O. Lombardi: Papu se posebno dojmio susret s mladima

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi održao je 5. lipnja u Press centru u Hotelu Westin briefing s novinarima nakon mise na zagrebačkom hipodromu u povodu prvoga Nacionalnoga dana hrvatskih katoličkih obitelji. Na početku tiskovne konferencije Lombardi je posebno istaknuo izvanredni doček koji je ukazan Papi od samog početka njegova pohoda i to ne samo od naroda već i od najviših predstavnika političkog života, Predsjednika Republike, Predsjednice Vlade i ministara, Predsjednika Hrvatskoga sabora koji su ne samo srdačno primili Svetog Oca već i sudjelovali na svim susretima, ne samo protokolarnima već i na susretu u Hrvatskom narodnom kazalištu, bdjenju mladih vjernika i današnjoj misi na hipodromu.

Iznoseći nadalje podatke o broju sudionika rekao je kako oni nadilaze očekivanja. Na bdjenju je, prema njegovim riječima, sudjelovalo oko 50.000 vjernika, njih 30.000 na Trgu a ostali pred katedralom i u obližnjim ulicama. Na misi je sudjelovalo više od 400.000 vjernika, što također nadilazi očekivanja jer se predviđalo da će na susretu hrvatskih katoličkih obitelji sudjelovati 300.000.

Papu je, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, posebno dojmilo sinoćnje bdjenje s mladima, ozračje molitve koje je vladalo na Trgu, a osobito je bio oduševljen tišinom koja je vladala tijekom klanjanja. Papu se također snažno dojmilo kada je po završetku bdjenja vidio mlade koji kleče dok je prolazio papamobilom. To ga je osnažilo u njegovu poslanju što je i potvrdio na početku današnjeg nagovora uz molitvu Kraljice neba, kada je poručio vjernicima: “Danas sam ovdje da vas učvrstim u vjeri…! Ali, istodobno, vi darujete meni tu istu vjeru, obogaćenu svojim iskustvom, radostima i trpljenjima. Napose mi darujete svoju vjeru življenu u obitelji, da bih je očuvao u baštini sveopće Crkve”.

Govoreći u nastavku susreta s novinarima o središnjim temama Papina pohoda, Lombardi je istaknuo kako su sve teme na bdjenju mladih vjernika i današnje mise na hipodromu usredotočene na obitelj i obiteljske vrijednosti. Napomenuo je pritom kako je Papa u razgovoru s Predsjednikom Republike i Predsjednicom Vlade razgovarao o temama odgoja te je pozdravio nedavno potpisani Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama između Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH. Na Papinu je pohodu veoma prisutna i tema Europe. Papa je, rekao je Lombardi, ohrabrio Hrvatsku uoči predviđenog ulaska u Europsku uniju u kojoj Sveti Otac vidi pozitivni vidik zajedništva europskih naroda. Hrvatska, kako je rekao Papa u svom govoru, može svojom kulturom pridonijeti izgrađivanju te zajednice europskih naroda.

Papa se u svojim govorima dotaknuo također teme vrijednosti koje ne idu uvijek u pozitivnom smjeru kako Crkva smatra da trebaju ići. Papa je uočio neke negativnosti u vezi s tim, to je u prvom redu sekularizacija koja nastoji potisnuti religiju na rub, ali i subjektivizam prema kojem svaki pojedinac određuje vrijednosti. Te dvije pojave Papa smatra vrlo opasnima i one nikako ne idu za izgrađivanjem zajedništva.

U svom govoru na susretu u Hrvatskom narodnom kazalištu Papa je govorio o savjesti, a toj se temi vratio i u današnjoj homiliji na misi u povodu prvoga Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Lombardi vidi vezu između tih dvaju govora upravo u tome segmentu odgajanja savjesti, jer obiteljsko ozračje je to u kojem se odgajaju savjesti budućih naraštaja i građana svakog društva. Lombardi smatra znakovitim što su u današnjem prinošenju darova sudjelovali pripadnici različitih obiteljskih stvarnosti.

Pohvalio je dobru organizaciju, a opće ozračje koje vlada tijekom Papina pohoda ocijenio je vrlo pozitivnim i gostoljubivim što je, kako je rekao, vidljivo na svakom koraku, od dočeka, preko bdjenja, do današnje mise. Posebno se osvrnuo na topao doček mladih i njihovo oduševljeno i pobožno sudjelovanje na sinoćnjem bdjenju što je, smatra Lombardi, pokazatelj da se dobro radi s mladima. Pohvalno se izrazio također o izvrsnom ozračju dobrodošlice i prihvaćanja onoga što Papa govori i poručuje što je znak da narod prihvaća Papine poruke i da njegove riječi padaju na plodno tlo koje je pomno pripravljeno.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto tijekom ovoga pohoda nema ekumenskih poruka kao što je to bio slučaj prigodom prvoga pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994. godine, Lombardi je istaknuo kako je ekumenski segment prisutan a posebno je bio izričito istaknut u Papinu govoru u HNK. Usto i ovaj se Papin pohod umnogome razlikuje od onoga iz 1994. kada su na ovim prostorima vladale velike napetosti i sukob te je bilo nužno da Ivan Pavao II. vrlo snažno progovori o miru i pomirenju. Lombardi smatra kako danas nije više potrebno stavljati toliko snažan naglasak na ekumenske vrijednosti, a i zbog kratkoće ovoga pohoda tijekom organizacije posjeta odlučilo se taj ekumenski naglasak izvesti u navedenom obliku.

Novinari su se zanimali i za tijek kanonizacije blaženoga Alojzija Stepinca pa je Lombardi rekao kako se postupak za njegovim proglašenjem svetim odvija redovitim tijekom, a kada bude dovršen Stepinac će vjerojatno biti proglašen svetim. Lombardi je na kraju podsjetio kako će se Papa večeras pomoliti na Stepinčevu grobu u zagrebačkoj katedrali. (kta/ika)