Lazar i bogataš

Župni listić 763

godište XV. broj 37(763) − 29. rujna 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-763.PDF

XXVI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 16,19-31)

U ono vrijeme: Reče Isus farizejima: “Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve. Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara pa zavapi: ‘Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.’ Reče nato Abraham: ‘Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.’ Nato će bogataš: ‘Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. Imam petero braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka.’ Kaže Abraham. ‘Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!” A on će: ‘O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.’ Reče mu Abraham: ‘Ako ne slušaju Mojsija i Proroka, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.’”

Komentar:

Evanđelje nas upozorava da je život nakon smrti povezan sa zauzimanjem u ovozemaljskom životu. Prikazane su dvije sudbine: bogataš i siromah. Nije bogataš zao jer ima bogatstvo, nego zato što je bogatstvo koje ima njegovo srce zatvorilo za ljubav. Krivica ovog bogataša je u tome što nema ljubavi za Lazara.


VELIKI VJERNIK

Veliki vjernik je onaj koji za sebe to kaže i pri tome ne misli da laže sebe i druge. Veliki vjernik je onaj koji kaže da se on i kod kuće može moliti i da za to ne treba ići u crkvu. Veliki vjernik uzima nedjelje za lov, balote, športske priredbe, kafiće… Jedini put kad će zaviriti u crkvu je ponoćka, da se, eto, ne zaboravi stari obiteljski običaj. Veliki vjernik će o Božiću blagosloviti kuću, svećeniku udijeliti novčani dar i držati da je tako podmirio sve svoje obaveze prema Bogu i prema Crkvi. Veliki vjernik objesi lice i hvali se kako posti, a to moraju znati svi njegovi u kući i na radnom mjestu. Veliki vjernik ne mrsi, ali zato kod njega strada dobra riba. Veliki vjernik na sprovode dođe do crkve, ali ne ulazi u crkvu. Veliki vjernik ne zna kad na sv. Misi treba stajati, kleknuti ili što odgovoriti na zazive. Veliki vjernik dođe u crkvu sa žvakom u ustima.

Velikom vjerniku zna zazvoniti mobitel u crkvi. Veliki vjernik traži Boga onda kad mu treba, a kad mu ne treba, drži se onoga: ”Ne smetaj ti, Bože, meni – ne ću ni ja tebi!” Veliki vjernik za crkvena svadbena slavlja odijeva se kao da ide na plažu. Velikom vjerniku sv. misa za njegove potrebe mora biti služena kad on hoće, a ne kad se može. Veliki vjernik se čudi kako se njegovo dijete ne može pričestiti i krizmati, a on je već kupio odojke, a prije toga nije uopće upitao je li njegovo dijete pohađalo vjeronauk i je li on ikada došao na roditeljski sastanak. Veliki vjernik ne zna da onaj koji nije crkveno vjenčan, i ne živi s Crkvom ili nedolično živi, ne može biti kum. Veliki vjernik je uvijek bolji od onih koji ”ližu oltare”. Veliki vjernik je papskiji od samoga Pape. On bi mnogo toga mijenjao, ali sebe nikako. Veliki vjernik ne zove svećenika svojim bolesnima, ostarjelima ili nemoćnim ukućanima, jer bi se oni mogli prestrašiti i pomisliti kako im dolaskom svećenika smrt već stoji na vratima. Veliki vjernik za sebe govori da je ”veliki vjernik” zato što on to baš nije!

Kršćanstvo je nadljudski paradoks pomoću kojeg dvije suprotne strasti mogu plamtjeti jedna uz drugu.

 G.K. Chesterton


Darovi za crkvu

 • TEREZA RADE Reber 18, Đurđekovec 150 Kn

Svim darovateljima iskrena hvala!


Ovih dana napustila nas je:

MARA BLAŽINOVIĆ r. Perković iz Kučilovine u 72. godini.

