Župni listić 1004

godište XX. broj 26(1004) − 30. lipnja 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-1004.PDF

XIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 4,35-41)

U ono vrijeme: Kad se Isus lađom ponovno prebacio prijeko, zgrnu se k njemu silan svijet. Stajao je uz more. I dođe, gle, jedan od nadstojnika sinagoge, imenom Jair. Ugledavši ga, padne mu pred noge pa ga usrdno moljaše: »Kćerkica mi je na umoru! Dođi, stavi ruke na nju da ozdravi i ostane u životu!« I pođe s njima. A za njim je išao silan svijet i pritiskao ga.
Dok je Isus još govorio, eto nadstojnikovih s porukom: »Kći ti je umrla. Čemu dalje mučiti učitelja?« Isus je čuo taj razgovor, pa će nadstojniku: »Ne boj se! Samo vjeruj!« I ne dopusti da ga itko drugi prati osim Petra i Jakova i Ivana, brata Jakovljeva. I dođu u kuću nadstojnikovu. Ugleda buku i one koji plakahu i naricahu u sav glas. Uđe i kaže im: »Što bučite i plačete? Dijete nije umrlo, nego spava.« A oni mu se podsmjehivahu.
No on ih sve izbaci, uzme sa sobom djetetova oca i majku i svoje pratioce pa uđe onamo gdje bijaše dijete. Primi dijete za ruku govoreći: »Talita, kum!«, što znači: »Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!« I djevojka odmah usta i poče hodati. Bijaše joj dvanaest godina. I u tren ostadoše zapanjeni, u čudu veliku. On im dobro poprijeti neka toga nitko ne dozna; i reče da djevojci dadnu jesti.

Komentar:

Boga uglavnom ne tražimo kad nam je dobro. Svijest o Bogu, onda kad nam je dobro, možda bi nam uzbunila savjest i izbacila nas iz sigurne kolotečine, mnoge bismo stvari tada morali drugačije promatrati i onda se i drugačije ponašati. Zato ga ne tražimo kad nam je dobro. Sreću, zadovoljstvo i uspjeh smatramo vlastitom zaslugom. Često je očaj upravo blagoslovljen zato jer dovede do Boga. Jair i bolesna djevojka tako se kriju u nama, svim ljudima.


ŽELIM SE PONOVNO NADATI!

Odgojen sam s općim moralnim načelima. Kada sam bio mali, majke, roditelji, profesori, djedovi, stričevi, susjedi bili su osobe vrijedne poštovanja i ugleda. Koliko bili bliži ili stariji, toliko su nam više toga osjećaja ulijevali. Bilo je nezamislivo neodgojeno odgovoriti starijima, učiteljima ili nadređenima. OSJEĆAO SAM POŠTOVANJE. Imali smo povjerenja u starije jer su bili roditelji, majke ili rodbina sve djece ili skupine u ulici ili gradu. Bojali smo se tek mraka.

Danas sam beskonačno tužan zbog svega onoga što smo izgubili, zbog svega čega će se moji unuci jednog dana bojati. Zbog straha u pogledu djece, mladih, odraslih i starijih. Ljudska prava za kriminalce? Ograničena prava za poštene građane? Podmirivati dugove i biti budala? Amnestija za prevarante? Pošteni su glupi? Ne iskoristiti nekoga, znači li to biti budala?

Što nam se to događa??? Profesori tučeni u školi, trgovci prijete komercijalistima. Rešetke na našim prozorima. Svatko zatvoren u svojem svijetu. Kakve su to vrijednosti? Auto koji vrijedi više od zagrljaja. Djeca koja traže nagradu da bi završila školsku godinu. Mobiteli u torbama djece, koja su tek izašla iz pelena. Što želiš u zamjenu za jedan zagrljaj? Više vrijedi jedan Armani od diplome!? Više vrijedi jedan veliki LCD TV ekran od razgovora!? Više vrijedi jedna skupa šminka od zajedničkog sladoleda!? IZGLEDATI vrijedi više od BITI!?! Kada se dogodilo da je sve što nam je bilo važno nestalo ili postalo smiješno?

