Župni listić 697

godište XIII, broj 21(697) − 27. svibnja 2018. godine

►►►ŽUPNI-LISTIĆ-697.PDF

PRESVETO TROJSTVO (Mt 28,16-20)

U ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru, kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio. I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.”

Presveto Trojstvo 2018.

Komentar

Danas je proslava Boga stvaralaštva, zajedništva i darova.
Tajnu se često promatra kao nešto neshvatljivo, zid pred kojim se mora stati, jer um počinje mucati. Ako mislitelji i mucaju, molitelji mogu živjeti Otajstvo. Za to trebamo: šutnju, molitvu i klanjanje.
Bože sveti! I velik si i neizmjeran, vječan i svemoguć. Bože! I malen si kao dijete i sputan ograničenošću ljudskog bića i stojiš nemoćan pred čovjekom u njegovoj slobodi.
Smijemo Ti doći kao djeca, te nam nisi Bog daleki nego Bog neizrecive blizine.
Zapovjedio si apostolima, i nama: “Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.” (Mt 16,19)


POSTOJI LI ZLO?

Jedan je sveučilišni profesor izazvao studente s ovim pitanjem. «Je li Bog stvorio sve što postoji?» Jedan je student hrabro odgovorio: «Je, stvorio je!»

«Bog je sve stvorio?» upitao je profesor. «Da profesore», odgovorio je student. Profesor je odgovorio, «Ako je Bog stvorio sve, onda je on stvorio također i zlo, jer zlo postoji, i sudeći prema pravilu – da naša djela govore tko smo mi – Bog je zao». Student je nakon tog odgovora zašutio.

Profesor je bio jako zadovoljan sam sa sobom, i hvalio se studentima kako je još jednom dokazao da je kršćanstvo samo mit. Jedan je drugi student podigao ruku i rekao: «Mogu li ja vas nešto pitati, profesore?» «Naravno», odgovorio je profesor. Student se ustao i rekao: «Profesore, postoji li hladnoća?» «Kakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Tebi nikad nije bilo hladno?» odgovorio je profesor. Mladić je odgovorio, «Činjenica je da hladnoća ne postoji. Prema zakonu fizike, ono što mi smatramo hladnoćom je zapravo – nedostatak topline. Predmeti ili živa bića se mogu proučavati kad imaju ili prenose energiju, a toplina je ono što čini da tijelo ili materija prenose energiju. Apsolutna nula (-460 stupnjeva F) je potpuno odsustvo topline, materija postaje inertna i nesposobna za bilo kakvu reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji, mi smo stvorili tu riječ da opišemo kako se osjećamo kad nemamo – topline.»Student je nastavio: «Profesore, postoji li tama?» Profesor je odgovorio: «Naravno da postoji!»

Student odvrati: «Još jednom ste pogriješili, ni tama ne postoji. Tama je zapravo – nedostatak svjetla. Svjetlo možemo proučavati, ali tamu ne. Zapravo, možemo koristiti Newtonovu prizmu da razbijemo bijelo svjetlo i proučimo različite valne duljine svake boje. Ne možemo izmjeriti mrak. Jednostavna znaka svjetla može se probiti u svijet tame i osvijetliti ga. Kako možete znati koliko je određeni prostor taman? Ono što možete izmjeriti je količina svjetla koje je prisutno. Nije li to točno? Tama je termin koji čovjek koristi da bi pokazao što se događa kad svjetlo nije prisutno!»

Konačno, mladi je čovjek upitao: «Profesore, postoji li zlo?»

Sad već pomalo nesiguran, profesor je odgovorio, «Naravno, kao što sam rekao. Vidimo ga svaki dan – u primjerima čovjekovog nehumanog ponašanja. U masi kriminala i nasilja u svijetu. Ovo nije ništa drugo nego dokaz – postojanja zla!» Na to je student odgovorio: «Zlo ne postoji, profesore. Ili barem, ne postoji samo za sebe. Zlo je jednostavno – odsustvo Boga. To je kao tama i hladnoća – riječ koju je čovjek stvorio da bi opisao odsustvo Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije kao vjera, ili ljubav koje postoje kao što postoje svjetlo i toplina. Zlo je ono što nastaje kad čovjek nema Božje ljubavi u svom srcu. To je kao hladnoća koja nastupa kad nema topline, ili tama koja nastaje kad nema svjetla. Profesor je šutke sjeo.

Mladićevo ime bilo je – Albert Einstein.


