Praktične napomene i upute za susret sa Svetim Ocem

Kako je poznato, predviđena su četiri različita susreta sa Svetim Ocem u Zagrebu.
Za svaki susret potrebna je ulaznica, bez koje se ne može ući u prostor susreta.

1. Za susret u Hrvatskom narodnom kazalištu nema prijava, već su predstavnici pojedinih institucija i skupina izabrani po određenom ključu kojega je odredila Hrvatska biskupska konferencija.

2. Molitveno bdijenje sa Svetim Ocem na Trgu bana J. Jelačića, subota, 4. lipnja 2011. godine
– oni koji se nisu prijavili za molitveno bdijenje sa Svetim Ocem u subotu, 4. lipnja na Trgu bana Josipa Jelačića, ne trebaju nazivati za prijavu i za ulaznice nad/biskupijske povjerenike za mlade u svojim nad/biskupijama.
– svi koji žele, bez obzira na godine, moći će na trgu ispred katedrale i na Kaptolu pratiti putem video-zidova i razglasa sve što se događa na Trgu. Odlazeći s Trga, Sveti Otac će se provesti papamobilom Kaptolom.

3. Misno slavlje na hipodromu, nedjelja, 5. lipnja
– hodočasnici se prijavljuju isključivo u svojim župama i pastoralnim središtima
– informacije o broju hodočasnika moraju se dostaviti Odboru do 14. svibnja
– zajedno s ulaznicama župnicima će biti dostavljana karta s pravcima ulaska u Zagreb te lokacije na kojima će se parkirati autobusi, vrijeme potrebno za dolazak na Trg, odnosno hipodrom i ulice kojima se stiže na predviđene lokacije
– iste informacije bit će postavljene i na www.papa.hr
– preporučujemo da se članovi vjerničkih pokreta i udruga također prijavljuju preko župa
PRIJAVE I AKREDITACIJE SVEĆENIKA, REDOVNIKA i REDOVNICA, REDOVNIČKIH KANDIDATA I KANDIDATICA ZA HIPODROM I KATEDRALU
Budući da sigurnosna procedura zahtijeva da svi svećenici koji koncelebriraju u misnom slavlju na hipodromu i svi sudionici molitvenog susreta u katedrali imaju akreditacije, potrebno je učiniti slijedeće:
– dijecezanski svećenici dobit će informacije o načinu prijave u svojim (nad)biskupskim ordinarijatima
– redovnici i redovnice informacije će dobiti preko svojih provincijalnih uprava
– prijave svećenika, redovnika i redovnica, svećeničkih i redovničkih kandidata i kandidatica traju do 10. svibnja 2011. godine
– popunjeni formulari šalju se na: papa@zg-nadbiskupija.hr
Svećenici za koncelebraciju na hipodromu donose albu i štolu bijele boje.
– na susretu u katedrali mogu sudjelovati samo i isključivo svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi, sjemeništarci te redovnički kandidati i kandidatice.
– na molitveni susret u katedrali, dijecezanski svećenici i bogoslovi dolaze obučeni u reverende, a redovnici i redovnički kandidati u redovničke habite.
– na misnom slavlju na hipodromu bit će blagoslovljeni kameni temeljci za nove župne crkve. Pozivamo sve župnike i upravitelje župa kojima predstoji gradnja novih župnih crkava, da obrađeni kamen temeljac veličine 20x20x40 cm s upisanim nazivom crkve i mjesta, dostave do 25. svibnja 2011. godine u tajništvo Odbora.

PRAKTIČNE NAPOMENE I UPUTE ZA HODOČASNIKE

– na predviđene susrete sa Svetim Ocem može se doći samo uz predočenje ulaznice.
– preporuča se pravovremen dolazak u Zagreb i to do 18.00 sati 4. lipnja 2011. godine na prostor Trga bana J. Jelačića, odnosno do 8.00 sati dana 5. lipnja 2011. godine na prostor zagrebačkog hipodroma, kako bi vjernici mogli biti pravovremeno pregledani i smješteni na mjesta određena ulaznicama, a hodogram dolazaka autobusa sa vjernicima će biti izrađen u suradnji crkvenog odbora za doček Svetog Oca i policije
– zabranjeno je unošenje: vatrenog oružja, noževa, predmeta pogodnih za nanošenje ozljeda, alkoholnih pića, kišobrana, staklenih boca
– ne preporuča se: nošenje nepotrebne količine novca ili drugih predmeta velike vrijednosti zbog mogućih krađa
– na prostor Trga i hipodroma nije dopušten unos transparenata, a dopušten je unos natpisa župa, dok će zastave biti smještene na unaprijed određena mjesta
– ne izdvajati se iz organiziranih grupa
– na Trgu i na hipodromu surađivati s redarima i policajcima te postupati po uputama redara koji će imati sve informacije o potrebama vjernika (hitna liječnička pomoć, prehrana, način razlaza, vatrogasni put, higijenske potrebe i sl.)
– ne kretati osobnim vozilima u Zagreb, nego koristiti organizirani prijevoz
– za organizirani dolazak točno se pridržavati uputa dobivenih od Odbora za doček Svetog Oca (glede pravca dolaska u Zagreb, mjesta parkiranja, načina ulaska, zadržavanja i izlaska sa mjesta okupljanja)
– za vrijeme pozdravljanja Svetog Oca zabranjeno je bacanje cvijeća i drugih predmeta.