Župni listić 682

godište XIII, broj 6(682) − 11. veljače 2018. godine

►►►ŽUPNI-LISTIĆ-682.PDF

VI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 1,40-45)

U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: “Ako hoćeš, možeš me očistiti!”
Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: “Hoću, budi čist!” I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: “Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.” A čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razlašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.

Papa Franjo - pepelnica

Komentar

Gubavac dolazi k Isusu. To nije bilo zakonski dopušteno. On je već time prekršio zakon. Vjerojatno je tada svu svoju nadu stavio u ovaj susret s Isusom. Isus se ne ograđuje od tog čovjeka. Dotače ga se. Dakle, ni Isus ne poštuje zakonske propise.
Danas Isus kaže meni i tebi: “Dajem ti čistoću. Povjeruj da sam jači od tvoje gube, da svojom čistoćom mogu oprati svaku tvoju nečistoću. Bogu je sve moguće. Ljubav je moja bolja od života. I neka pokraj tebe i drugi postaju čišći.”
Gospodine! Daj mi shvatiti da je spasenje u Tebi. I daj da onda, po čudesnom obraćenju moga srca, ja doprinosim svijetu pravde i ljubavi.


ŽIVOT

Jednog dana Život se otisne na put preko svijeta. Hodao je i hodao dok nije naišao ne nekog čovjeka. Taj je imao tako natečene noge da se jedva kretao. Tko si ti – upita čovjek. Ja sam Život. Ako si Život, možda bi me mogao i ozdraviti, procijedi u muci natečeni čovjek. Ozdravit ću te, odgovori Život, ali ćeš ti i mene i svoju bolest brzo zaboraviti. Kako bi vas mogao zaboraviti. Dobro. Za sedam godina vratit ću se da vidim koliko držiš do svoga obećanja. Život ga ozdravi i ode dalje. Tako je na svom putu susreo gubavca i slijepca i ozdravio ih ali s istim pitanjem. Također i njih dvojica su obećali da ga neće nikada zaboraviti.

I sedam godina je prošlo i život ponovno krenu na put. Pretvorio se u slijepca i krenuo prema onome kome je prije sedam godina povratio vid. Bojažljivo je pokucao na njegova vrata. Najponiznije te molim, rekao je Život, imaš li jedan skromni kutak u kome bi večeras prenoćio? Noge su slabe a vid nikakav. Gubi se, što misliš da je ovo svratište za bogalje, odvrati čovjek. Vidiš prijatelju progovori Život. Prije sedam godina dok si još bio slijep obećao si da nikad nećeš zaboraviti ni mene ni svoju sljepoću. I u tom trenutku čovjek postane ponovno slijep. Život isti postupak provede s gubavcem koji ga također ne htjede primiti jer se Život pretvorio u gubavca.

I dođe kao bogalj do čovjeka kojeg je ozdravio od natečenih nogu. Molim te za konačište, prozbori nježno Život. Naprijed prijatelju, ja znam što znači kad noge ne nose a nevolja tjera naprijed. Sjedi i odmori. Danas je sedam godina kako je ovuda prolazio neki čovjek po imenu Život koji me je ozdravio od tvoje bolesti te mi je obećao da će se točno nakon sedam godina ponovno navratiti. Budi strpljiv pa ga čekaj, možda će se i tebi smilovati. Ja sam Život, odgovori Život, budi zdrav za vjekove. Nemoj zaboraviti da se život mijenja. Nikada ne zaboravi čovjeka u nevolji i učinjeno ti dobročinstvo.

Kad je moja baka posjećivala svoju majku, trebala su joj tri dana.

Jedan se dan vozila u zaprežnim kolima, jedan je dan provela u razgovoru pretresajući novosti iz vrta i kuhinje, a treći je trošila na povratak.

Kad je moja majka posjećivala svoju majku, trebala su joj dva dana.

Putovala je vlakom, i ako su veze bile dobre, stizala je uvečer istoga dana. Ispričale su se o svemu i svačemu, a sutradan se vraćala kući.

