Župni listić 752

godište XV. broj 26(752) − 7. srpnja 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-752.PDF

XV. NEDJELJA KROZ GODINU: NEDJELJNO EVANĐELJE

U ono vrijeme:
Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ’Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.«
»Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!’ A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: ‘I prašinu vašega grada, koja nam se nogu uhvatila, stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!’ Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti lakše negoli tomu gradu.«
Vratiše se zatim sedamdesetdvojica radosni govoreći: »Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!« A on im reče: »Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade. Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi. Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.«

POTICAJI ZA RAZMATRANJE BOŽJE RIJEČI:

JA sam suradnik Isusa Krista u velikoj žetvi za Kraljevstvo Božje… I zlodusi mi se pokoravaju AKO sam uz Isusa… Zlodusi su nevažni, trebam se RADOVATI! …Jer MOJE IME je zapisano NA NEBU!…


11. srpnja sveti Benedikt zaštitnik Europe

O MEDALJI SVETOG BENEDIKTA:

Prednja strana ove medaljice nosi sliku svetog Benedikta koji drži križ u desnoj ruci i “Sveto pravilo” u lijevoj ruci. Uz njega se na jednoj strani nalazi razbijena čaša iz koje izlazi zmija otrovnica, a na drugoj strani gavran. Iznad čaše i gavrana utisnute su riječi: “Crux Sancti Patris Benedicti” (Križ svetog oca Benedikta). Na rubu medaljice stoji zapisano: “Ejus in obitu nostro praesentia muniamus” (Neka nas u času smrti naše zaštiti njegova prisutnost).

Na stražnjoj strani medaljice nalazi se križ na kojem su utisnuta početna slova ovih riječi: “Crux Sacra Sit Mihi Lux” (Neka mi križ bude svjetlo) i početna slova riječi: “Non Draco Sit Mihi Dux” (Neka mi zmaj ne bude vođa). Oko samog križa nalazimo početna slova riječi “Crux Sancti Patris Benedicti” (Križ svetog oca Benedikta). Na obodu su utisnuta početna slova dvostiha: “Vade Retro Satana, Nunquam Suade Mihi Vana — Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venena Bibas” (Odlazi Sotono, ne savjetuj me ispraznostima – zlo je to što nudiš, sam pij svoj otrov). Na vrhu samog križa možemo vidimo utisnute riječi Pax (Mir) ili monogram I H S (Isus).

Najvažnije!

Korištenje bilo kojeg vjerskog predmeta i svih vrsta medaljica služi kao podsjetnik na Boga i usmjeruje nas prema služenju Bogu i našim bližnjima. Medaljica se ne smije poistovjećivati s amajlijom ili nekakvim čarobnim predmetom, te se u skladu s tim ne smije ostavljati na raznim mjestima kako bi „djelovala“. Takav pristup je magijski i nespojiv s kršćanstvom!

Sveti oče Benedikte, moli za nas, i još uvijek – našu Europu!


U tjednu koji je iza nas:

kršten je naš maleni subrat u svetoj kršćanskoj vjeri Jakob Potočić, njegovim ponosnim roditeljima i kumovima upućujemo srdačne čestitke!

U utorak smo ispratili u vječnost našu sestru u Kristu gospođu Ankicu Babić. Sjetimo se u molitvama nje i njezine ožalošćene obitelji.


Svoje darove za Crkvu dali su:

Franjo Hudi iz Prekvršja – 200 kn

Ob. Sedinić iz Prekvršja – 200 kn

Željko i ob. Kovačić iz Vurnovca – 400 kn

Milka Kerep iz Vugrovca – 200 kn

Ob. Lozić iz M. Polja – 200 kn

Ob. Hranj iz Dobrodola – 150 kn

Hvala im i neka Gospodin nagradi njihovu ljubav prema Crkvi i njihova dobra djela!


13. 7. MAJKA BOŽJA BISTRIČKA – MOLIMO NJEZIN MAJČINSKI ZAGOVOR I ZAŠTITU!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 8. VII. – 14. VII. 2019.

PON. u 17.00 sati – Nakana
UTO. u 18.00 sati + Franjo i Vid Grljak, + iz ob. Brkić, Koši, Pavić, Jakopović, i na nakanu, + Karolina Brzak, + Dumić Ruža i Ivan o god., + iz ob. Fulir, + Branko i Mira Pukšec, + Janja Vukasović, + Ivan Kerep i + iz ob. Đopar, + Mihael Pijetlović i na nakanu, + Tomo, Petar i Ruža Fiolić, + Ignac i Ružica Đuran, +Ankica Babić, na nakanu Mare i Ilije Brkić, + Ivan i ob. Kovačić
SRI. u 18.00 sati – Nakana
ČET. u 18.00 sati – Nakana
PET. u 18.00 sati – Nakana
SUB. u 17.00 sati u Prekvršju slavimo svetog Benedikta
NED. u 9.15 sati – Župna sveta misa

OBAVIJESTI – 7. srpnja 2019.

Utorkom iza svete mise naša molitvena zajednica Treće srce moli za nerođene, pridružite im se u ovoj plemenitoj nakani!

Od ponedjeljka do subote pola sata prije svake mise prilika je za svetu ispovijed! Iskoristite priliku za susret s Milosrdnim Bogom!

Četvrtkom iza svete mise je euharistijsko klanjanje.

U četvrtak slavimo svetog Benedikta, svečana sveta misa tog dana u Blaškovcu biti će u 19 sati, a u njemu posvećenoj kapeli u Prekvršju proslavit ćemo ga u subotu svetom misom u 17 sati! Utecimo se njegovom moćnom zagovoru!

Mnogi su pitali za dvd sa video zapisom mlade mise, molimo zainteresirane da se jave u sakristiju kako bismo naručili broj potrebnih dvd-a.

Preporučamo na čitanje najnoviji broj GLASA KONCILA, MAK i naš župni listić.

„Za ljubav Božju ja imam samo OVAJ dan!“


Pripremio i uredio: vlč. Majk Rušec, mladomisnik Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 550