Župni listić 689

godište XIII, broj 13(689) − 1. travnja 2018. godine

►►►ŽUPNI-LISTIĆ-689.PDF

USKRS

„Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša“ – Pavlove su riječi upućene zajednici u Korintu. Unatoč toj izjavi, iznenađuje da nam ni jedan evanđelist ne donosi opis trenutka Kristova uskrsnuća. Tradicionalna slika, koju dobro poznajemo, a koja nam prikazuje Krista koji trijumfalno izlazi iz groba uz prestravljene rimske vojnike – sve to ne nalazimo opisano u evanđeljima, nego u jednom apokrifnom spisu iz II. stoljeća poznatom kao „Evanđelje po Petru“ (Pt 9,35-37).

Iako nam ni jedan evanđelist ne opisuje trenutak Isusova uskrsnuća, ipak nam daju dragocjene smjernice iskustva prve kršćanske zajednice s Uskrslim. Sv. Pavao opisuje to iskustvo s Uskrslim počevši od Kefe – Petra, Jedanaestorice i ostale braće – njih 500.

U najstarijem evanđelju – Markovom – nalazimo navještaj uskrsnuća, ali ne i susret s Uskrslim koji se odgađa za Galileju. Mladić na grobu reče ženama: „Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje!“ – ovo će biti nit poveznica svih evanđelja – beskorisno je tražiti Isusa u mjestu mrtvih – „Ide pred vama u Galileju! Ondje ćete ga vidjeti“. 


Iz propovijedi bl. Alojzija Stepinca na Uskrs 1943. godine

Pripovijedaju o rimskom caru Teodoziju, da je jednom zgodom dao otvoriti sve tamnice i svima utamničenima darovao slobodu. Tom prigodom da je car izjavio: »Kad bih imao vlast, ja bih dao otvoriti sve grobove, i svima bih mrtvima dao natrag život.« Ali, svima je i odviše jasno, da nema toga na zemlji, koji bi bio u stanju mrtvacima vratiti život. Ni carevi ni kraljevi, ni medicina ni tehnika. Vratiti život mrtvima može samo Onaj, u čijoj je vlasti i život i smrt. To je Bog! To nam svjedoči i današnji dan, kad je Isus Krist u slavi i sjaju uskrsnuo iz groba.

… Konačno uskrsnuće je najveća slava našega Spasitelja. Zato ga i slikaju s pobjedničkom zastavom u ruci, simbolom pobjede nad smrću, nad grijehom, nad paklom. A ta pobjeda Spasitelja Isusa ne bi bila potpuna, kad naše tijelo ne bi uskrsnulo iz groba. Jer smrt nije ništa drugo nego kazna za grijeh. Da nije bilo grijeha, ne bi bilo ni smrti. Ako bi, dakle, naše tijelo zauvijek ležalo u grobu, trajala bi zauvijek i kazna za grijeh. Pobjeda, dakle, našega Spasitelja nad grijehom ne bi bila potpuna. Pa kao što smo u Adamu svi sagriješili i zato svi postali podložni smrti, tako i po novom Adamu, koji je Isus Krist, svi postajemo dionici otkupljenja. I kao što je On uskrsnuo iz groba, tako ćemo uskrsnuti i mi.

Blagdan, dakle, uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista, dragi moji vjernici, jest za sve kršćane blagdan velike radosti, ali ujedno i velika opomena. Opomena, da bježimo kao od kuge od grijeha koji je čovjeka doveo do toga da mora umrijeti i da mora u grob. Opomena, ako želimo jednom uskrsnuti s lijepim, preobraženim tijelom, da se skrbimo, da nam duša na ovoj zemlji bude lijepa. Opomena, da križeve koje nam pošalje ruka Božja strpljivo nosimo, jer se samo preko križa na Golgoti dolazi do slavnoga uskrsnuća!

Dragi Isuse, vjerujem da si umro za moje grijehe i da si uskrsnuo. Uđi u moje srce i spasi me. Ja ti se predajem. Ispuni me snagom svoga uskrsnuća, da živim tebi na slavu.

