Biti Isusov učenik

Župni listić 760

godište XV. broj 34(760) − 8. rujna 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-760.PDF

XXIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 14,25-33)

U ono vrijeme: S Isusom je putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im: “Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik! Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi – pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: ‘Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!’ Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti može li s deset tisuća presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir. Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje ne može biti moj učenik“.

Komentar:

Mnogima se čini da je često izgubljeno sve ono što nije bilo u njihovim planovima, zanemaruju svoja ograničenja i nevažnost vlastitih ciljeva u Božjem planu. Započeta gradnja kule se ne može dovršiti… Neki se tada slome i zatvore u pesimizam. A pogledamo li Isusa – dogodio se čas kada je svima oko njega izgledalo da njegov životni put nije uspio… a zapravo ostvaren je Božji plan po kojemu danas mi živimo.
Isus nas uči da svaka nevolja treba biti blagoslovljeni križ. Mudrost je Isusovih učenika da iz svake nevolje izađu čišći, preobražavajući patnju u blagoslov.
Postoji, dakle, Božja logika nad našim životom. Ali, trebamo odabrati Isusa za cilj života – prihvatiti njegov život kao svoj!


SLIJEDITI KRISTA

U jednoj obitelji, otac je nekim slučajem postao ovisnik o alkoholu. Često bi išao u gostionicu, i tamo trošio svoj teško zarađeni novac na alkohol, dok mu je obitelj zbog toga patila u neimaštini. Uvijek bi se izgovarao kako je to njegova osobna stvar, i da se nitko zbog toga ne treba brinuti. Jednog zimskog dana, otac je otišao u gostionicu. Bilo je to u vremenu kada se snijeg nije čistio po ulicama. Nije prošlo dugo, a u gostionicu je ušao njegov petogodišnji sin. Otac se iznenadio.
„Kako si me našao, i kako si mogao doći po tom snijegu?“ upitao je otac.
To nije bio veliki problem!“ odgovorio je sin. „Samo sam slijedio tvoj trag koji si ostavio u snijegu. Skakao sam u tvoje stope.“
Otac se zgrozio. Shvatio je da njegov život ostavlja tragove po kojima se ipak netko upravlja. Shvatio je, ukoliko ovako nastavi, svoju će obitelj odvesti na krivi cilj.

Htjeli mi to ili ne, svojim životom mi ostavljamo tragove. Možda nam se čini kako to nikog ne treba brinuti, ali ipak kad-tad netko će se tim tragovima koristiti. Kuda vode naši tragovi. Mogu li oni nekog dovesti u sigurnu luku, mogu li oni nekog dovesti Kristu.

Kao što rekoh, mi na našem životnom putu ostavljamo trag. Međutim, ostaje pitanje, što će biti naša orijentacija u životu. Isus Krist, prošao je ovom zemljom čineći dobro. Ostavio je vrlo duboki trag iza sebe. Možemo li prepoznati Kristov trag u toj životnoj zbrci, u toj utabanoj stazi punoj tragova.


Jedna pripovijetka kaže kako su ljudi koji su išli u kraljevstvo Božje nosili sa sobom svoje križeve. Bili su to relativno teški i nezgrapni križevi. Jedan kršćanin umorio se noseći križ, te je uzeo pilu i malo ga skratio, kako bi mu bio lakši. Sada mu je bilo komotnije, jer ga nije žuljao teški drveni križ. Međutim dogodilo se nešto neočekivano. Na svom putu naišli su na jednu opasnu provaliju koju je trebalo prijeći. Svi kršćani koji su imali križeve, premostili su tu provaliju svojim križem. Međutim kršćaninu koji je olakšao svoj križ skraćivanjem, to nije pošlo za rukom. Križ mu je bio kratak. Ovo je samo priča, ali poruka je vrlo ozbiljna. Bila bi to u istinu najveća tragedija da dođemo do kraja našeg duhovnog puta, a onda shvatimo kako ne možemo prijeći.


