Presveto Trojstvo 2019.

Župni listić 750

godište XV. broj 24(750) − 16. lipnja 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-750.PDF

PRESVETO TROJSTVO (Iv 16,12-15)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.”

Komentar:

Danas je proslava Boga stvaralaštva, zajedništva i darova.
Tajnu se često promatra kao nešto neshvatljivo, zid pred kojim se mora stati, jer um počinje mucati. Ako mislitelji i mucaju, molitelji mogu živjeti Otajstvo. Za to trebamo: šutnju, molitvu i klanjanje.
Bože sveti! I velik si i neizmjeran, vječan i svemoguć. Bože! I malen si kao dijete i sputan ograničenošću ljudskog bića i stojiš nemoćan pred čovjekom u njegovoj slobodi.
Smijemo Ti doći kao djeca, te nam nisi Bog daleki nego Bog neizrecive blizine.
Zapovjedio si apostolima, i nama: “Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.” (Mt 16,19) Pa danas kličemo: “Gospodine, Bože naš,
divno li je ime tvoje po svoj zemlji!” (Ps 8,10)


KRATKO PREDSTAVLJANJE NAŠEGA MLADOMISNIKA vlč. MAJKA RUŠECA

Hvaljen Isus i Marija! Zovem se Majk Rušec, rođen sam 1986. godine u Varaždinu, a nakon svoje druge godine života s roditeljima sam doselio u majčinu župu – naš Vugrovec. Tu sam proveo djetinjstvo, a nakon završene osnovne škole upisao sam se u Ugostiteljsko – turističko učilište u Utrinama, posvetivši se svojoj velikoj ljubavi – slastičarstvu. Ovim poslom sam se vrlo uspješno bavio 7 godina, a tada sam otkrio kako ja to volim reći, da ima kruha slađeg od kolača! Osjetio sam duhovni poziv koji je u meni mirovao još od djetinjstva, i nakon ozbiljnog promišljanja, duhovnih obnova i razgovora sa svećenicima i duhovnim osobama, u molitvi sam donio odluku da ću se odazvati Gospodinovom zovu. Nije bilo ni jednostavno ni lako, ali Njegova pomoć nije nikada izostala. Na putu mog obraćenja i uspona prema svećeništvu važno mjesto zauzima pobožnost Božjem Milosrđu, s kojom je moj put i započeo, a ne mogu da ne spomenem i zagovor i zaštitu naše Gospe, koja je svojim nježnim okom pratila sve moje korake.

Drugog srpnja 2018. godine diplomirao sam s odličnim uspjehom na području dogmatike, na Filozofsko teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, koji je afiliran papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. 13. listopada iste godine zaređen sam za đakona Zagrebačke nadbiskupije, a 23. lipnja 2019. za prezbitera, u našoj zagrebačkoj katedrali. Koristim ovu priliku da zahvalim našem dragom župniku koji mi je bio potpora svih tih godina, a dakako zahvaljujem i svima vama do kojih će doći ovaj listić, a koji ste mi svojim svjedočanstvom vjere, molitvom i konkretnom pomoći bili velika podrška na mom putu koji tek sada zapravo započinje, te se i dalje preporučam u vaše molitve! Neka nam svima i sada i u vječnosti bude nagrada „Ljubav koja je bolja od života“ kako kaže moje mladomisničko geslo iz Psalma 63. Naš Vugrovec i svi vi Vugrovčani zauvijek ćete zauzimati najposebnije mjesto u mom srcu i molitvama, a vrata moje župe i srca – gdje god bio – uvijek će za svakoga od vas biti širom otvorena! Sve vas blagoslivljam i radujem se susretu na mojoj i VAŠOJ Mladoj misi!


DAROVI ZA CRKVU 

  1. Željko i Snježana GALIĆ Zlatarska 70, Markovo Polje 400 Kn
  2. STJEPAN PEKČEC Glavna 67, Goranec 100 EU
  3. Obitelj SUMAN Dobrodolska 5a, Dobrodol 300 Kn

 Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primila je:

LUKA KOVAČIĆ drugo dijete Miroslava i Nikolinee r. Findri iz Vurnovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustila nas je:

DRAGICA VUKAS r. Sedinić iz G. Vugrovca u 87. godini.

 Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove!


SVE ŠTO ČINIMO TREBAMO RADITI U IME KRISTA

Sve što čovjek čini, treba činiti radi Boga. Kad zaboravljamo na Boga ulazi u nas pomisao da činimo nešto važno, a onda dolazi i želja da se svidimo ljudima i tako se stalno trudimo da ne padnemo u očima ljudi. Ali ako radimo s mišlju da nas Bog gleda, da sve nadzire, onda ćemo djelovati sa sigurnošću; inače, ako čovjek nešto čini kako bi se pokazao dobrim u očima drugih ljudi, gubi sve, i sve gubi smisao.

Za svako djelo koje čini, čovjek se treba zapitati: “Dobro, ovo što činim mene smiruje, no je li ovo ugodno Bogu?” Ako to zaboravi, zaboravit će i na Boga. Zato su naši stari nekada često govorili: “Za ime Božje” ili “Ako Bog da”. Osjećali su Božju prisutnost na svakom mjestu i pri svakom djelovanju imali su pred sobom Boga i zato su bili pažljivi, živjeli su onako kako stoji u psalmu: “Jahve mi je svagda pred očima; jer mi je zdesna, neću posrnuti” (Ps 16,8) i nisu se kolebali.

 Mudri starac Pajsije


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 17. VI. – 23. VI. 2019.

PON. u 17.00 sati – Nakana
UTO. u 18.00 sati + KATICA i IGNAC Facković, tereza I jakob Facković i DRAGICA Pregorec, IVKA god. Gazić, obit. Brkić, Koši, Faust, Matoković i nakana, MARIJAN Puđak god, DRAGICA god. i ZLATKO Sokač, nakana, SLAVKO, IVAN, FRANJO, RUŽA DRAGICA Jakušić, DRAGICA Vukas, MARIJA i IGNAC Pekčec, obit. Šebek
SRI. u 18.00 sati – Nakana
ČET. u 10.00 sati
u 19.00 sati
+ ILIJA, ANTO, MARA i DRAGICA Radić
– I. dan TRODNEVNICE, Župna
PET. u 19.00 sati – II. dan TRODNEVNICE
SUB. u 19.00 sati – III. dan TRODNEVNICE
NED. u10.00 sati – Župna – MLADA MISA

OBAVIJESTI – 16. lipnja 2019.

Utorkom iza svete mise, molitva za NEROĐENE.

U četvrtak je TIJELOVO. Iza svete mise PROCESIJA s PRESVETIM kao i lani – od Crkve prema KUČANCU ulicom M. Gupca do Bregovite te spuštanje prema Crkvi.

U procesiji bit će naši PJEVAČI, NEBO će kao i prošlih godina nositi naši Vatrogasci, naši PRVOPRIČESNICI bit će u svojim haljinicama, narodne nošnje kao Bogu ugodan dar stavite na sebe.

Pred nama je MLADA MISA. Trodnevnica uoči Mlade mise bit će u četvrtak, petak i u subotu, s početkom u 19.00 sati. Program započinje u 18.15 sati. DOBRO DOŠLI!

U nedjelju slavimo Mladu misu, koja započinje u 10.00 sati kod župnog dvora, zatim Procesijom dolazimo pred crkvu, gdje će biti sveta misa.

Iza mise predviđeno je čašćenje svih prisutnih pod dva šatora.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 550