Nepošteni upravitelj

Župni listić 762

godište XV. broj 36(762) − 22. rujna 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-762.PDF

XXV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 16,1-13)

U ono vrijeme: Govoraše Isus svojim učenicima: “Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: ‘Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!’ Nato upravitelj reče u sebi: ‘Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi’ Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad budem maknut s uprave.’ I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: ‘Koliko duguješ gospodaru mome?’ On reče: ‘Sto bata ulja.’ A on će mu. ‘Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.’ Zatim reče drugomu: ‘A ti, koliko ti duguješ?’ On odgovori: ‘Sto kora pšenice.’ Kaže mu: ‘Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.’ I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti. I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore. Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam vaše dati? Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.”


PISMO SVIMA KOJI ŽELE BITI BOGATI I MOĆNI

Dosegao sam vrh uspjeha u poslovnom svijetu. U tuđim očima moj život je vrhunac uspjeha. Ali osim posla, imam vrlo malo radosti u životu.

Na kraju, bogatstvo je samo životna činjenica na koju sam navikao.

U trenutku, dok ležim bolestan na krevetu i prisjećam se svog života, shvaćam da sva priznanja i bogatstvo, na koje sam se toliko ponosio, izgledaju blijedo i beznačajno prema licu neizbježne smrti.

Možete zaposliti nekoga da vozi auto za vas i da zarađuje za vas, ali ne možete naći nekoga da nosi vašu bolest za vas. Materijalne stvari koje se izgube mogu se naći. Ali jedna stvar se nikada ne može naći kad se izgubi – život!

Volite svoju obitelj i svoje prijatelje. Lijepo se odnosite prema sebi. Njegujte ostale. Kad ostarimo i postajemo mudriji polako shvaćamo da sat od 3000 ili 30 dolara pokazuje isto vrijeme. Bez obzira imamo li novčanik od 3000 ili 30 dolara, količina novca u njemu je ista.

Bez obzira vozimo li auto od 150.000 ili 15.000 dolara ceste i dužine su iste, i na kraju dođemo na istu distancu. Bez obzira je li kuća u kojoj živimo velika 50 ili 500 kvadara, količina samoće je ista.

Shvatit ćete da istinska unutarnja sreća ne dolazi od materijalnih stvari.

Ako letite prvom klasom i avion se sruši, i vi ćete se srušiti…

Stoga, nadam se shvaćate, kad imate obitelj, prijatelje, braću i sestre, s kojima se možete smijati, pričati, pjevati i raspravljati o bilo čemu to je prava sreća!

Ne učite djecu da budu bogati. Učite ih da budu sretni. Tako kad odrastu da znaju vrijednost stvari a ne cijenu.

Neka vam hrana bude lijek. Inače će vam lijekovi biti hrana.

Velika je razlika između ljudskog bića i biti čovjek.

Ako želite hodati brzo, hodajte sami! Ako želite hodati daleko, hodajte skupa ti i Bog tvoj Otac koji jedini daje smisao tvom životu i postojanju.

Steve Jobs, rođen 1955. a umro 2011. godine, bio je sin sirijskog migranta i američke studentice. Nakon rođenja posvojili su ga Paul i Clara Jobs, koje je Steve smatrao svojim roditeljima. Jobs je osnivač IT tvrtke Apple, koju je osnovao 1976. godine, zajedno s dugogodišnjim prijateljem Steveom Wozniakom. Oni su zajedno na tržište pustili Apple II, prvo računalo za osobnu uporabu (PC) u povijesti. Kasnije je svojim inovacijama iPod, iPhone, iPad promijenio novo tehnološko doba. Jobs je bio vizionar i jedan od najvećih genija suvremenog doba. Bio je i veliki čovjek i humanitarac.


Darovi za crkvu

 • PEJO SARAF Jakopići 5, Đurđekovec 200 Kn
 • Svim darovateljima iskrena hvala!

Ovih dana napustila nas je:

MILAN PRIŠĆAN iz Šiletića u 72. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!


