Posljednja mjesta

Župni listić 759

godište XV. broj 33(759) − 1. rujna 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-759.PDF

XXII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 14,1.7-14)

Jedne subote Isus dođe u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed. Promatrajući kako uzvanici biraju prva mjesta, kaza im prispodobu: “Kada te tko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i rekne ti: ‘Ustupi mjesto ovome.’ Tada ćeš, postiđen, morati zauzeti posljednje mjesto. Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto pa, kada dođe onaj koji te pozvao, da ti rekne: ‘Prijatelju, pomakni se naviše!’ Bit će ti to tada na čast pred svim sustolnicima, jer – svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen.”
A i onome koji ga pozva, kaza: “Kad priređuješ objed ili večeru, ne pozivaj svojih prijatelja, ni braće, ni rodbine, ni bogatih susjeda, da ne bi možda i oni tebe pozvali i tako ti uzvratili. Nego kad priređuješ gozbu, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe. Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti. Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih.

Komentar:

Ovo evanđelje nas upućuje da na svoje gozbe pozivamo kao osobite goste siromahe, sakate, hrome, slijepe, to su oni koji su u Isusovo vrijeme bili kategorija odbačenih, nespretnih za život. Gospodin, koji je domaćin misne gozbe ne prima nas na temelju naših zasluga, već po svojoj dobroti. Njegov je poziv u skladu s pravilima današnjeg evanđelja: zove malene. Djeca smo Božja i svi imamo u njegovu srcu prvo mjesto njegove ljubavi.


OHOLO STRAŠILO

Bilo jednom nasred polja jedno strašilo. Usađeno u zemlju imalo je zadatak da plaši vrapce kako ne bi pozobali posijano sjeme. Strašilo je bilo tromo, oholo i umišljeno. Smatralo se jako važnim i držalo da mu nitko nije potreban. Kad bi neka životinja prolazila pored njega, dobacilo bi: “Vidiš li ti kako sam lijepo? Reci jesi li vidio negdje ovako dobro načinjeno strašilo kao što sam ja?

Životinje su odlazile ništa ne odgovarajući. Jednom je strašilo vidjelo orla kako kruži nebom i pozvalo ga.

“Orlu, zar nisam ja najljepše strašilo koje si ti vidio?”

Orao odgovori:

“Moguće je, ali morao bi biti zahvalan onome tko te je načinio takvoga.”

“Ja ne dugujem nikomu ništa! To što sam najbolje i najljepše, postalo sam bez ičije pomoći.”

Jednoga sunčanog dana gospodar je radio u polju. Zaboravio je kapu, pa je uzeo onu koju je stavio na strašilo. Strašilo se jako naljutilo, ali na tome ne završi.

Gospodarevoj ženi ponestalo je tikava, a kako je spremala večeru, sjeti se da je od jedne tikve načinila strašilu glavu. Uzela je tikvu da je spremi za večeru. Uto je došao stariji sin i počeo se odijevati za karneval. Ode i uze svoje staro odijelo što ga je stavio na strašilo.

Tako se oholo strašilo, koje je mislilo da nikome ništa ne duguje, uvjerilo da sve što jest zapravo duguje drugima koji su mu to dali.

Dragi župljani, nismo li i mi često poput strašila iz priče?


PONIZNOST

Dođe učenik rabiju i pita:

– Nekoć su ljudi gledali Boga licem u lice. Zašto danas nije tako?

Rabi odgovori:

– Jer se više nitko ne želi tako duboko sagnuti.


Vrednije je kratko razmatranje poniznosti i jedan jedini ponizni čin nego sve znanje svijeta. [Sv. Terezija Avilska (1515. – 1582.)]


Darovi za crkvu

A. L. G. Vugrovec 200 Kn

DOMAGOJ HORVATIĆ Feštinec 73, Paruževina 200 Kn

Svim darovateljima iskrena hvala!


Sakramenat svetog krštenja primila je:

MILA BABIĆ BERTOVIĆ prvo dijete Tomislava Bertovića i Eme Babić

Roditeljima želim obilje radosti u odgoju djeteta!


