Župni listić 1001

godište XX. broj 23(1001) − 9. lipnja 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-1001.PDF

X. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 3,20-35)

U ono vrijeme: Dođe Isus u kuću. Opet se skupi toliko mnoštvo da nisu mogli ni jesti. Čuvši to, dođoše njegovi da ga obuzdaju jer se govorilo: “Izvan sebe je!” I pismoznanci što siđoše iz Jeruzalema govorahu: “Beelzebula ima, po poglavici đavolskom izgoni đavle.”

A on ih dozva pa im u prispodobama govoraše: “Kako može Sotona Sotonu izgoniti? Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli, ono ne može opstati. Ili: ako se kuća u sebi razdijeli, ona ne može opstati. Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj. Nitko, dakako, ne može u kuću jakoga ući i oplijeniti mu pokućstvo ako prije jakoga ne sveže. Tada će mu kuću oplijeniti! Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskim, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule. No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga.” Jer govorahu: “Duha nečistoga ima.”

I dođu majka njegova i braća njegova. Ostanu vani, a k njemu pošalju neka ga pozovu. Oko njega je sjedjelo mnoštvo. I reknu mu: “Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!” On im odgovori: “Tko je majka moja i braća moja?” I okruži pogledom po onima što su sjedjeli oko njega u krugu i kaže: “Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka.”


KUMSTVO

Tko može biti kum na krštenju ili potvrdi?

Kum na krštenju ili potvrdi može biti vjernik koji je primio sakramente krštenja i potvrde, a ako je u braku i sakrament kršćanske ženidbe.

Tko ne može biti kum na krštenju i potvrdi?

Kum ne može biti osoba koja nije krštena ili vjernik koji je primio samo sakrament krštenja. Kum ne mogu biti niti osobe koje su samo civilno vjenčane ili su rastavljene nakon sklapanja crkvenog braka i ponovno civilno vjenčane ili žive u novoj izvanbračnoj zajednici.

Može li kum biti netko tko je primio sakrament krštenja i potvrde, a rastavljen je i nije sklopio novi brak ili ne živi u novoj izvanbračnoj zajednici?

Vjernik koji je primio sakramente kršćanske inicijacije, a nakon rastave živi sam može biti kum na krštenju ili krizmi te pristupati sakramentu pričesti.

Što učiniti ako vjernik želi biti kum na krštenju ili potvrdi, a vjenčan je samo civilno ili živi u izvanbračnoj životnoj zajednici?

Vjernik dok god je samo u civilnom braku ili izvanbračnoj zajednici ne može biti kum na krštenju i potvrdi. Ako postoje uvjeti i želja da se brak ozakoni i pred Bogom u kršćanskom sakramentu ženidbe, supružnike se poziva da sklope kršćanski brak. Ponekad su životne okolnosti ili specifične situacije dovele do odgađanja sklapanja braka u crkvi, no ako su ispunjeni svi uvjeti ne treba odgađati uređivanje životne i obiteljske situacije.

Zašto su takvi uvjeti za kumstvo kod sakramenta krštenja i potvrde?

Kumstvo kod sakramenta krštenja i potvrde nije samo društveni ili obiteljski događaj i odnos, već je važan duhovni događaj u životu osobe koja prima sakrament krštenja ili potvrde i za vjernika koji je kum. Od kuma koji će pratiti kroz život krštenu ili potvrđenu osobu iziskuje se čestitost osobnog života i svjedočenje kršćanskih vrijednosti. To podrazumijeva i regularnost u sakramentalnom životu. Ako postoje uvjeti i želja te se prepoznaje važnost kumstva, vjernik se treba potruditi primiti sve sakramente kako bi mogao svjedočiti kršćanski život kojim nastoji i sam živjeti.


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj LISIĆ Zlatarska 83, M. Polje 40 €
 2. LJILJANA VRBAN Glavna 57, Đurđekovec 50 €
 3. KATICA FACKOVIĆ Glavna 66, Đurđekovec 50 €
 4. Stjepan i Božena Jeličić Gradinska 22, Vugrovec 100 €
 5. ANKICA MIJATOVIĆ Kostanjevec 8, Prekvršje 100 €
 6. IVAN BOŠNJAK Kostanjevec 6, Prekvršje 50 €
 7. VJEKO LUČIĆ Đurinec brijeg 14, Vugrovec 100 €
 8. ĐURĐICA CVETNIĆ Banov brijeg 39, Vurnovec 50 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat krštenja primila je:

MAGDALENA GRGIĆ četvrto dijete Drage i Vesne r. Balog iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustio nas je:

STJEPAN BEZEREDI iz Gornjeg Vugrovca u 59. godini.

Dobri Bože primi ga među svete i izabrane svoje!


KAD RODITELJI OSTARE!

Kad roditelji ostare pusti ih da ostare s istom ljubavlju koju ti puštaju da rasteš. Neka govore i pričaju ponovljene priče sa istim strpljenjem i interesom kao što su slušali vaše kao dijete. Pusti ih da savladaju, kao toliko puta kad te puste da pobijediš. Pusti ih da uživaju u svojim prijateljima baš kao što ti dopuštaju, neka uživaju u razgovorima sa unucima, jer vide tebe u njima. Neka uživaju živeći među predmetima koji su ih dugo pratili, jer pate kad osjete da kidate komadiće ovog života. Neka griješe, kao i toliko puta ti si pogriješio i nisu te osramotili ispravljajući te. PUSTI IH DA ŽIVE i pokušaj ih usrećiti posljednji dio puta kojim su preostali; daj im ruku, baš kao što su oni tebi pružili ruku kad si krenuo svojim putem! “Poštuj majku i oca svoje i dani će ti biti dugi na zemlji”.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 10. VI. – 16. VI. 2024.

 • PON.
  – u 15.40 sati + STJEPAN Bezeredi sprovodna
 • UTO.
  – u 18.00 sati + STJEPAN Bezeredi, obit. Brkić, Koši, Faust, Jakobović, Lovrić i dvije nakane, FRANJO god. i TEREZIJA Galović, DANIJEL god. Čačko
 • SRI.
  – u 8.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – u 8.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 17.00 sati – LUCIJA, STIPO, PAVO i PEJO Čabraja
 • NED.
  – u 9.00 sati + SLAVKO god., SLAVICA i IVAN Galović za zdravlje, IVAN Kerep i obit. Đopar
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U VURNOVCU

OBAVIJESTI – 9. lipnja 2024.

I ove nedjelje skupljati ćemo za naš CARITAS, kako bi našoj Mirjani pomogli u njenom radu.

U četvrtak slavimo ANTUNOVO. U našem susjedstvu u Sesvetskim Selima svete mise su već od 6.00 sati, 7.30, 9.00 i u 11.00 sati, te u 16.30 i u 19.00 sati koju predslavi naš nadbiskup msgr. Dražen Kutleša. Cijeloga dana mogućnost je svete ispovijedi

VAŽNA OBAVIJEST: Sva djeca koja misle primiti sakramenat Prve Pričesti i Krizme – obavezno pohađanje i školskog vjeronauka. Od iduće školske godine župni vjeronauk bit će za Prvu Pričest drugi i treći razred, a za Krizmu sedmi i osmi razred.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA župni listić, listić Molitvenih vjenčića, Glasnik Srca Isusova.

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 200