Darovi za crkvu

JANJKO RAJIĆ Slatinska 9, Vugrovec 200 Kn

Svim darovateljima iskrena hvala!


Ovih dana napustila su nas:

ŽELJKO PISAČIĆ iz Dobrodola u 57. godini.

ANA GVOZDANOVIĆ r. Klisurić iz Paruževine u 86. godini.

RUŽICA VUGER r. Čvek iz Vugrovca u 85. godini.

Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!


BREME ODGOVORNOSTI KOJE SMO SAMI POSTAVILI

Bajka pripovijeda o ptici, koja je ležala na leđima i uzdigla noge visoko prema nebu. Jedna druga ptica je upita: „Zašto ležiš tako komično na zemlji?” Strogog lica ova odgovori: „Svojim nogama nosim nebeski svod da se ne sruši.” Jedva je izgovorila te riječi, padne jedan uveli list s obližnjeg stabla, preleti mimo ptičice, ova se preplaši i odleti, a nebo ostane na svom mjestu.


TERET ŽIVOTA: ILI NE SHVAĆAJ SEBE TAKO VAŽNIM

Ponekad nam se događa kao toj ptici. Bez nje nema ništa. A dovoljan je bio jedan otpali list da proleti mimo i da je izbaci iz kolotečine i gotovo. Takvih listova može biti u našem životu, trenuci koji drmaju temelje našeg života ili nam pokazuju da se svijet može okretati i bez nas. Takav list koji nam može okrenuti sudbinu života može imati više imena: nezaposlenost, bolest, nesreća, duhovna bolest ili nekakva patnja ili kriza u odnosu s partnerom. Ovdje primjećujemo kako malo stvari imamo u rukama. Ova bajka nas uči, kao i završetak današnjeg evanđelja, jednom stvarnom pogledu na život. On nas rasterećuje pogledom na našu stvarnu odgovornost i podsjeća me na izjavu pape Ivana XXIII. koji je rekao: „Ivane, ne smatraj sebe važnim!” Čovječe ne smatraj sebe tako važnim, nego važnim smatraj nekoga drugoga – toga Isusa koji poziva da ga nasljedujemo.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 9. IX. – 15. IX. 2019.

 • PON. u 19.00 sati + ANA Gvozdanović sprovodna
 • UTO. u 18.00 sati + STJEPAN Popović, STJEPAN Letec, TOMO god. SLAVKO, STJEPAN, MARICA i ŽELJKICA Fišter, IVAN Đurinec, FRANJO i MARICA Galović, STJEPAN god. i obit. Pekčec, KATA Dropula, JOSIP, STJEPAN i KATARINA Pekčec, MARICA i obit. Kovačić, IVAN, LJUBICA i MIRKO Kovačić, MAGDA i STJEPAN Ožbolt, JOSIP, ŠTEFANIJA i ZLATKO Hvalec, obit. Juračić i Lugarić, ANĐELA Jurčić
 • SRI. u 18.00 sati + RUŽA Rožić
 • ČET. u 18.00 sati + SLAVICA i FRANJO Domenkuš
 • PET. u 18.00 sati – Nakana
 • SUB. u 18.00 sati + LUCIJA i STANKO Rajić,, BRANKO i MARICA Brajković, JASNA Petir
 • NED.
  – u 9.15. sati + STJEPAN, MARICA i obit. Tomašek, obit. Kereš Đurinec i Vincetić
  – u 11.15 sati – Župna

OBAVIJESTI – 8. rujna 2019.

Utorkom iza svete mise, molitva za NEROĐENE.

U sakristiji možete podići CD-e s mlade mise.

U sakristiji možete nabaviti knjigu „OD VUGRE DO VUGROVCA“.

Svim našim vjeroučenicima, njihovima učiteljima i profesorima, kao i njihovim obiteljima želimo uspješnu i blagoslovljenu novu školsku i vjeronaučnu godinu

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 370