Vugrovečki župljani proslavili Deset godina Molitvenog vijenca Kraljice obitelji

Deset je godina prošlo otkako je 1. ožujka 2002. godine tadašnji župnik župe sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu, Pavao Šatrak, služio prvu sv. misu na nakanu Molitvenog vijenca Kraljice obitelji.

Bio je to početak okupljanja vugrovečkih molitelja u Molitvene vijence i mada je za popunjavanje prvog Vijenca trebalo nekoliko mjeseci, do kraja 2002. godine popunio se drugi, treći i četvrti Vijenac. U rujnu 2005. popunjen je i peti Vijenac, a toliko ih ima i danas. Više od sto pedeset molitelja u Vugrovcu svaki je mjesec okupljeno na molitvu, svaki u svoj određeni dan u svom Vijencu, a svi zajedno na misnom slavlju i klanjanju pred Presvetim svakog prvog petka u mjesecu, zajedno sa svojim sadašnjim župnikom, velečasnim Filipom Lucićem i Kćerima Božje ljubavi iz Granešine, redovničkom zajednicom uključenom u molitvu za vugrovečke obitelji.

Kroz proteklih deset godina vugrovečki Molitveni vijenci sudjelovali su na redovnom hodočašću Molitvenih vijenaca u Mariju Bistricu, duhovnim obnovama, te uoči Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, blagdana Molitvenih vijenaca, pripremali i vodili jednosatno klanjanje u Zagrebu. Povodom dolaska Svetog Oca sudjelovali su u sedamdesetdvosatnom klanjanju u kapeli Corpus Domini.

Foto: Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Bruno Matos, vikar u Župi Svete obitelji u Zagreb, a s njim je koncelebrirao vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić

Također aktivno sudjeluju u raznim događanjima župe kao što su godišnja klečanja, doček Nove godine u crkvi, svibanjske i listopadske pobožnosti, križni put u korizmi, pobožnosti pred slikom Majke Božje od Kamenitih vrata. Na prijedlog jednog od molitelja Vijenca u vugrovečkoj župi zaživjelo je dvadesetčetverosatno moljenje krunice uoči velikih blagdana- Uskrsa, Duhova, Velike Gospe, Svih svetih i Božića. Od prosinca 2008. godine Vijenci imaju i svoj listić kojega uređuje Sanja Trempetić, pokretačica Molitvenog vijenca Kraljice obitelji u Vugrovcu.

Proslava desetogodišnje obljetnice održana je 1. ožujka 2012, a započela je u 17.30 sati krunicom svjetla koju su predvodili molitelji Vijenca. Svečanu svetu misu predvodio je vlč. Bruno Matos, vikar u župi Svete obitelji u Zagrebu koji je kao bogoslov u vugrovečkoj župi proveo dvije godine na praksi, a s njim je koncelebrirao vugrovečki župnik, vlč. Filip Lucić.

Foto: Sanja Trempetić, osnivačica Molitvenih vijenaca u vugrovečkoj župi zahvaljuje na podarenim godinama molitvenog zajedništva.

Osim molitelja Vijenaca iz Vugrovca, svečanoj su sv. misi i proslavi nazočili i molitelji drugih Molitvenih vijenaca iz Velike Gorice, Sigeta, Knežije i Kašine kao i časne sestre iz Granešine. Nakon sv. mise moliteljica iz Knežije, gđa. Mira Vrbanović kratko je predstavila Molitvene vijence, a Sanja Trempetić uputila zahvale svima koji na bilo koji način sudjeluju u Molitvenim vijencima i molitvi. Potom je zajedničko druženje nastavljeno u župnom dvoru.

Moleći se Nebeskoj Majci za obitelji, domovinu, svećenike, redovničke zajednice i za pokojne, molitelji Vijenaca predaju Joj s pouzdanjem i vjerom svoje potrebe i zahvaljuju što ih okuplja oko Isusa, Spasitelja svijeta. Svako okupljanje molitelja započinje i završava himnom Molitvenih vijenaca koja najbolje govori o predanju Kraljici obitelji: „Molimo za crkvu, obitelj i za mlade, Hrvatska nek bude mjesto mira, ljubavi i nade.“
 
Tekst i fotografije: Ankica Blažinović-Kljajo