Župni listić 1002

godište XX. broj 24(1002) − 16. lipnja 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-1002.PDF

XI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 4,26-34)

U ono vrijeme: Isus govoraše mnoštvu:
“Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve.”
I govoraše: “Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske.”
Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao.

Komentar:

Svaka žrtva nemoći, osamljenosti, može biti u vjeri i predanju sjeme laganoga rasta do punine ploda. U onome što čovjeku izgleda teret, u svemu tome ipak sjeme klija i raste.
Kraljevstvo je Božje kao zasijano sjeme. Bog nije odsutan, već djeluje po zakonima gorušičinog zrna koje će se razrasti u veliko stablo. Klijanje i rast tog kraljevstva možda se ostvaruje neprimjetno, no neprekidno i stvarno.


KUMSTVO

Tko može biti kum na krštenju ili potvrdi?

Kum na krštenju ili potvrdi može biti vjernik koji je primio sakramente krštenja i potvrde, a ako je u braku i sakrament kršćanske ženidbe.

Tko ne može biti kum na krštenju i potvrdi?

Kum ne može biti osoba koja nije krštena ili vjernik koji je primio samo sakrament krštenja. Kum ne mogu biti niti osobe koje su samo civilno vjenčane ili su rastavljene nakon sklapanja crkvenog braka i ponovno civilno vjenčane ili žive u novoj izvanbračnoj zajednici.

Može li kum biti netko tko je primio sakrament krštenja i potvrde, a rastavljen je i nije sklopio novi brak ili ne živi u novoj izvanbračnoj zajednici?

Vjernik koji je primio sakramente kršćanske inicijacije, a nakon rastave živi sam može biti kum na krštenju ili krizmi te pristupati sakramentu pričesti.

Što učiniti ako vjernik želi biti kum na krštenju ili potvrdi, a vjenčan je samo civilno ili živi u izvanbračnoj životnoj zajednici?

Vjernik dok god je samo u civilnom braku ili izvanbračnoj zajednici ne može biti kum na krštenju i potvrdi. Ako postoje uvjeti i želja da se brak ozakoni i pred Bogom u kršćanskom sakramentu ženidbe, supružnike se poziva da sklope kršćanski brak. Ponekad su životne okolnosti ili specifične situacije dovele do odgađanja sklapanja braka u crkvi, no ako su ispunjeni svi uvjeti ne treba odgađati uređivanje životne i obiteljske situacije.

Zašto su takvi uvjeti za kumstvo kod sakramenta krštenja i potvrde?

Kumstvo kod sakramenta krštenja i potvrde nije samo društveni ili obiteljski događaj i odnos, već je važan duhovni događaj u životu osobe koja prima sakrament krštenja ili potvrde i za vjernika koji je kum. Od kuma koji će pratiti kroz život krštenu ili potvrđenu osobu iziskuje se čestitost osobnog života i svjedočenje kršćanskih vrijednosti. To podrazumijeva i regularnost u sakramentalnom životu. Ako postoje uvjeti i želja te se prepoznaje važnost kumstva, vjernik se treba potruditi primiti sve sakramente kako bi mogao svjedočiti kršćanski život kojim nastoji i sam živjeti.


DAROVI ZA CRKVU

 1. MARKO MARKOTIĆ I Šalata 6, Šimunčevec 100 €
 2. Obitelj KRTIĆ Prigorska 44a, Prekvršje 60 €
 3. KRISTINA KRPAN 100 €
 4. MATEJA PAVAR Fištri 4, Kučanec 50 €
 5. IVAN VUGER Vugerselska 26, Vugrovec 200 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustili su nas:

LJUBICA KUNTIĆ r. Nekret iz Prekvršja u 85. godini.
STJEPAN PETLJAK iz Đurđekovca u 90. godini.
RUŽA PEŠUT r. Šupek iz Podolčice u 84. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


U KRUGU LJUBAVI

Jednoga dana, ne tako davno, na vrata nekog samostana pokucao je seljak iz obližnjeg mjesta. Kad je vratar otvorio teška hrastova vrata, seljak mu sa smiješkom pruži prekrasan grozd. “Brate vrataru”, reče došljak, “znaš li ti kome sam donio ovaj najljepši grozd što sam ga ubrao u svom vinogradu?”

“Ravnatelju samostana ili nekom drugom bratu iz naše zajednice.” “Ne! Tebi sam ga donio!” “Meni?” ozarena će lica iznenađeni vratar. “Zar si ga baš meni donio?” “Naravno, tebi sam ga donio jer si me uvijek ljubazno i prijateljski primao kad sam dolazio zatražiti kakvu pomoć. Htio sam te malo razveseliti ovim grozdom.» Učinilo mu se da je i sam obasjan rumenilom s vratareva lica. Brat vratar je grozd stavio na vidljivo mjesto i cijelo ga jutro pogledavao s divljenjem. Grozd bijaše doista prekrasan. Odjednom mu padne na pamet: “Zašto ne bih ovim grozdom obradovao našeg gvardijana?!” Uzeo je grozd i odnio ga gvardijanu samostana. Ovaj se iskreno obradovao grozdu. Ali, uskoro se sjetio starijeg bolesnog brata i odlučio: “Odnijet ću ga njemu, neka se malo osladi”. Tako je grozd ponovno krenuo dalje.

Međutim, nije dugo ostao ni u sobi bolesnog brata. Ovaj je naime naumio njime obradovati brata kuhara koji se po cijeli dan znoji oko peći. Brat kuhar je grozd poslao bratu sakristanu (da ga malo razveseli), a ovaj ga je odnio najmlađem bratu u samostanu, od kojega je grozd opet pošao dalje. Kružeći od brata do brata, grozd je ponovno dospio k bratu vrataru (da ga malo razveseli) i tako je bio zatvoren krug – krug ljubavi.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 17. VI. – 23. VI. 2024.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + LJILJANA Barišić, obit. Krtić i Sudar, STJEPAN Petljak
 • SRI.
  – u 18.00 sati + IVKA god. STIPAN i DOMO Gazić
 • ČET.
  – u 18.00 sati + ANA Pranješ
 • PET.
  – u 8.00 sati + SLAVKO Bezeredi, STJEPAN Bezeredi
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + ŽELJKO god. MATO i MANDA Damjanović, MARKO i RUŽA Baltić i nakana, ANICA, IVAN, STANKO, BARA, SLAVKO i VINKO Kuntić, NIKOLA, TEREZIJA i MILKICA Prusec i STJEPAN Puđak
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 16. lipnja 2024.

U subotu će biti ređenje novih svećenika. Hvala dragom Bogu iz našega Dekanata biti će četvorica zaređenih: iz Brestja Filip Pranjić, iz Moravča Vedran Jakić, iz Sesvetskih Sela Mario Šarić i Marko Šimundić. Uključimo ih u svoje molitve!

U nedjelju novozaređeni svećenik vlč. Filip Pranjić u Brestju će imati mladu misu u 11.00 sati. U Brestju je trodnevnica uoči mlade mise u 18.30 sati.

Ovaj tjedan završava škola, a u nedjelju bismo imali u 9.00 sati misu zahvalnosti za proteklu školsku godinu.

VAŽNA OBAVIJEST: Sva djeca koja misle primiti sakramenat Prve Pričesti i Krizme – obavezno im je pohađanje i školskog vjeronauka. Od iduće školske godine župni vjeronauk bit će za Prvu Pričest drugi i treći razred, a za Krizmu sedmi i osmi razred

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 230