ZRIKAVAC I NOVČIĆ

Neki indijski mudrac imao je prijatelja koji je živio u Milanu. Upoznali su se u Indiji gdje je Talijan bio s obitelji na turističkom putovanju. Indijac je kao vodič pokazivao Talijanima znamenitosti svoje zemlje.

Milanski ga je prijatelj, iz zahvalnosti, pozvao da bude gost njegove obitelji. Htio mu je uzvratiti gostoprimstvo i pokazati znamenitosti Milana. Indijac je u početku odbijao, ali najzad, kako je prijatelj iz Italije bio uporan, pristane. Tako se jednoga dana pojavio u milanskoj zračnoj luci Malpensa. Sutradan su pošli u šetnju središtem grada. Indijac je čokoladnom bojom svoje puti, crnom bradom i žutim turbanom privlačio pozornost prolaznika, dok je njegov domaćin bio ponosan što ima tako egzotičnog prijatelja.

Na Trgu San Babila Indijac odjednom zastade i reče: „Čuješ li ti isto što i ja?“ Talijan se načas pribra i osluhne, ali odgovori da ne čuje ništa osim buke gradskog prometa. „U blizini je zrikavac, čujem ga kako pjeva“, nastavi Indijac siguran da dobro čuje. „Varaš se“, usprotivi se Talijan, „čuje se samo gradska buka. Konačno, otkud ovdje zrikavac?!“ „Ipak sam u pravu, čujem zrikavca kako pjeva“, odvrati Indijac odlučno i počne pretraživati obližnje grmlje. Začas pokaže sumnjičavom prijatelju prekrasna zrikavca koji se zavlačio u rupu ljutit što ometaju njegov koncert.

„Jesi li vidio da je bio zrikavac?“ upita Indijac. „Istina je“, prizna Talijan. „Vi Indijci imate puno bolji sluh od nas Europljana…“ „Opet se varaš“, nasmiješi se mudri Indijac. „Pazi sad…“ On izvadi iz džepa novčić i neopazice ga baci na pločnik. Istoga se časa osvrne četvero ili petero prolaznika. „Jesi li vidio?“ upita Indijac. „Novčić je zazvonio tiše od zrikavčeve pjesme, a vidio si koliko ga je ljudi čulo.“

Bruno Ferrero


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 23. IX. – 29. IX. 2019.

 • PON. – – –
 • UTO. u 18.00 sati + STJEPAN Popović, DRAGICA Vukas, IVAN Đurinec god., HUGO Lončar, VID god. VIDEK MARTINA, i NENAD Hrenović, ALOJZ, EVA i PETAR Fišter, VLADO Brajović i OLA Gračak, BARA god. i PETAR Pavlović, MARICA Vukas, RUŽA god. i NIKOLA Baričević, obit. Hojanić, FILIP i KATA Vuger, MARICA Dutković i NENAD Hrenović, za poginule hrvatske branitelje: RENATO Pavlinec, GERI Stonhaus, DARKO i DARIO Sever, KREŠO Marković, SLAVKO Pongrac i DUBRAVKO Dubranec
 • SRI. u 18.00 sati – Nakana
 • ČET. u 17.00 sati – Nakana
 • PET. u 18.00 sati + IVAN Podgorski
 • SUB. u 16.00 sati – Vjenčanje
 • NED.
  – u 9.15. sati – Župna
  – u 11.15 sati – Kod sv. MIHALJA zajednička

OBAVIJESTI – 22. rujna 2019.

Danas iza poldanice otvorenje je likovne kolonije u Galeriji župnog dvora koja je bila kod nas ovaj vikend.

Utorkom iza svete mise, molitva za NEROĐENE.

U utorak i srijedu od 17.00 sati nastavlja se upis PRVOPRIČESNIKA.

Budući PRVOPRIČESNICI dolazite na svetu misu u 9.15 sati, a KRIZMANICI na misu u 11.15 sati.

U nedjelju sveta misa u 11.15 sati u crkvi sv. Mihalja.

Svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju VUGROVEČKOG MIHOLJA – ISKRENA HVALA!

U sakristiji možete nabaviti knjigu „OD VUGRE DO VUGROVCA“. Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 370