DAROVI ZA CRKVU

  1. ZORICA ĐURINEC Šenoe 85, Vugrovec 100 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


ŠUM OCEANA

Naš život je pun tajni. Tajanstvena je mrtva priroda, ta­janstvena je živa, tajanstven je svemir, tajanstveni su prostor i vrijeme, a najveća tajna smo mi ljudi. Tko dopušta tajnu, dopušta i postojanje nečega, što ga nadvisuje. Zato se neki sklanjaju, da priznaju tajnu. Boje se, da bi uz nju postali maleni. Priznati tajnu, može značiti i mogućnost, da uz nešto, što je veliko i sam postaneš velik. Tako je s našim kršćanskim priznavanjem tajne Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Nikada nećemo moći pretočiti taj neizmjerni ocean u našu plitku pješčanu jamicu. Tih nekoliko, kantica, kojima. možemo zagrabiti ocean, daje nam naslutiti, što šumi u njegovim dubinama. Šumi snaga koja stvara, šumi mudrost koja sve sređuje, šumi ljepota koja se rasprostire. Ako nam se ponekad čini, da je ta snaga neukroćena, ta mudrost nedorečena, a ta ljepota nesređena, to je vjerojatno zato, jer nam nedostaju odgovarajuća mjerila. Slijedeći šum kojeg poznajemo, je šum života. Naš Tro­jedini Bog je živi Bog i Bog živih. Sve što raste na zemlji, pre­sađeno je k nama iz Njegovog rasadnika. On odmjerava let pticama, stope zvijerima i put ribama. On udahnjuje dah života po kojemu postajemo Njegova slika. Već nas iznenađuje novi šum, šum ljubavi. Otac, Sin i Duh Sveti samo su jedno usrećujuće pretakanje ljubavi. Oni su vječna izmjenjujuća ljubav svega što jesu i što imaju. Tako se daruju Jedan Drugome i tako Jedan Drugoga prihvaćaju, da je Njihovo Ime: Jedan Bog. Najljepše od svega je to da je taj Trojedini u svoj krug ljubavi privezao nas ljude. Bog Sin postao je naš Brat. U Njegovim žilama šumi naša krv, a u našim Njegova. Po Njemu smo članovi Božje Obitelji, primljeni u krug vječne Božje ljubavi. Tajna, uz koju čovjekova malenkost biva Božanski velika.


DUHOVNOST DUHOVITIH

Mnogi su pustinjski oci bili dugovječni. Kad je oca Izaiju za stoti rođendan posjetio neki monah, on mu reče: “Došao sam, oče, s tobom podijeliti radost tolikih godina i nadam se dogodine s tobom proslaviti tvoj sto i prvi rođendan.” “Nadam se i ja”, odgovori starac, “jer mi izgledaš dobrog zdravlja.”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 28. V. – 3. VI. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + RUŽA i obit. Židak, obit. Šebek, SLAVICA god. SLAVICA, BRCKO i FRANJO Jambrešić, RUŽICA Galović, RUŽA Popović, SVETISLAV Lukačević, TOMO Kereš, GRGA, MARICA, PAVAO, BARA i FRANJO Poljak, KATICA Brozović, RUŽA god. i obit. Židak, RUŽA i obit. Sedinić, MIJO i ANA Popović, FRANJO i obit. Galović, DARINKA i ĐURO Janjatović, FRANJO i FRANCA Golub
SRI. u 17.00 sati + SLAVICA Glogovec, IVAN Poljak
ČET. u 10.00 sati – župna
PET. u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
SUB. u 18.00 sati – Nakana Šenštata
NED.  u 9.15 sati
u 11.15 sati
+ ĐURO Židak god.
– Župna

OBAVIJESTI:

Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za nerođene.

U četvrtak je TIJELOVO – iza svete mise PROCESIJA s PRESVETIM kao i lani – od Crkve prema KUČANCU ulicom M. Gupca do Bregovite te spuštanje prema Crkvi.

U procesiji bit će naši PJEVAČI, NEBO će kao i prošlih godina nositi naši Vatrogasci, naši PRVOPRIČESNICI bit će u svojim haljinicama, narodne nošnje kao Bogu ugodan dar stavite na sebe.

Hodočašće cijelog DEKANATA na TRSAT je 22. lipnja.

U subotu u 9.00 sati, bila je radna akcija na župnom dvoru, spremanje drva. Hvala Stjepanu Fašaiću, Stanku Čuljaku, Vladi Drožđanu, Zvonku Jurošu, susjedu Marku, Stipi, Tunji Kauriću, Dubravku.

U nedjelju u 17.00 sati Dječji Folklorni Ansambl našeg KUD-a ima smotru kako bi dokazali status Ansambla. Dođimo i ohrabrimo ih!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…