Izgubljeni sin

Župni listić 761

godište XV. broj 35(761) − 15. rujna 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-761.PDF

XXIV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 15,1-32)

“Neki čovjek imao dva sina. Mlađi od njih reče ocu: ‘Oče, daj mi dio baštine koji mi pripada!’ Otac im podijeli imanje. Poslije nekoliko dana mlađi sin skupi sve svoje te krene u daleku zemlju i ondje rasu svoje imanje provodeći život razvratno. Kad potroši sve, nasta ljuta glad u onoj zemlji, te on poče oskudijevati. Tada ode u najam nekom čovjeku u onoj zemlji, a taj ga posla u polje da čuva svinje. Uzalud je čeznuo da bar jednom napuni trbuh ljuskama od mahuna što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao. Tada dođe k sebi i reče: ‘Koliko najamnika u mog oca obiluje kruhom, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći ću ocu svome pa mu reći: Oče, sagriješih Bogu i tebi. Nisam više dostojan da se zovem tvojim sinom. Primi me kao jednog od tvojih najamnika!’ Diže se i krenu svome ocu. Dok je još bio daleko, opazi ga njegov otac, i sažali mu se te poleti, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin mu reče: ‘Oče, sagriješih Bogu i tebi. Nisam više dostojan da se zovem tvojim sinom…!’ Tada otac reče svojim slugama: ‘Brzo, donesite haljinu, onu najbolju, i obucite ga! Stavite mu na ruku prsten a na noge sandale! Dovedite ugojeno tele te ga zakoljite da jedemo i da se veselimo, jer mi ovaj sin bijaše mrtav i oživje, bijaše izgubljen i nađe se.’ I počnu se veseliti. Njegov stariji sin bijaše u polju. Kad na povratku stiže blizu kuće te ču pjesmu i igru, dozva k sebi jednoga od slugu i upita ga što je to. ‘Došao ti brat – odgovori – pa tvoj otac zakla ugojeno tele, što opet sina ima zdrava.’ On se razljuti i ne htjede ući. Njegov otac iziđe i poče ga moliti. Tada će on ocu: ‘Evo ti služim tolike godine i nikada ne prekrših ni jedne tvoje zapovijedi, a ti mi nikada ne dade ni jareta da bih se mogao proveseliti sa svojim prijateljima. A kad ti se vrati taj sin, pošto je s bludnicama razasuo svoje imanje, ti mu zakla ugojeno tele!’ Nato mu otac odgovori: ‘Sine, ti si uvijek sa mnom. Sve je moje tvoje. Ali se ipak trebalo veseliti i radovati, jer ti ovaj brat bijaše mrtav i opet oživje, bijaše izgubljen i nađe se!’”


PRIČA O NESTANKU OVCE KOJA JE MISLILA DA NIKOME NIJE BITNA

Ja sam ovca broj sedamdeset i dva. Znam to dobro, jer mi piše na leđima. Da bi si olakšao posao nadgledanja, pastir je svaku ovcu označio brojem. Tako znam i to da nas je stotinu na broju. Ovca pod brojem sto ima vunene uvojke i veoma je umišljena. Mislim da broj sto nosi zato što ima najveću stražnjicu.

Moj broj je sedamdeset i dva, a to znači da nisam među prvima kada stado krene, ali ni među posljednjima. To što sam u sredini znači da pripadam masi apsolutne osrednjosti.

U stvarnosti nisam beznačajna. Iskorištavaju me kao i svaku drugu ovcu. Uzimaju mi vunu, mlijeko i janjce. Životinja sam. Služim za proizvodnju i to se zna. Vrijedim koliko i letva u ogradi ovčinjaka. Nitko me ništa ne pita.

Stoga sam odlučila nestati. Udaljila sam se noću od stada misleći kako ću biti daleko kad pastir primijeti da me nema.

U početku sam bila izvan sebe od sreće. Skakala sam po stijenama, birala mladu travu, pasla gdje sam htjela, pila vodu iz potoka, a kad bi mi to dodijalo legla bih u debelu hladovinu i odmarala se do mile volje. Vuna, mlijeko, janjci, sve je bilo moje. Napokon sam postojala!

Dvije sam noći provela pod zvijezdama. Stvarno, što će meni pastir?

