Župni listić 698

godište XIII, broj 22(698) − 3. lipnja 2018. godine

►►►ŽUPNI-LISTIĆ-698.PDF

IX. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 2,23-3,6)

U ono vrijeme: Jedne subote prolazio Isus kroz usjeve. Njegovi učenici počnu putem trgati klasje. Tada mu reknu farizeji: “Pazi! Zašto u subotu čine što nije dopušteno?” On im odgovori: “Zar niste nigda čitali što učini David kad bi u nevolji i skupa sa svojim pratiocima ogladnje? Kako uđe u kuću Božju u vrijeme velikog svećenika Ebijatara te kako jede postavljene kruhove, koje je dopušteno jesti jedino svećenicima, i kako ih dade svojim pratiocima?” Tada im nastavi: “Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Stoga je Sin Čovječji gospodar i subote.” Isus ponovo uđe u tamošnju sinagogu, gdje bijaše neki čovjek s usahlom rukom. Pazili su na nj da li će ga u subotu izliječiti, da ga mognu optužiti. On čovjeku s usahlom rukom rekne: “Digni se i stani ispred sviju!” Zatim ih upita: “Što je dopušteno u subotu: činiti dobro ili zlo? Spasiti život ili ga upropastiti?” Šutjeli su. Tada ih srdito sve naokolo pogleda te, ožalošćen zbog tvrdoće njihova srca, rekne čovjeku: “Ispruži ruku!” On je ispruži i ruka mu ozdravi. Nato farizeji iziđu i skupa s herodovcima stvore protiv njega odluku da ga ubiju.

Isus Gospodar subote

Komentar

Isus želi da čovjek sačuva to svoje dostojanstvo time što će sve činiti iz ljubavi, predanja, radosno i oduševljeno. Život je tada ispunjen smislom. Sve postaje lako. Muke sa zakonom nastaju kada srce više ne gori ljubavlju.


MALA RIJEČ

Neki je mudrac živio sam u svojoj kućici na osami. Jedne je noći čitao knjigu kad, usred tišine, u kuću provali lopov s nožem u ruci. Grubim je glasom zapovjedio starcu da se ne miče i počeo kopati po ladicama tražeći novac. Starac je nastavio s čitanjem, a onda zastao i rekao: “Molim vas, nemojte praviti nered, kutija s novcem je u najdonjoj ladici, uzmite koliko vam treba.” Lopov je pokupio novac i udaljavajući se od stola spazio skupocjenu vazu. “Ta mi je vaza jako draga, ali ako se i tebi svidjela, poklanjam ti je.” Vidjevši da u sobi nema ništa više što bi bilo vrijedno uzeti, lopov pođe prema izlazu. Mudrac ga pozove i reče mu: “Zaboravili ste važnu stvar; niste mi rekli hvala.” Noćni posjetilac, iznenađen tolikom ljubaznošću, zahvali i nestane u tami.

Nekoliko dana kasnije, carske su straže pokucale na mudračeva vrata. Vodile su svezanoga lopova. “Ovoga smo lopova uhvatili i on nam je priznao da je ukrao vašu skupocjenu vazu. Ako je to istina, odmah ćemo ga pogubiti, kako nam nalaže zakon.” “Naravno, vaza mi je dobro poznata, ali ovaj čovjek je nije ukrao. Bio je kod mene prije nekoliko dana i dobro se sjećam da sam mu uz nešto novaca poklonio i tu skupocjenu vazu. Na kraju mi je uljudno zahvalio.” Stražari su bili zbunjeni, ali čovjeka su ipak oslobodili. On je starcu od srca zahvalio i rekao da nikada neće zaboraviti malu riječ “hvala” koja mu je spasila život. Pokušaj danas reći hvala svima koji ti učine neko dobro. Vidjet ćeš mnoštvo čudesnih osmijeha.


BOGATI SIROMAH

Jednoga dana, jedan bogataš dade košaru punu smeća jednom siromahu.