Hoću skinuti rešetke s prozora da tamo stavim cvijeće! Želim sjesti na stazu i imati otvorena vrata u ljetnim noćima. Hoću poštenje kao motiv ponosa. Hoću ispravan karakter, čisto lice i pogled u oči! Hoću sram i solidarnost. Hoću nadu, veselje, povjerenje. Hoću se vratiti stvarnom životu, jednostavnom kao kiša, čistom kao nebo u travnju, laganom kao lahor u zori. Dolje “IMATI”! Živjelo “BITI”! Obožavam zajednički i jednostavan svijet, s ljubavlju, samilošću i solidarnosti kao temeljima i osudom nedostatka etike, morala i poštovanja. Vratimo se tome da budemo “LJUDI”, koji grade bolji, pravičniji svijet, u kojem ljudi poštuju druge.


DAROVI ZA CRKVU

 1. MILKA KUNTIĆ Domjanićeva 16, Vugrovec 20 €
 2. ŽELJKO JAKEŠEVIĆ Grahovečka 8, M. Polje 50 €
 3. BOŽO VUGER M. Gubca 42, Kučanec 30 €
 4. Obitelj PUSTIČKI Glavna 65, Đurđekovec 50 €
 5. LUKA PEŠUT Podolčica 30, Paruževina 30 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustili su nas:

STJEPAN TREMPETIĆ iz Vugrovca u 82. godini.
STJEPAN PUKLIN iz Đurđekovca u 85. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


ŠTO NAM SVE GOVORI ONA CRTICA IZMEĐU GODINA NA NADGROBNOM SPOMENIKU?

Klesar nadgrobnih spomenika podiže malo dlijeto i reče: “Gotovo je.” Čovjek pomno razgleda kamenu ploču: dvije godine, 1916. i 2000., odvojene crticom dugom svega nekoliko centimetara. Odmahnu glavom i primijeti: “Ova crtica… Nekako mi se čini prekratkom. Vidite, moj je otac imao lijep, dug i zanimljiv život. Volio bih kad bi se moglo naslutiti njegovo djetinjstvo u velikoj obitelji, zelena polja, blago, mukotrpan težački posao, žetvene svečanosti, strah od nevremena, ljetne suše…

Zatim rat, vojna odora, puni vlakovi novaka, ranjavanje, bijeg iz logora, susret s mojom majkom… Rađanje djece, njihovo odrastanje, ženidbe, unučad jedno za drugim…

Zatim vedra starost, naravno bolesti, ali i pažnja s mnogo ljubavi, oduševljenja, dugi radni dani, brige, tjeskobe, radosti…”

Klesar ga je pažljivo saslušao, dohvatio dlijeto i čekić te s nekoliko kratkih udaraca produžio crticu između godine rođenja i smrti za pola centimetra. Okrenuo se naručitelju i upitao: “Je li sada bolje?”

Život se ne može prikazati crticom između dvije godine. Radosno prihvati svaki trenutak koji živiš. Sada. Život je sve što imaš.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 1. VII. – 7. VII. 2024.

 • PON.
  – u 8.00 sati – Nakana
 • UTO.
  – u 18.00 sati + DOMINIK Papeš god., IVAN god., FRANCA i JOSIP Mikšić, RADO Filipović god., ANTO Banović, VID, MARTINA i STJEPAN Letec, MARICA i STJEPAN Plepelić, ZDESLAV i BORIS Pervan, STJEPAN Hojanić, MARICA i IVAN Pasanec, RUŽA i ĐURO Đurinec, RUŽA Pešut
 • SRI.
  – u 8.00 sati – ALOJZ Fitz
 • ČET.
  – u 17.00 sati + IVAN god. i obit. Kovačić
 • PET.
  – u 17.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 30. lipnja 2024.

Po odluci HBK od 1. srpnja misni stipendij bit će 10 EURA.

Na prvi Petak mogućnost je Ispovijedi pola sata prije svete mise, a nakon svete mise klanjanje pred PRESVETIM.

Kroz srpanj i kolovoz nedjeljna sveta misa je u 9.00 sati.

Vama koji ste na godišnjem ili se spremate na godišnji, želim da odmorite i dušu i tijelo i neka vas dobri Bog blagoslovi.

Župni ured možete dobiti i putem telefona 01 2044255 ili 098 814885.

Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 180