Župni listić 706

godište XIV, broj 30(706) − 12. kolovoza 2018. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-706.PDF

XIX. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Iv 6,41-51)

U ono vrijeme: Židovi mrmljahu protiv Isusa što je rekao: “Ja sam kruh koji je sišao s neba.” Govorahu: “Nije li to Isus, sin Josipov? Ne poznajemo li mu oca i majku? Kako sada govori: ‘Sišao sam s neba?’” Isus im odvrati: “Ne mrmljajte među sobom! Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Pisano je u Prorocima: Svi će biti učenici Božji. Tko god čuje od Oca i pouči se, dolazi k meni. Ne da bi tko vidio Oca, doli onaj koji je kod Boga; on je vidio Oca. Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje, ima život vječni. Ja sam kruh života. Očevi vaši jedoše u pustinji manu i pomriješe. Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.”

Kruh s Neba

Komentar

Nekada su očevi vapili za hranom u pustinji. Bili su gladni tjelesne hrane. Bog im je dao takvu hranu, manu u pustinji.
Svako živo biće uzdržava se i raste hraneći se. Isto vrijedi i za nadnaravni kršćanski život. Isus ostvaruje slike Starog zavjeta i proglašuje da je on živi kruh koji je s neba sišao. Vjera, milosni dar, uvjet je da prihvatimo Isusa kao kruh, izvor vječnog života u nama.


KAKO BITI SRETAN ILI NESRETAN

Bio jednom neki tužan kralj koji je imao slugu sa uvijek veselim osmjehom na licu. I jednom ga upita kralj: – “Odaj mi tajnu svoje sreće”. Ovaj odvrati: – “Nema tajne, gospodine! Jednostavno nemam razloga za žalost. Sretan sam što vam služim, što živim u svojoj kući, u obitelji se slažemo, imam što jesti, a od vremena do vremena nešto više zaradim.” Nezadovoljan odgovorom, kralj zovne svoga najmudrijega savjetnika, i kaže mu: – “Želim saznati tajnu njegove sreće”. Savjetnik objasni: – “Tajnu njegove sreće ne možeš otkriti, ali je možeš uništiti ako želiš.” – “Kako?” – znatiželjno upita vladar. – “Učlani ga u Klub 99!” – odvrati mudrac. Kralj posluša savjetnikove upute, načini vreću u koju stavi 99 zlatnika te ih dade sluzi i reče mu: – “Ovo je tvoje blago. Uživaj u njemu i nikome ne govori kako si ga stekao”. Sluga nikada do tada nije ni vidio toliko blago. Čim je stigao kući, zaklonjen od pogleda sa dvora, počeo je prebrojavati zlatnike: deset, sedamnaest, trideset, osamdeset četiri, devedeset tri, devedeset sedam, devedeset i devet! Odmah pomisli: – pokraden sam, prokleti lopovi! Drugo brojanje – isti rezultat! Pretražio je stol i ispod stola, pregledao džepove, zavlačio se pod krevet. Ali stotoga zlatnika jednostavno nema! Devedeset i devet. Nije to malo ali nedostaje jedan. U nekoliko dana izgled mu se posve izmijenio. Čelo se namrštilo, lice u grču, osmjeha je nestalo. Počeo je računati koliko mu treba da zaradi stoti zlatnik. Pomislio je da bi i ženu i djecu trebao natjerati da rade. Ali opet da bi uspio, ni deset godina ne bi bilo dovoljno. Rađala se i misao: ako su mi ukrali taj jedan zlatnik, onda znaju i za ostale, doći će i ovo ukrasti. Počeo se bojati i svoje žene i djece, i svoje rodbine, jer je u svakome prepoznavao mogućeg lopova koji ga hoće opljačkati. Promjena u raspoloženju i ponašanju nekoć sretnog sluge bila je vrlo uočljiva. Promatrajući što se događa, mudri učenjak reče kralju: – “Vidite veličanstvo, bio je sretan dok je vidio što ima. Nesreća je došla kad je počeo računati ono što nema, kad se učlanio u Klub 99. I nesreća više nikad neće otići, jer uvijek će mu do groba nedostajati još samo nešto.”

Ako kruh zemaljski, bez obzira što to bilo, postane važniji od onoga nebeskoga, naći ćemo se u vrtlogu da želimo sve više i da nikad nismo zadovoljni. A to je put u nesreću.


DAROVI ZA CRKVU

  1. Obitelj PETRIĆ Vinogradska 6B, Kučanec 200 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primio je:

JURAJ BOC drugo dijete Marija i Kristine r. Podbrežnjak iz Šimunčevca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana naputio nas je: 

IVAN PRUSEC iz Đurđekovca u 87. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!


DEZINFEKCIJA

Kad se dogodi ozljeda onda nije dovoljno staviti flaster na ranu i zamotati je zavojem. Prije svega važno je ranu dobro očistiti pa tek onda lijekovima tretirati i zaštititi od mogućih loših utjecaja izvana. Isto vrijedi i za one duhovne rane zvane grijeh. Kad počinimo grijeh on za sobom povlači onečišćenje duše, te je potrebno temeljito zaraženo mjesto očistiti od svih natruha zla.

Tek nakon toga se može stručno previti zavojem milosrđa Božjega pa će rana brzo zarasti. A pozivati se na milosrđe na način kao da polažemo pravo na nečistu ranu samo bismo sebi izazvali dodatnu infekciju.

Poštujmo stoga liječničku vještinu i dopustimo Nebeskom Liječniku da očisti svaku nečistoću s našega bića kako bi nas potom lakše i brže doveo do potpunog ozdravljenja.

Bog je tako velik da ga se isplati tražiti cijeli život.

Sv. Terezija Avilska


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 13. VIII. – 19. VIII. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + STJEPAN god. MIJO, MARICA, VINKO BARA i FRANJO Dutković, DANIJEL Vuković god. BOŽICA Barišić, STJEPAN, VERONIKA, RUDOLF Pričćan, JURAJ, STJEPAN, TOMISLAV Macan-Zvonar, VINKO god. i ANA Petljak, FRANJO i KATARINA Zagajski i DRAGICA Bažant, STJEPAN i obit. Vuger, VID i MARIJA Galović
SRI. u 18.00 sati – Zajednička
ČET. – – – – – – – – – –
PET. – – – – – – – – – –
SUB. u 18.00 sat + ANA god. i obit. Poljak
NED. u 9.15 sati – Župna

OBAVIJESTI:

Utorkom iza svete mise TREĆE SRCE moli za nerođene.

Kroz SRPANJ i KOLOVOZ svete mise nedjeljom u 9.15 sati.

Na Veliku Gospu hodočastimo u Mariju Bistricu. Skupimo se u 7.45 kod prve postaje Križnog puta. Pješaci krenite ranije.

Želim vam blagoslovljene ljetne odmore, s puno Božje blizine i ljubavi. Ne zaboravite na Onoga koji vas ljubi sve do smrti!

U utorak 3. srpnja u 19.00 sati pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije dr. IVAN ŠAŠKO otvorio je izložbu „Misno ruho župe sv. Franjo Ksaverski u Vugrovcu“, Domitrovićeva kula – Katedrala. Izložba će biti otvorena do devetog mjeseca, kad god ste kod Katedrale navratite.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 350