Ali noćas sam spazila vuka, čula zvuk njegovih šapa i osjetila miris. Bio je u blizini. Skamenila sam se od straha, stajala nepomično ispred dva oka što su se svijetlila kao zvijezde, čula sam ga kako mljacka. Gotova sam.

Ali odjednom se pojaviše dvije ruke i ponesoše me iz moga skloništa, dvije ljudske ruke koje dobro poznajem.

Došao je pastir! Pronašao me je!

“Idemo doma. Nedostajala si mi baš ti, broj sedamdeset i dva!”

 Bruno Ferrero

Ne smijemo suditi i nagađati o svojemu bližnjemu bez utemeljene osnove.

Sv. Alfonz Liguori (1696. – 1787.)


Darovi za crkvu

 • MANDA KOVAČIĆ A. Šenoe 71, Vugrovec 200 Kn
 • IVICA IGRC Prigorska 35, Prekvršje 200 Kn
 • Obitelj KASALO Glavna 61, Đurđekovec 400 Kn
 • RUŽICA CAPEK Dobrodolska 23, Dobrodol 100 EU

Svim darovateljima iskrena hvala!


Sakramenat svetog krštenja primio je:

MATEJ MARTINEC drugo dijete Stjepana i Vere r. Derviš iz Markova Polja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustila nas je:

ANA VUGER r. Vuger iz Vugrovca u 90. godini.

Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove!


OD SVIH STVARI SE MOŽE NEŠTO NAUČITI

„Od svih stvari se može nešto naučiti,” reče jednom rabbi Sadagora jednom svom učeniku. „Ne samo od stvari koje je Bog stvorio, nego i od stvari koje su ljudi izumili i napravili može se nešto važno naučiti.” Učenik sumnjičavo upita: „A što se može naučiti od željeznice?” „Da čovjek može mnoge lijepe stvari propustiti ako samo trenutak zakasni.” „A što se može naučiti od jednog telegrafa?” Učitelj odvrati: „Da se svaka riječ broji i plaća!” Učenik ne popušta i pita dalje: „A što se može naučiti od telefona?” „Da se tamo čuje što se ovdje govori.” Sigurno je učeniku nešto upalilo, pa više nije pitao.

„Od svih stvari se može nešto naučiti.” I Isusove prispodobe potvrđuju povijesno iskustvo: Sve, ama baš sve, u stvorenju i svagdašnjem životu, su za Isusa slike i usporedbe za kraljevstvo Božje, a time i za samoga Boga. „Od svih stvari se može nešto naučiti.”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 16. IX. – 22. IX. 2019.

 • PON. – – –
 • UTO. u 18.00 sati + STJEPAN Popović, obit. Koši, Brkić, Faust, Jakopović i nakana, MIJO, MARTINA i ĐURO Čvek, STJEPAN, ANTUN i JALŽA Pavlović, MARTIN i obit. Fulir, RUŽICA Kovačić, KATICA i PETAR Trempetić, MILJENKO Palada i MARIJA Sikora, MARICA I OBIT. Sedinić r. Kuntić, FRANJO Popović, JOSIP god., MARICA i obit. Meglaj, MARIJAN Zenko, nakana za bolesnika, ĐURĐICA Vuger god., MARIJA i VID Galović, RUŽICA, IVAN i obit. Vuger, RUŽICA Vuger, MILKA i STJEPAN Puđak, DOROTEJA i JOSIP Popović, RUŽICA i FRANJO Petljak
 • SRI. u 18.00 sati + ANA (JANA) Vuger
 • ČET. u 18.00 sati + BISERKA Benić
 • PET. u 18.00 sati + ANKICA Fundek god.
 • SUB. u 17.00 sati – U DOBRODOLU
 • NED.
  – u 9.15. sati + OLGA Lesičar
  – u 11.15 sati – Župna

OBAVIJESTI – 15. rujna 2019.

Utorkom iza svete mise, molitva za NEROĐENE.

Četvrtkom iza svete mise kratko klanjanje pred PRESVETIM.

Od utorka do četvrtka od 17.00 sati upis PRVOPRIČESNIKA.

U sakristiji možete podići CD-e sa mlade mise.

U sakristiji možete nabaviti knjigu „OD VUGRE DO VUGROVCA“. Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 370