Župni listić 692

godište XIII, broj 16(692) − 22. travnja 2018. godine

►►►ŽUPNI-LISTIĆ-692.PDF

IV. VAZMENA NEDJELJA  (Iv 10,11-18)

U ono vrijeme: Reče Isus: “Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Ova svoga.”

Dobri Pastir

Komentar

Svećenik je osoba na koju je Isus prenio punomoć svoje pastirske službe. Stoga je ova Nedjelja dobroga pastira ujedno i Nedjelja duhovnih zvanja. Pastir je sav u službi ovaca. One prepoznaju njegov glas i otkrivaju da je vrijedno ići upravo za njim.
No, i svi mi smo pozvani jedni drugima biti – ne najamnici koji će na drugima zarađivati, nego – biti sluge i pastiri koji će spremno za druge živjeti, bližnjima služiti, sebedarno ih ljubiti.


Priča o nestanku ovce koja je mislila da nikome nije bitna

Služim za proizvodnju i to se zna. Vrijedim koliko i letva u ogradi ovčinjaka. Nitko me ništa ne pita…
Ja sam ovca broj sedamdeset i dva. Znam to dobro, jer mi piše na leđima. Da bi si olakšao posao nadgledanja, pastir je svaku ovcu označio brojem. Tako znam i to da nas je stotinu na broju. Ovca pod brojem sto ima vunene uvojke i veoma je umišljena. Mislim da broj sto nosi zato što ima najveću stražnjicu.
Moj broj je sedamdeset i dva, a to znači da nisam među prvima kada stado krene, ali ni među posljednjima. To što sam u sredini znači da pripadam masi apsolutne osrednjosti.
U stvarnosti nisam beznačajna. Iskorištavaju me kao i svaku drugu ovcu. Uzimaju mi vunu, mlijeko i janjce. Životinja sam. Služim za proizvodnju i to se zna. Vrijedim koliko i letva u ogradi ovčinjaka. Nitko me ništa ne pita.
Stoga sam odlučila nestati. Udaljila sam se noću od stada misleći kako ću biti daleko kad pastir primijeti da me nema.
U početku sam bila izvan sebe od sreće. Skakala sam po stijenama, birala mladu travu, pasla gdje sam htjela, pila vodu iz potoka, a kad bi mi to dodijalo legla bih u debelu hladovinu i odmarala se do mile volje. Vuna, mlijeko, janjci, sve je bilo moje. Napokon sam postojala!
Dvije sam noći provela pod zvijezdama. Stvarno, što će meni pastir?
Ali noćas sam spazila vuka, čula zvuk njegovih šapa i osjetila miris. Bio je u blizini. Skamenila sam se od straha, stajala nepomično ispred dva oka što su se svijetlila kao zvijezde, čula sam ga kako mljacka. Gotova sam.
Ali odjednom se pojaviše dvije ruke i ponesoše me iz moga skloništa, dvije ljudske ruke koje dobro poznajem.
Došao je pastir! Pronašao me je!
“Idemo doma. Nedostajala si mi baš ti, broj sedamdeset i dva!”

Bruno Ferrero

Tražeći sreću samo za sebe, na najboljem si putu da je promašiš!

Božidar Prosenjak


DAROVI ZA CRKVU 

  1. Obitelj CVIJAN Gradinska 30, Vugrovec 200 Kn
  2. NEVENKA ĐURAN Vugrovečka 17, Dobrodol 350 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala! 


Ovih dana napustio nas je:

MARIJAN BEGANOVIĆ iz Gornjeg Vugrovca u 47. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!


SIROMAH KOJI NIJE PREPOZNAO BOŽJE DAROVE

Bio jednom jedan siromah u pustinji. Dojadi mu živjeti u jadu i bijedi, pa se jednog dana pomoli Bogu ovako:

“Dragi Bože, ne tražim bogatstva svijeta, tražim samo najljepši cvijet i najljepšu životinju.”

Pogleda Bog na ovog siromaška. Smiluje mu se i dadne mu – kaktus i gusjenicu… Kad čovjek to vidi, odmahne glavom i zajeca: “Pa, dragi Bože, tražio sam samo dvije stvari. Ni to mi nisi mogao dati?” A onda, ogorčen, ostavi gusjenicu i kaktus i ode…

Nekoliko dana potom, nemajući mira, vrati se na ono mjesto kad tamo – kaktus cvate najljepšim cvijetom koji je ikada vidio, a iz gusjenice izlazi najljepši leptir!

Postiđen, čovjek prigrli darove dragoga Boga, i s njima pođe kući.


NISAM TE PREPOZNAO

Sara, sredovječna žena leži u bolnici nakon infarkta. Dok je bila na operacijskom stolu, klinički umre i susretne Boga. “Jel mi došao kraj?”- prestašeno upita. “Ne” – tiho odgovori Bog. “Imaš još nekih 30, čak 40 godina.” Kad se povratila u život, i ozdravila, Sara odluči ostati u bolnici. Napravi liposukciju, face lifting, učvrsti trbuh, podigne grudi, oboji kosu… Kad joj je ostalo još toliko godina, zašto ne bi izgledala kao da joj je 25?! Na izlasku iz bolnice pregazi ju automobil. Ponovno se nađe pred Bogom.
“Zar mi nisi obećao još 30, ili 40 godina života?” – pobuni se odmah.
“PA, NISAM TE PREPOZNAO!” – odgovori Bog.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 23. IV. – 29. IV. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + MARIJAN Beganović sprovodna , MARA i FRANJO god. i obit. Dumić, ĐURO, MIJO i MARTINA Čvek, STJEPAN, ANTUN i JALŽA Pavlović, MARTIN i obit. Fulir, MARKO i DRAGICA Novosel, JOSIP Kokot, STJEPAN Grljak god., STJEPAN, MARICA, LOVRO i JULIJA Domenkuš, MARICA Ćorak, JURE, MARIJA i obit. Bakula, STJEPAN Galović god., KATICA god. i obit. Hojanić Galović i Tomašek, FRANJO Popović, ĐURO Milanović, MILKICA Popijač, JURAJ i KATICA Perešin, IVAN i ĐURO Đurinec, ĐURO, MARICA, STJEPAN, STANKA i obit. Fišter i na nakanu, STIPAN i MIJO Ivić
SRI. – – – – – – – – – –
ČET. – – – – – – – – – –
PET. u 18.00 sati + IVAN Kuntić
SUB. u 18.00 sati + MILE Miletić
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

u 16.00 sati

+ ZLATKO Kočić, MILE Alilović

– Župna

– Izlaganje PRESVETOG

OBAVIJESTI:

U petak u 19.30 sati susret s KRIZMANICIMA u crkvi – obavezan dolazak – ako je moguće neka dođu i kumovi.

U subotu u 8.30 sati ispovijed naših KRIZMANIKA i kumova, roditelja koji imaju uvjete, braće, sestara…

U nedjelju pod misom u 11.15 sati bit će podijeljen sakramenat svete Potvrde našim Krizmanicima. Uključimo ih u svoje molitve!

U nedjelju je kod nas Klanjanje, PRESVETO će biti izloženo u 16.00 sati.

Prvopričesnici – vjeronauk po rasporedu.

U galeriji “FAROF” možete pogledati Uskrsnu izložbu TREĆI DAN.

Započeli su radovi na fasadi župne crkve.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, župni listić…