Amen.”


DAROVI ZA CRKVU 

    1. VLADO JAKOVIĆ Židaki 1, Goranec 100 EU
    2. Marija i Davor Popović Šimunčevečka 33, Šimunčevec 200 Kn
    3. DAVOR VUKMIRIĆ Kučilovina 1000 Kn
    4. Obitelj BARIĆ Đurkovići 12, Đurđekovec 100 EU
    5. Dragana i Marko Grujić Dobrodolska 2b, Dobrodol 100 EU

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat krštenja primila je:

MARIJA JAKOVIĆ, četvrto dijete Vlade i Andreje r. Lulić  iz Goranca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

STJEPAN TRUPELJAK iz Kučilovine u 74. godini.

FRANJO POPOVIĆ iz Dobrodola u 87. godini.

Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!


LULA MIRA – PRIČA O OPRAŠTANJU

Stari je mudri Indijanac davao savjete mladićima svojega plemena:
Kad se jako srdiš na nekoga koji te smrtno uvrijedio i odlučiš dignuti ruku na njega, prije nego to učiniš, napuni dobro svoju lulu i sjedni.

Kad ispušiš prvu lulu, primijetit ćeš da je smrt prejaka kazna za počinjenu uvredu.

Tada će ti se učiniti dovoljnim da pljuneš u neprijatelja.

No, prije toga sjedni, napuni ponovno lulu duhanom i popuši je do kraja. Osjetit ćeš kako je pljuvanje pretjerano, pa će ti biti dovoljno reći nekoliko oštrih riječi prijekora.

Dobro, to nije puno, ali i prije toga uzmi još jednom lulu u usta i kad je dovršiš, OSJETIT ĆEŠ KAKO JE NAJBOLJE OTIĆI I POMIRITI SE S ONIM ČOVJEKOM.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 2. IV. – 8. IV. 2018.

PON. u 10.00 sati + DOMO Gazić, JOSIPA Brtan, ĐURĐICA i obit. Vuger, MARIJA i VID Galović, IVAN i ALOJZ Đurinec, MILAN i NINA Marković, VLADO Poljak
UTO. u 18.00 sati + IVAN Hojanić, IVAN Matek i DRAGICA Pervan, ALOJZ god. PETAR i EVA Fišter, VID, MARTINA, VIDEK i NENADHrenović, OLGA Gračak, VLADO Brajović, MIRKO, MARTIN st. i MARTIN ml. I CILA Popović, DORA i MILAN Podgorski, MILKA i obit. Habek, MARICA i PAVAO Obad, ANASTAZIJA i JOSIP Jakušić
SRI. u 18.00 sati + ANICA Pavić
ČET. u 18.00 sati + IVAN i PETAR god. i obit. Pekčec
PET. u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
SUB. u 10.00 sati + MIHAEL i obit. Pijetlović i obit. Gregurec
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

u 16.00 sati

+ VLADO Poljak, obit. Marković, IGNAC Đurinec, ANA Kereš

– Župna

– u Gorancu

OBAVIJESTI:

Sutra HODOČASTIMO u Pleternicu – u svetište „Gospa od Suza“. Polazak u 7.00 sati ispred župne crkve.

U tjednu Vazmene osmine nastavljamo Devetnicom MILOSRDNOM ISUSU.

Možete pogledati Uskrsnu izložbu – TREĆI DAN u Galeriji FAROF – župni dvor .

Djelatnici CARITASA našoj školi, Ravnatelju, učiteljima i djeci iskreno zahvaljuju na darovima.

Iza USKRSA započinju radovi na fasadi župnog dvora. Prošli tjedan i službeno tvrtka „FOTON“ uvedena je u radove. Uz Božju pomoć, nadamo se – kao što su Zvonik, Toranj i Krovište uredili, da će urediti i fasadu.

Imate najnoviji broj GLAS KONCILA, MAK, župni listić…

SRETAN USKRS!