaciju novinara koji će pratiti ovaj događaj, u rubrici „Novinari“.
 
Redakcija portala www.papa.hr
 
Za detaljne informacije molimo obratite se na:
Telefon: +395 1 4894 881