Župni listić 716

godište XIV, broj 40(716) − 21. listopada 2018. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-716.PDF

XXIX. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 10,35-45)

U ono vrijeme: Pristupe k Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: “Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.” A on će im: “Što hoćete da vam učinim?” Oni mu rekoše: “Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.” A Isus im reče: “Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?” A oni mu rekoše: “Možemo.” A Isus će im: “Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.” Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: “Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.”

Isus pere noge Petru

Komentar:

Najveća kritika Crkvi ne dolazi od njezinih neprijatelja, nego iz samog Sv. evanđelja, koje pokazuje kakva treba biti prava Kristova zajednica.
Pismo kaže da su se ostala desetorica počela gnjeviti. Isus upozorava svoje učenike da oni moraju živjeti ispunjeni drugačijim Duhom: “Nije tako među vama”.
Potrebno je u iskrenosti molitve pred Bogom pitati se u kojoj je mjeri evanđelje kritika našemu životu, osobnom i zajedničkom, našoj molitvi i našoj misiji.


ODNOSITE SE S POŠTOVANJEM PREMA LJUDIMA

Djevojka je radila u velikoj tvornici mesa. Jednog dana po završetku smjene otišla je u hladnjaču nešto provjeriti. U trenutku nepažnje vrata hladnjače su se zatvorila i ona je ostala zarobljena.

Lupala je i dozivala pomoć ali ju nitko nije čuo jer su skoro svi otišli kućama, a i hladnjača je bila izolirana i teško bi je tko čuo da je bio i u blizini. Obuzeo ju je užas jer je znala da nitko do jutra neće otvoriti hladnjaču.

Nakon nekoliko sati bila je gotovo zamrznuta i opraštala se od života. Ali u jednom trenutku vrata je otvorio noćni čuvar i izvukao je iz hladnjače. Kad je kasnije pitala čuvara zašto je došao do hladnjače i otvorio vrata iako to nikad ne radi u noćnoj smjeni on je objasnio: „Radim ovdje već 35 godina. Na desetine zaposlenih svakog dana izlaze i ulaze, ali ti si jedna od rijetkih koja me svako jutro i svaku večer pozdravi. Mnogi me tretiraju kao da ne postojim. Danas kada si došla rekla si mi „Dobro jutro, kako ste“ i nasmijala se. Ali nakon tvog radnog vremena shvatio sam da nisam čuo „Doviđenja, vidimo se sutra“. Te riječi me uvijek podsjete da sam osoba. Znao sam da nešto nije u redu i zato sam krenuo u potragu po tvornici. Tako sam te našao.

POUKA: Odnosite se prema ljudima s poštovanjem. Cijenite ljude i budite ljubazni sa svima jer svaki čovjek je Božje stvorenje jednaka dostojanstva kao i vi.


PREPREKE U ŽIVOTU

U starim vremenima kralj je odredio da se nasred ceste postavi veliki kamen. Sakrio se i promatrao hoće li netko pokušati maknuti kamen s ceste. Trgovci i bogati kmetovi su hodali cestom, no svi su samo zaobilazili kamen i nastavljali put. Neki su se čak žalili na kralja zbog neodržavanja ceste, no nitko od njih nije ni pokušao pomaknuti kamen.

Uskoro je cestom prolazio seljak s teškim bremenom na ramenima. Kad je ugledao kamen, spustio je breme na tlo i pokušao pomaknuti kamen. Nakon poprilično napora, uspio ga je pomaknuti uz rub ceste. Kad se vratio po svoju prtljagu, na mjestu gdje je prije bio kamen pronašao je zamotuljak. U zamotuljku su bili zlatnici i kraljevo pismo u kojem je pisalo da je zlato namijenjeno onom tko pomakne kamen s puta.

Seljak je znao nešto što većina ne zna: Prepreke su mogućnost za poboljšanje života. 


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj CVIJAN Radinska 30, Vugrovec 200 Kn
 2. IVAN FIŠTER M. Gupca 2, Vugrovec 200 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustili su nas:

STJEPAN BARIČEVIĆ iz Dobrodola u 63. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!


ZANIMLJIVO

U jednoj župi u Americi župnik je, sit opravdanja koja mu daju župljani o svom nedolasku na misu, umetnuo u župni listić tekst: “Deset razloga zašto se nikad ne perem”:

 1. Tjerali su me da se perem dok sam bio mali.
 2. Osobe koje se peru su licemjeri: misle da su čistije od ostalih.
 3. Ima toliko vrsta sapuna da se ne mogu odlučiti koji bi bio najbolji.
 4. Bio sam se navikao prati ali sam s vremenom prestao jer mi je dosadilo.
 5. Perem se samo u svečanim prigodama kao što su Božić i Uskrs.
 6. Nitko od mojih prijatelja se ne pere.
 7. Počet ću se prati kad budem stariji i prljaviji.
 8. Nemam vremena za pranje.
 9. Voda nikad nije dovoljno topla zimi niti hladna ljeti.
 10. Proizvođače sapuna zanima samo profit.

Kakva nedjelja – takva vječnost.

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Blaženi Alojzije Stepinac


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 22. X. – 28. X. 2018.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + SLAVKO god. TOMO, STJEPAN, MARICA i ŽELJKICA Fišter, STJEPAN, ANA i JULČA Pajurin, RUŽICA i IVAN Pavlović, IVAN i MARICA Papaš, MARICA Kurjak, TEREZA i HINKO Hajnal, STIPO, MARE, JOSIP i ZVONKO Jajčević, FERDO, ANGELINA i ANĐA Jajčević, VIKA i MARTIN Vukas, LUKA i JOSIPA Blažinović, STJEPAN god. i SLAVKO Fluka, LUKA, RUŽA i obit. Fišter, VINKO, STJEPAN i MARICA Petljak, MIRICA, IVAN i MIRO Škes, KATICA i MARTIN Trempetić, SOFIJA god. i obit. Bogunović i obit. Facković, HUGO Lončar, obit. Kanec, Kušek, Turčin i Vrban
SRI. u 18.00 sati + MARIO, IVAN, STOJA i MARTIN Šitum
ČET. u 18.00 sati – Nakana
PET. u 18.00 sati + LJUBICA Trempetić
SUB. u 18.00 sati – Nakana
NED. u 9.15 sati

u 11.15 sati

+ ŠIMUN, JOSIP i DAVOR Sever

– Župna

OBAVIJESTI:

Mjesec listopad posvećen je Majci Božjoj – Kraljici svete Krunice!

Okupimo se kod naših Raspela i u Kapelama na moljenje.

Utorkom iza svete mise Treće srce moli za Nerođene.

Četvrtkom iza svete mise kratko Klanjanje za Duhovna zvanja.

U subotu PRVOPRIČESNICI i KRIZMANICI vjeronauk po rasporedu.

Naša crkva zadobila je i vanjsko lice, zasvijetlila je u novom ruhu, zasada u polovici, uz Božju pomoć i Vas župljana nadam se da će i druga polovica zasvijetliti u punom sjaju.

Ovih dana obratit ću se jednim pismom kojim ću Vas zamoliti da se u Vašim mogućnostima uključite za nastavak radova.

U subotu imali smo radnu akciju u dvorištu župnog dvora. Hvala: Darku, Zlatku, Zvonku, Stanku, Stipi, Vladi i Dubravku.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500