Župni listić 715

godište XIV, broj 39(715) − 14. listopada 2018. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-715.PDF

XXVIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 10,17-30)

U ono vrijeme: Dok je Isus izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: “Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?” Isus mu reče: “Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini. Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne učini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!” On mu odgovori: “Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti!” Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: “Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom!” On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak. Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: “Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!” Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: “Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.” Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: “Pa tko se onda može spasiti?” Isus upre u njih pogled i reče: “Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!”

Deva kroz ušice iglene

Komentar:

Kod Židova se bogatstvo tumačilo kao znak Božje prisutnosti u domu pobožnika. Gomilanje dobara na zemlji davalo je i sigurnost za nebo. Isus traži drugačije usmjerenje života. I mi bismo radije prihvatili novi dio tereta na putu kojim idemo, a nismo baš spremni promijeniti smjer puta.

Ova nedjelja ostaje izazovna i u Isusovoj rečenici: “Jedno ti nedostaje.” (Mk, 10,21) Ono što je za Isusa sve, možda nije naše sve, jer mi imamo naviku ostaviti nešto izvan svega, mali sebični komadić oslona. I zbog toga zatajenog oslona u svojem životu imamo prazninu.


10 najboljih načina kako potpuno upropastiti vlastitu djecu

 Tekst koji svaki roditelj mora pročitati! 

 1. Već od malih nogu dajte djetetu sve što želi. Tako će znati da je zadužio svijet time što se rodio.
 2. Kada čujete kako govori ružne riječi nasmijte se na to. Tako će misliti da je baš sladak. Time će te ga isto tako potaknuti da upotrijebi još “slađe” izraze od kojih će vam se uskoro početi dizati kosa na glavi.
 3. Nikad ga nemojte slati na vjeronauk. Čekajte dok postane punoljetan, pa neka onda sam odluči.
 4. Izbjegavajte riječ “loše”. Mogao bi razviti kompleks manje vrijednosti. To bi moglo uvjetovati da kasnije, kada bude uhićen zbog krađe, vjeruje da ga društvo nepravedno progoni.
 5. Ako nešto ostavi razbacano da leži unaokolo (knjige, cipele, odjeća…) lijepo to pokupite i pospremite. Sve činite umjesto njega tako da zna da to može uvijek očekivati.
 6. Neka čita, sluša i gleda što god hoće. Dobro pazite jeste li dobro očistili pribor za jelo i čašu iz koje pije.
 7. Što češće se svađajte u prisutnosti djece tako da ne budu previše iznenađeni kada se jedno jutro probude u raspadnutoj obitelji.
 8. Dajte svome djetetu novaca koliko god želi potrošiti. Nemojte ga poticati na štednju. Ako ste vi teško zaradili svoj novac ne treba i on.
 9. Udovoljite svakoj njegovoj želji za hranom, pićem i udobnošću. Pobrinite se da mu udovoljite u svemu tome. Ako mu nešto zabranite može postati nezadovoljan.
 10. Ako se zavadio sa susjedima, učiteljima ili policijom uvijek zauzmite njegovu stranu. Svi oni imaju predrasude prema vašem djetetu.

Nepoznati autor


“Svi putovi na zemlji mogu biti povod za susret s Kristom”

Sv. Josemaria Escriva


DAROVI ZA CRKVU

 1. STJEPAN GERIĆ Kuntaš 14, Đurđekovec 200 Kn
 2. Obitelj LUČIĆ Đurinec brijeg 14, Vugrovec 300 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primili su:

FRANKA ČULJAK prvo dijete Karla i Martine r. Kopčinović iz Vugrovca

MIA PODBREŽNJAK drugo dijete Kristijana i Kristine r. Mesec iz Paruževine

MATEO KOVAČIĆ drugo dijete Stjepana i Ivane r. Ćop iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


BOGATSTVO BLAGOSLOV ILI…

Živio jednom neki bogat čovjek. Bio je široke ruke i rado je pomagao drugima. Do njega je imao kućicu siromah koji se u životu nije nagledao obilja, nego što je imao, raspoređivao bi tako da što bolje poveže kraj s krajem.

Jednom zgodom bogataš, zanesen svojim dobročinstvima, navede pred ljudima razgovor o tome tko je koliko vrijedan pa u želji da pecne svog siromašnog susjeda, reče: – Vidiš kolikima ja pomažem? A ti, kako živiš, nemaš dovoljno ni za sebe samoga.

Siromah ga pogleda, pa odgovori:

– A kad bi ti znao koliko puta sam ja ljudima u nevolji dao sve što sam imao, do posljednjeg novčića? Hajde, ti to učini samo jedanput!

Bogataš tada spusti pogled i šutke se udalji osjećajući mnoge poglede na svojim leđima.

(Božidar Prosenjak)


Savršeno voli Stvoritelja onaj tko iskazuje čistu ljubav svojemu bližnjemu.

Sv. Beda Časni (673. – 735.)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 15. X. – 21. X. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + obit. Brkić,Koši, Faust, Jakopović i na nakanu, SLAVA i GABRIJEL Šebek, RUŽA Židak i obit. FRANJO Čvek god., KATICA, ZVONKO, BARICA i MARICA Podgorski, TEREZA i obit. Fulir, JOSIP i obit. Rožić, VINKO Rade, SRJEPAN god. i ANA Popović, nakana za ozdravljenje jedne osobe, STJEPAN god. Horvat
SRI. u 18.00 sati + IVAN Popović
ČET. u 18.00 sati + JASNA Petir
PET. u 18.00 sati + IVO Vuksanović god.
SUB. u 15.00 sati – U PARUŽEVINI
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

u 15.00 sati

+ MIHAEL Pijetlović

– Župna

– u GORANCU

OBAVIJESTI:

Mjesec listopad posvećen je Majci Božjoj – Kraljici svete Krunice! Okupimo se kod naših Raspela i u Kapelama na moljenje!

Utorkom iza svete mise Treće srce moli za Nerođene.

Četvrtkom iza svete mise kratko Klanjanje za Duhovna zvanja.

U subotu u katedrali MAJK RUŠEC zaređen je za Đakona. Neka dobri Bog upravlja njegove pute i obasja staze!

U subotu PRVOPRIČESNICI i KRIZMANICI vjeronauk po rasporedu.

U subotu u 9.00 sati nastavila bi se radna akcija u dvorištu župnog dvora. Hvala svima koji se odazovu!

Imate najnoviji broj GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500