Župni listić 683

godište XIII, broj 7(683) − 18. veljače 2018. godine

►►►ŽUPNI-LISTIĆ-683.PDF

I. KORIZMENA NEDJELJA – ČISTA (Mk 1,12-15)

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvjerima, a anđeli mu služahu. A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: “Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!”

Isus u pustinji

Komentar:

Za biblijskog čovjeka pustinja ima mnoga značenja. Ona je zemlja nenastanjena, od koje je Bog ustegao svoj blagoslov, pa je područje zla i kušnje. Pustinja je mjesto napuštenosti i beživotnosti, ali ujedno i mjesto pročišćenja novosti života, jer se u pustinji četrdeset godina čistio narod oslobođen od egipatskog ropstva.

U svezi značenja broja četrdeset… dažd u vrijeme Noe trajao je četrdeset dana… a Mojsije je bio četrdeset dana na Svetoj gori prije nego li je dobio ploče zapovijedi. Tako i Isus, poput Mojsija, u pustinji prihvaća sve ono što sa sobom nosi mesijanska služba. Isusova kušnja u pustinji u isto je vrijeme i objava pobjede u našoj vlastitoj pustinji, pobjede u teškim trenucima pokore i odricanja. Nauči nas otkriti mudrost pustinje. Nauči nas ne bojati se svoje ljudske naravi, već dopustiti Ti da u nama budeš pobjednik. Nauči nas hodočastiti u vlastito srce da u njegovoj tišini čujemo Tvoj govor.


10 SAVJETA SVETOG JOSEMARIJE ESCRIVE ZA DOBRU KORIZMU

Misli sv. Josemarije iz njegova djela “Put” izvrstan su poticaj da ovu korizmu proživimo u dubljem zajedništvu s Bogom

 1. Ne zaboravi: tko manje treba, ima više. Ne stvaraj si potrebe.
 2. Svladavaj se svakog dana od prvog trenutka, ustajući u točno određeno vrijeme, ne popuštajući ni minutu svojoj tromosti. Ako  se svladavaš s Božjom pomoći, već si postigao velik predujam za taj dan. Veliko je obeshrabrenje doživjeti poraz u prvom okršaju.
 3. Sveta krunica moćno je oružje. Upotrijebi ga s pouzdanjem i čudit ćeš se uspjehu.
 4. Nikada ne kritiziraj: kada ne možeš hvaliti, šuti.
 5. Pričešćuj se. Nije to nedostatak poštovanja. Pričesti se upravo danas, čim iziđeš iz one zamke. Zaboravljaš što je rekao Isus: ne  treba zdravima liječnika, nego bolesnima?
 6. Križni put. Da, to je jaka i živa pobožnost. O, kada bi se navikao proći svakoga petka tih četrnaest postaja Muke i Smrti  Gospodinove! Jamčim ti da bi izvukao snage za čitav tjedan.
 7. Zakopaj pokorom u duboku jamu, što je otvori tvoja poniznost, svoje nemarnosti, uvrjede i grijehe. Tako seljak zakapa trule plodove, grančice i otpale listove podno drveta na kojem su izrasli. I  ono što je bilo neplodno, bolje reći štetno, pridonosi djelotvorno  novoj plodnosti. Nauči se crpsti iz pada pobudu: iz smrti život.
 8. Divi se jakosti Svete Marije! Podno Križa, s najvećom ljudskom boli – nema boli kao što je njezina bol – stoji puna čvrstoće. I moli je za jakost kako bi i ti znao stajati uz Križ.
 9. Kad dođe vrijeme ispita savjesti, osiguraj se protiv zloduha
 10. Ne znaš što bi kazao gospodinu u molitvi. Ne sjećaš se ničega, a ipak si ga htio pitati za savjet u mnogim stvarima. – Pazi! Načini  nekoliko bilježaka preko dana o pitanjima koja želiš razmatrati u  Božjoj prisutnosti. I pođi zatim s tom bilješkom moliti se.

Imaš li toliko otvorenosti prema Bogu da jednom tjedno o Njemu nešto kratko pročitaš?