Ovih dana napustila nas je:

MILKA PETROVIĆ r.Kezerićiz Paruževine u 88-oj god.

Dobri Bože uvedi ju u svoje vječne stanove!


NAJLJEPŠA ŽENA NA SVIJETU

“Počeli smo raspravljati“, rekoše mu, “i nismo se nikako uspjeli razumjeti. Kaži nam ti, mudri čovječe, koja žena je najljepša žena na svijetu?”

Jednom je jedna grupa muškaraca raspravljala na temu kako izgleda najljepša žena na svijetu. Jedan je volio plameno-crne, kao ugalj oči, s vatrenim pogledom.

Drugi je volio sivo-plave oči, beskrajno duboke, kao nebo. Trećem su, pak, najdraže bile one sa smeđima očima, tople i nasmijane…

A za kosu, jedan je govorio da su ljepše žene s kraćom kosom, a drugi je tvrdio s dužom. Jedni su se oduševljavali onima s visokim i veličanstvenim držanjem… a drugi radije manjim, nježnijim i elegantnijim figurama. I svaki od njih je mislio da su njegovo mišljenje i opis najtočniji i nije prestajao uvjeravati one druge u ispravnost svog suda.

Vidjevši da tako nikada neće stići do zajedničke suglasnosti, napokon se dogovoriše da odu do jednog mudrog čovjeka i čuju njegovo mišljenje: “Počeli smo raspravljati“, rekoše mu, “i nismo se nikako uspjeli razumjeti. Kaži nam ti, mudri čovječe, koja žena je najljepša žena na svijetu?”

Dugo je starac gledao u bijele vrhove dalekih planina, povremeno se neprimjetno osmjehujući… i naposljetku odgovori s ove tri riječi: “Ona koju voliš!”

Nepoznati autor


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 2. IX. – 8. IX. 2019.

 • PON. – – –
 • UTO. u 18.00 sati + STJEPAN Popović, JOSIP i KATICA i obit. Kovačić, obit. Novosel i Šantek, NIKO i MARA Jozić, STIPO, MARE, JOSIP i ZVONKO Jjčević, FERDO, ANGELINA i ANĐA Jajčević, VIKICA Vukas, MARIJA Meglaj
 • SRI. u 18.00 sati + RUŽA Rožić
 • ČET. u 18.00 sati + ILIJA, MARA, ILIJA Kapular
 • PET. u 19.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB. u 17.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.15. sati + FRANJO i KATICA Poljak, JOSIP i MARICA Igrc
  – u 11.15 sati – Župna

OBAVIJESTI – 1. rujna 2019.

Utorkom iza svete mise, molitva za NEROĐENE.

U sakristiji možete podići CD-e s mlade mise.

U sakristiji možete nabaviti knjigu „OD VUGRE DO VUGROVCA“.

U subotu 31. kolovoza bit će radna akcija na župnom dvoru. Dok budemo čekali da se odojak ispeče, kosit će se trava, zato ponesite dvije do tri flakserice, uređivat će se i živica pa ponesite škare i rukavice koje će dobro doći za slaganje drva u drvarnicu.
Dođite u 8.30 sati.

U subotu bila je radna akcija na župnom dvoru. Uspjeli smo uz pomoć traktora za malčiranje kojeg nam je poslao Ivo Puđak, a s njim radio Ivan Samec te uz stroj Fotona za košnju kojim je upravljao Karlo Čuljak župno dvorište urediti. Bile su flakserice u rukama Ivice Petraša, Mije Lažete, Branka Tomurada, Stanka Čuljaka koji je i kosio i pomagao Marku Luliću, Vilku Galoviću drva spremati. Odojak su pekli susjed Marko uz asistenciju Stipinu. priključili su nam Ivo Lažeta, ravnatelj Vlado Vuger – iskrena svima hvala!

Bućnicom nas je počastila domaćica Dragica i njoj iskreno hvala!

Caritas traži peć na drva pa ako imate viška rado ćemo preuzeti.

Imate najnoviji broj; GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 350