Župni listić 1003

godište XX. broj 25(1003) − 23. lipnja 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-1003.PDF

XII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 4,35-41)

U onaj dan, uvečer, reče Isus svojim učenicima: “Prijeđimo prijeko!” Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe.
Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: “Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?” On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: “Utihni! Umukni!” I smiri se vjetar i nasta velika utiha.
Tada im reče: “Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?” Oni se silno prestrašiše te se zapitkivahu: “Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?”

Komentar:

Apostoli se bore s vjetrom i olujom. Tek kad su njihove snage iscrpljene, tek kad više nemaju pouzdanja u svoje ribarsko i mornarsko iskustvo, tada se u njima rađa vjera u onoga koji je stalno pored njih. Bude ga tek kad su spoznali da sami ne mogu biti spasitelji. Evanđeoski događaj vjerno oslikava i naše živote. Zapadamo u teškoće, u situacije koje nazivamo bezizlaznima. Dok mislimo da možemo sami, Isus spava pored nas. Priznamo li Isusa Bogom i Spasiteljem, on je tog trenutka za nas Bog i Spasitelj na djelu.


PLJESAK ZAHVALNOSTI!

Nakon što je glazbena umjetnica, po završetku svoga uspješnog nastupa, ispraćena burnim pljeskom, napustila pozornicu, na pozornicu su hitrim korakom izašla tri muškarca. Njihovom hitrom dolasku odazvao se jednako hitar pljesak prisutnih, koji se za tren rasuo uz prigušen i zbunjen smijeh. Naime, tri muškarca bili su pomoćni radnici, čiji je posao bio što brže i ne primjetnije pripremiti pozornicu za sljedeću točku programa. Oni su se na takve zabune navikli, pa su s osmjehom na licu obavili svoj posao. Pritom nazočna publika, uz blagi osjećaj nelagode, u tišini iščekuje nastavak programa. Ali za nelagodu nikako nema razloga jer i ona trojica zavrjeđuju pljesak. I njihov je posao dostojan poštovanja. Nezgoda je u tome što prema ustaljenim običajima pljesak pripada ponajprije umjetnicima i sportašima. I političarima prigodice. No, pljesak može biti iskaz prepoznavanja istinskih vrijednosti, ali može biti i prevrtljiv, i neutemeljen i nemilosrdan.

Mnogi obavljaju poslove uz koje, po naravi stvari ne spada pljesak. Te poslove, premda često i nisu odmaknuti od pogleda javnosti, ovija neka tišina. Oni se mogu obavljati i u ozračju ozbiljnosti i vedrine, ali, u svakom slučaju, spadaju u neki drugi svijet. Rijetko kada je pljesak doživjela neka medicinska sestra ili laborantica. Rijetko noćni čuvar, vatrogasac, drvosječa ili pometač ulica. Rijetko ga je doživjela radnica u cvjećarnici, radnica na traci ili krojačica. Ali, to ne treba biti razlog za tugu. Jer odsutnost pljeska ne umanjuje vrijednost posla niti dostojanstvo onoga tko ga obavlja. Osim toga, uz pljeskanje rukama postoji i pljeskanje srcem. Mnogi, koji nikada nisu imali prigode čuti pljesak ruku njima upućen, itekako su imali prigode iskusiti pljesak srca. I on je istinsko opravdanje čovjeka. Života. Pa ako i nakon čitavog života, proživljenog u predanoj zauzetosti za svoje najbliže, u predanom služenju i znanima i neznanima, izostane pljesak srca, ni to nije pogubno, ma koliko bolno i neshvatljivo bilo. Jer srce zna, uvijek zna, za koga je živjelo. A i to je svojevrstan pljesak. Pljesak zahvalnosti.


DAROVI ZA CRKVU

 1. MILKA KEREP A. Šenoe 106, Vugrovec 30 €
 2. ILIJA GRLIĆ Kuntaš 6a, Đurđekovec 50 €
 3. N. N. 50 €
 4. Ivan i Janja Damjanović Vugerselska 33, Vugrovec 50 €
 5. MARINA ŠITUM Dobrodolska 14, Dobrodol 40 €
 6. MARIO BASTALIĆ Vugrovečka 103, Dobrodol 50 €
 7. MIRA FILIPOVIĆ Aleja mira 8a, M. Polje 30 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetoga krštenja primio je:

NOA POKOS drugo dijete Slavena i Monike r. Balažinaciz Prekvršja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

STJEPAN NOVAK iz Vurnovca u 84. godini.
DRAGO PONGRAČIĆ iz Dobrodola u 65. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


NEUSPJEH NE ZNAČI DA SI NEUSPJEŠAN

Neuspjeh ne znači da si neuspješan. To samo znači da još nisi uspio. To samo znači da do toga moraš doći na drukčiji način. Neuspjeh ne znači da nešto ne možeš imati. To samo znači da nitko nije savršen. Neuspjeh ne znači da si manje vrijedan. To samo znači da imaš razloga krenuti ispočetka. Neuspjeh ne znači da si protratio život. To samo znači upornije pokušaje. Neuspjeh ne znači odustajanje. To samo znači da ti treba još vremena. Neuspjeh ne znači da nikada nećeš uspjeti. To samo znači da si imao mnogo vjere. Neuspjeh ne znači da si loše postupio. To samo znači da si bio spreman pokušati. Neuspjeh ne znači da si bio osramoćen. Neuspjeh ne znači da nisi ništa postigao. To samo znači da si nešto naučio. 

 Robert Schuller


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 24. VI. – 30. VI. 2024.

 • PON.
  – u 17.00 sati – Nakana
 • UTO.
  – u 18.00 sati + IVAN, MIRA i obit. Đurinec, obit. Perešin, i obit. Šimunjak, IVAN, ANA, JOSIP i CILA Dutković, DRAGO i ŽELJKO Petkoviček, MIHAEL Pijetlović, IVAN Hojanić, IVAN Matek, DRAGICA Pervan, MARIJA i IVAN Šibist, ANKICA Babić, DRAGA Lovreković, STJEPAN Petljak, SANJA Šimičić, STJEPAN Bezeredi, IVAN i TOMO Fiolić i nakana
 • SRI.
  – u 8.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 17.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 8.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 17.00 sati + PAVICA Domović
 • NED.
  – u 9.00 sati – Nakana
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 23. lipnja 2024.

Po odluci HBK od 1. srpnja, misni stipendij bit će 10 EURA.

U subotu slavi se PETROVO. U našem susjedstvu u KAŠINI je župno proštenje, a svečana sveta misa je u 11.00 sati.

VAŽNA OBAVIJEST: Sva djeca koja misle primiti sakramenat Prve Pričesti i Krizme – obavezno im pohađanje i školskog vjeronauka. Od iduće školske godine župni vjeronauk bit će za Prvu Pričest drugi i treći razred, a za Krizmu sedmi i osmi razred.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 230