DAROVI ZA CRKVU 

 1. MARICA ŽIDAK Kocil brijeg 2, Vugrovec 100 Kn
 2. MARIJAN JELUŠIĆ Aleja mira 11, M. Polje 200 Kn
 3. N. N, Goranec 500 Kn
 4. DARKO MILEKOVIĆ Đ. Kuntića 29, Prekvršje 300 Kn
 5. LOVRO ŠKANIĆ Vurnovečka 31, Vurnovec 100 Kn
 6. N. N. Dobrodol 200 Kn
 7. CORNELIA VUGER Slatinska 39, Vugrovec 500 Kn
 8. STJEPAN PETLJAK Glavna 23, Đurđekovec 400 Kn
 9. DRAGUTIN HORVAT Židaki 14, Goranec 50 Kn
 10. TIHOMIR METEŠ 30 Kn
 11. GORDAN POLJAK Poljaki 2, Prekvršje 100 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala! 


SPUŽVA KOJA BRIŠE GRIJEHE

U jednoj seoskoj crkvici u Oberlandu može se vidjeti zanimljiva barokna umjetnina: slika raspetoga Krista. Na slici je i đavao, a u ruci mu je dugi list ispisan ljudskim grijesima.

Đavao kao da govori Isusu: “Vidi kakvi su ti ljudi! Zli. Evo njihovih grijeha, nebrojeni su. Svi će ovi pripasti meni.”

Na suprotnoj strani slike naslikan je anđeo. U ruci mu spužva u koju kaplje krv i voda s Isusova probodenog boka. Anđeo spužvom briše grijehe, ispisane na onom listu koji sotona drži u ruci.

Slikar je htio reći: ISUS je svojom krvlju, opravdao sve ljudske grijehe. Pomirio nas je s Bogom.

W. Hoffsummer 


Pitali su starog čovjeka: Što je važnije: voljeti ili biti voljen?”
On je odgovorio: Što je važnije ptici: lijevo ili desno krilo?”

Dragi čovječe, trudi se voljeti ljude oko sebe i bit ćeš i ti voljen!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 19. II. – 25. II. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + MATO, MARICA i obit. Trempetić, IVAN, MARICA i obit. Gračak, MARICA Gašparec, ANA god. i obit. Hojanić, RUŽA i NIKOLA Baričević, NENAD Hrenović, FILIP i KATA Vuger, marica Dutković, ANTUN Šunjić god., nakana za zdravlje, IVAN god. JOSIP i CILA Dutković, PETAR i KLARA Trempetić, BARICA i STJEPAN Petljak, STIPO, MARE, JOSIP i ZVONKO Jajčević, FERDO, ANGELINA i ANĐA Jajčević, MARTIN i ANGELINA Vukas, DRAGICA i JOSIP, FRANJO i AGATA Vrban, TEREZA i FRANJO Đurinec, obit. Kurek, NIKOLA Luzar, MIHAEL Pijetlović i MARIJO Mehkek, vlč, PAAVAO Šatrak, FRANJO i NEDILJKA Tokić, MATO i LUCE Crnoja, MATIJA i MILKA Šimac, PAVAO i ANA Kenđel, ĐURO, IRENA i vlč. JOAKIM Dudaš, FRANJO Sedinić god. IVAN i MARICA Vukas i BARICA Blažinović, obit. Široki, Gašić i Bešlić, za ozdravljenje i oslobođenje jedne obitelji
SRI. u 18.00 sati + FILIP i obit. Pavić
ČET. u 18.00 sati + DRAGICA Pregorec
PET. u 18.00 sati + vlč PAVAO Šatrak i pokojni župnici
SUB. u 18.00 sati + LJUBICA Semper, BRANKO Šiltić
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

u 15.00 sati

+ MATO Lucić, IVAN STANKO i BARA Kuntić, TEREZIJA, NIKOLA i MILKICA Prusec, STJEPAN Puđak

– Župna

– KRIŽNI PUT

OBAVIJESTI:

Četvrtkom iza svete mise klanjanje pred PRESVETIM.

Petkom u crkvi prije u 17.15 sati – Križni put, a nedjeljom od jedne do druge crkve u 15.00 sati.

U subotu 10. ožujka hodočastit ćemo u Karlovac sv. Josipu. Tamo ćemo imati svetu misu, ručak, a na povratku posjetiti ćemo KRAŠIĆ – crkvu krštenja Blaženoga Alojzija Stepinca.