Kad ja posjećujem svoju majku, treba mi pola sata. Dođem na deset minuta, i jer djeci postaje dosadno, a i kasnim na tržnicu – odlazim. Koliko vremena će trebati mojoj kćerki kad bude mene posjećivala?

 Bruno Ferrero


DAROVI ZA CRKVU

  1. ANA SANDELIĆ Bregovita 3, Kučanec 50 EU
  2. JOSIP ĆOSIĆ Grahovečka 13, M. Polje 400 Kn
  3. STIPO ČAKARIĆ Breg 40, Đurđekovec 300 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala! 


Sakramenat svetog krštenja primila je:

KLARA NIKOLIĆ treće dijete Dražena i Mateje r. Klarić iz Goranca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


BRIGE OSTAVITI PRED VRATIMA

Jednom sam angažirao stolara da mi pomogne renovirati staru poljsku kuću, a upravo mu je bio završio prvi težak dan na poslu.

Pukla mu je guma pa je izgubio jedan sat rada, električna pila mu je otkazala, a sada mu se stari kamionet odbijao pokrenuti. Dok sam ga vozio kući, sjedio je ozbiljan u kamenoj tišini.

Na dolasku pred njegovu kuću, pozvao me da upoznam njegovu obitelj. Dok smo hodali prema vratima, nakratko je zastao ispred malog stabla, dodirujući vrhove njegovih grana s obje ruke. Prije nego što su se vrata kuće otvorila, on se nevjerojatno transformirao. Njegovo preplanulo lice zasjalo je osmijesima te je zagrlio svoje dvoje male djece i supruzi dao poljubac.

Zatim me je otpratio do automobila. Prošli smo pokraj stabla, a ja sam gorio od znatiželje. Pitao sam ga što je to što sam maloprije vidio.

“Oh, to je moje ‘stablo briga’”, odgovorio je. “Znam da ne mogu izbjeći probleme na poslu, ali jedno je sigurno, ti problemi ne pripadaju kući, mojoj ženi i djeci. Zato ih samo objesim na stablo svake večeri, prije nego što uđem u kuću. Ujutro kad krenem na posao ponovo ih uzmem.”

Na trenutak zastane. “Ali smiješno je…”, nasmije se, “…kad u jutarnjim satima dođem kako bi ih ponovo pokupio, nema ih ni približno onoliko koliko se sjećam da sam ih objesio večer prije.”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 12. II. – 18. II. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + SLAVKO Mileković, IVAN god. Pandek, DRAGICA Bažant, obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović i na nakanu, MARIJA i MIJO Svetec, obit. Srnec, VINKO Goluža god., nakana, DARKO Fundek god., obit. Berković
SRI. u 18.00 sati + SLAVA Olujić
ČET. u 18.00 sati + FRANCA i IVAN Miškić
PET. u 18.00 sati + MARKO i DRAGICA Novosel, JOSIP Kokot
SUB. u 18.00 sati – nakana
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

u 15.00 sati

+ IVAN Biloš

– Župna

– KRIŽNI PUT

OBAVIJESTI:

Utorkom iza svete mise „TREĆE SRCE“ moli za nerođene

U srijedu je PEPELNICA početak Korizme – zapovijedani Post i Nemrs.

Četvrtkom iza svete mise klanjanje pred PRESVETIM.

Petkom u crkvi prije u 17.15 sati-Križni put, a nedjeljom od jedne do druge crkve u 15.00 sati.

U četvrtak po prvi put ćemo se naći s članovima novoizabranoga ŽUPNOG VIJEĆA na župnom Dvoru u 19.00 sati. Dobro došli!

U subotu 10. ožujka hodočastit ćemo u Karlovac sv. Josipu. Tamo ćemo imati svetu misu, ručak, a na povratku posjetiti ćemo KRAŠIĆ – crkvu krštenja blaženog Alojzija Stepinca.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE po rasporedu.

U subotu u 12.00 sati proba Malog zbora.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, župni listić…