Župni listić 691

godište XIII, broj 15(691) − 15. travnja 2018. godine

►►►ŽUPNI-LISTIĆ-691.PDF

III. VAZMENA NEDJELJA  (Lk 24,35-48)

U ono vrijeme: Učenici su pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče: “Mir vama!” Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: “Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema, kao što vidite da ja imam.” Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: “Imate li ovdje što za jelo?” Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: “To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.” Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te i me reče: “Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima, počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci. I evo, ja šaljem na vas Obećanje Oca svojega. Ostanite zato u gradu dok se ne obučete u Silu odozgor.”

Komentar

Strah koji se događa na putu vjere je ravnoteža života – ravnoteža koja ne dopušta niti nerealni ushit, ni pesimističnu sumnjičavost. Strah Božji stoga obuzima zauzetog vjernika. Možda život vjere katkad olako vezujemo samo uz iskustvo radosti, iz koje dolazi bezbrižnost, a onda često bezbrižnost donosi nebrižnost za Boga i njegovu Riječ.


STRELOVITE MOLITVE

(citati iz Biblije koji vam mogu promijeniti život i odagnati svaku napast)

Kad je Đavao napastovao Isusa, tražeći da pretvori kamenje u kruh i nasiti se, on mu je odgovorio: “Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta” (Mt 4, 4). Neka vam ovi citati posluže kao odvažne strelovite molitve, vrelo iz kojeg možete crpsti neizmjerne milosti…

“Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.” (Iv 14,6)

“Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.” (Iv 10,10)

“Ja – Svjetlost – dođoh na svijet da nijedan koji u mene vjeruje u tami ne ostane.” (Iv 12,45)

“Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha.” (Iv 8,34)

“Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas.” (Mt 7,6)

“Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.” (Mt 6,34)

“Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.” (Mt 6,14-15)

“Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se.” (Lk 6,37)

“Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.” (Mt 7,7-8)

“Tko hoće život svoj da sačuva, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj zbog mene, naći će ga. Jer što koristi čovjeku, ako dobije sav svijet, a pritom izgubi dušu svoju?” (Mt 16,25-26)

“Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.” (Mt 23,12)

“Kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima.” (Lk 6,31)

“Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće saznati. Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima.” (Mt 10, 26-27)

“A mnogi prvi bit će posljednji, i posljednji prvi.” (Mt 19,30)

“Jer kakvim sudom sudite, onakvim će vam se suditi, i kakvom mjerom mjerite, onakvom će vam se mjeriti.” (Mt 7,2)

“Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se.” (Lk 6,37)


DAROVI ZA CRKVU 

  1. KATA LADAN Šenoe 120, Vugrovec 200 Kn
  2. N. N. Vugrovec 1000 Kn
  3. DRAŽEN DUBROVIĆ Podolčica 3a, Prekvršje 200 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala! 


Sakramenat krštenja primila je:

MARKO SPUDIĆ prvo dijete Marka i Martine r. Hudek iz Prekvršja

MARINO LUCIĆ drugo dijete Marka i Kristine r. Kasalo iz Đurđekovca

LANA BARIŠIĆ treće dijete Ivana i Ana r. Šimunović iz Dobrodola

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


RAZGOVOR IZMEĐU BOGA I MRTVOG ČOVJEKA!

Razgovor između Boga i mrtvog čovjeka… Bog: U redu sine, vrijeme je da krenemo. Čovjek: Tako brzo? Imao sam puno planova… Bog: Stvarno mi je žao ali, vrijeme je da krenemo. Čovjek: Što imaš u tom kuferu? Bog: Ono što ti pripada. Čovjek: Ono što mi pripada? Misliš, moje stvari… odjeću… novac… Bog: Te stvari nikada nisu bile tvoje, one pripadaju Zemlji. Čovjek: Jesu li to moja sjećanja? Bog: Ne, ona pripadaju Vremenu. Čovjek: Jesu li to moji talenti? Bog: Ne. Oni pripadaju Okolnostima. Čovjek: Jesu li to moji prijatelji i obitelj? Bog: Ne sine. Oni pripadaju Putu kojim si išao. Čovjek: Jesu to moja žena i djeca? Bog: Ne. Oni pripadaju tvom Srcu. Čovjek: Onda to mora biti moje tijelo. Bog: Ne. Ne… Ono pripada Prašini. Čovjek: Onda to sigurno mora biti moja Duša! Bog: Griješiš sine. Tvoja Duša pripada meni. Čovjek suznih očiju i sa strahom uzme kufer iz Božje ruke i otvori ga… PRAZAN!! Slomljenog srca i uz suze koje su se slijevale niz njegove obraze, čovjek upita Boga… Čovjek: Nikada ništa nije bilo moje? Bog: Tako je. Nikada ništa nisi imao. Čovjek: Pa onda? Što je bilo moje? Bog: Tvoji TRENUCI. Svaki trenutak koji si živio bio je tvoj.

Život je samo trenutak. Trenutak koji pripada nama. Uživajte u ovom Trenutku dok ga imate. Živite svoj život Sada. Ne zaboravite biti sretni, jer je to JEDINO važno. Materijalne stvari i sve za što ste se borili u životu, ostaje iza vas. Ništa ne možete ponijeti sa sobom. Ono što je zaista važno je da ŽIVITE SVOJE TRENUTKE i budete zahvalni BOGU ZA NJIH.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 16. IV. – 22. IV. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + obit. Brkić, Koši, Faust, Jakobović, Lovrić i nakana, ZDESLAV Pervan i MARICA Plepelić, za oslobođenje, ozdravljenje i obraćenje, MARICA, SLAVKO, RUŽA i LOVRO Puđak, obit. Sokač, Trupeljak, Škanić i Žunec, IVAN i SLAVICA Samec, KATICA god. i obit. Tomurad, ZLATKO i DRAGICA Sokač, obit. Puđak, Pregorec, Škanić, Žunec i Trupeljak, STJEPAN Trupeljak, IGNAC i MARICA Kovačić, obit. Bek, Carić i Dragica Bažant, za duše u čistilištu i za nerođene
SRI. u 18.00 sati + JOSIP Facković god., ANASTAZIJA, JOSIP, IVAN, SLAVICA i SLAVKO Kuntić i ĐURO Jarec
ČET. u 18.00 sati + KOSJENKA Šitum-Belov
PET. – – – – – – – – – –
SUB. – – – – – – – – – –
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

+ IVKA i ANA Gavrić, IVAN Jurić, nakana

– Župna

OBAVIJESTI:

U ponedjeljak i u petak u 18.00 sati proba za sve Prvopričesnike.

Utorkom iza svete mise „Treće srce“ moli za nerođene.

Četvrtkom iza svete mise kratko klanjanje pred PRESVETIM.

U četvrtak u 19.00 sati susret Župnog i Ekonomskog vijeća.

Subotom vjeronauk po rasporedu.

U galeriji„FAROF“možete pogledati Uskrsnu izložbu – TREĆI DAN.

Započeli su radovi na fasadi župne crkve.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, župni listić…