Siromah mu se nasmija i ode negdje s košarom.

Isprazni je, očisti i zatim napuni divnim cvijećem.

Vrati se bogatašu i dade mu košaru.

Bogataš se začudi i reče: Zašto mi daješ ovu košaru punu predivnog cvijeća, kad sam ja tebi dao košaru punu smeća?

A siromah mu odgovori:

SVATKO DAJE ONO ŠTO NOSI U SRCU.


DAROVI ZA CRKVU

  1. EVA i ŽELJKO SEDLO Borovčica 2, Đurđekovec 400 Kn
  2. KRISTINA MEŠTROVIĆ I. Puđaka 14, Dobrodol 300 Kn
  3. STIPO BAKOVIĆ 200 Kn
  4. MARKO MARKOTIĆ I. Šalata 6, Šimunčevec 200 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primio je:

MARKO NIKOLIĆ treće dijete Mihaela i Andreje r. Štrbac iz Goranca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustio nas je:

AGNEZA PONGRAČIĆ r. Milovac iz Dobrodola 81. godini.

Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove!


Srce Isusovo

PRESVETO SRCE ISUSOVO

Pitanje od kojeg drhti srce svakog čovjeka jest: da li nas Bog voli? Ako nas Bog voli, onda smo svi mi, čitavo čovječanstvo i ljudska povijest, priroda i sve što postoji, velika obitelj izišla iz Božjeg srca. Ako nas Bog voli, onda smo sigurni u budućnost, možemo se nadati zdravlju, miru i blagostanju. Ako nas Bog voli, smijemo istraživati sve u prirodi, svijetu i u životu, biti ono što jesmo, razvijati svoje talente do punine. Ljubav je prostor u kojemu smijemo klicati, veseliti se, putovati, jer smo iz ljubavi izišli i u ljubav utječemo. U Starom zavjetu Bog je upozoravao Izraelce da su izabrani narod. Svatko od nas je izabran. Posebno je i tebe Bog oblikovao i poslao u svijet. Ne bi ti postojao da te već prije Bog nije imao u svome umu i u svome srcu, i onda te ostvario u svijetu. Bog je želio da svaki od nas bude član njegova predragog naroda. Bog se raduje nad svakim od nas. Kao što otac motri dijete u igri, pazi na svaku njegovu riječ i gestu, tako se Bog raduje svemu što mi činimo. Mi se možemo poput djece igrati života pred njegovim licem.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 4. VI. – 10. VI. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + AGNEZA Pongračić sprovodna, ANĐA i JAKOB Sudar, STJEPAN Katić, STJEPAN god. i obit. Facković, obit. Bogunović, PETAR i RUŽA Đuran, FRANJO, BARA i STJEPAN Prusec, FRANJO i RUŽICA Kovačić, KATICA Kuntić
SRI. u 18.00 sati – Nakana, MIHAEL Pijetlović
ČET. u 18.00 sati + RUŽA Popović
PET. u 18.00 sati – Vjenčanje
SUB. u 18.00 sati – Nakana
NED.  u 9.15 sati
u 11.15 sati
u 17.00 sati
+ SLAVKO god., SLAVICA i IVAN Galović
– Župna
– U VURNOVCU

OBAVIJESTI:

Prošli četvrtak, proslovili smo TIJELOVO. Svima koji su se uključili u proslavu, iskrena hvala! Ponajprije našem zvonaru Francu i njegovoj supruzi Katici, kao i Franji Gregoraniću, koji su lijepo uredili naše Sjenice, hvala našim Prvopričesnicima, koji su u svojim bijelim haljinicama uzveličali blagdan, hvala i našim pjevačima, koji su i u crkvi, ali i u Procesiji pratili nas pjesmom!

Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za Nerođene.

Četvrtkom kratko Klanjanje pred PRESVETIM.

Hodočašće cijelog DEKANATA na TRSAT 22. lipnja. Prijavite se!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…