Dobri Bože uvedi je u svoje vječne stanove!


SKUPOCJENA OGRLICA!

Draguljar je sjedio za stolom i kroz izlog svoje otmjene trgovine promatrao prolaznike. Neka se djevojčica približila trgovini i prislonila nosić na izlog. Kao nebo plave oči radosno zasjaše kad ugleda jedan od izloženih predmeta. Ušla je odlučno i prstom pokazala ogrlicu od modrog tirkiza. “To je za moju sestru. Možete li mi je zapakirati kao dar?” Trgovac s nevjericom pogleda djevojčicu i upita: “Koliko novaca imaš?” Ona se podiže na prste, stavi na stol limenu kutijicu, otvori je i isprazni. Bilo je ondje nekoliko manjih novčanica, šaka sitniša, nekoliko školjki i figurica. “Hoće li biti dovoljno?” – upita ponosno. “Željela bih starijoj sestri kupiti dar. Otkada nemamo mame, ona obavlja sve poslove i nema ni trenutka vremena za sebe. Danas joj je rođendan. Uvjerena sam da će je dar veoma obradovati. Njezine su oči iste boje kao taj dragi kamen.” Trgovac je otišao u malu prostoriju i u zlatnocrveni papir zapakirao kutijicu. “Uzmi i pažljivo ponesi”, – reče djevojčici.

Ona uze paketić kao pobjednički pehar i ponosno izađe iz trgovine. Sat vremena kasnije u trgovinu uđe prekrasna djevojka s kosom boje meda i divnim modrim očima. Stavi na stol kutijicu koju je trgovac pažljivo zapakirao i upita: “Ova je ogrlica kupljena u vašoj trgovini?” “Da, gospođice.” “Koliko je koštala?” “U mojoj trgovini cijene su stvar povjerenja, tiču se samo mene i mojih kupaca.” “Moja sestra je imala nešto sitniša, sigurno nije mogla platiti ovako vrijednu ogrlicu!” Trgovac zatvori kutiju, složi omot i vrati je djevojci. “Vaša je sestra platila najvišu cijenu: dala je sve što je imala.”

POANTA:Daj sve od srca i uračunati će ti se u pravednost!”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 30. IX. – 6. X. 2019.

 • PON. – – –
 • UTO. u 18.00 sati + STJEPAN Popović, MILAN Hranj, LJUBICA i IVAN Trempetić, obit. Kovačić i Dorčić LJUBICA i DAMIR Švaljek, JASNA Petir
 • SRI. u 18.00 sati – Nakana
 • ČET. u 17.00 sati + ANA (JANA) Vuger
 • PET. u 18.00 sati – Nakana Molitvenog vijenca
 • SUB. u 17.00 sati + MILAN Prišćan
 • NED.
  – u 9.15. sati + BRANKO Miletić
  – u 11.15 sati – Župna
  – u 15.00 sati – U GORANCU

OBAVIJESTI – 29. rujna 2019.

Ispovijed školske djece u subotu u 9.00 sati, iza ispovijedi susret sa budućim KRIZMANICIMA.

PRVOPRIČESNICI u subotu u crkvi u 10.00 sati, dođite pa ćemo se dogovoriti oko daljnjih susreta.

Iduće nedjelje zaziv DUHA SVETOGA za početak nove školske godine.

Budući PRVOPRIČESNICI dolazite na svetu misu nedjeljom u 9.15 sati, a KRIZMANICI na misu u 11.15 sati.

Započelo je Inicijativa 40 dana za život. Neki će pred bolnicama moliti za NEROĐENE, a mi se možemo uključiti tako da kroz 40 dana uz molitvu i post budemo potpora. Svi oni koji bi bili spremni jedan dan postiti za Inicijativu 40 dana za život, neka se jave u sakristiju.

Svima koji su se i ove godine uključili u organizaciji VUGROVEČKOG MIHOLJA – ISKRENA HVALA!

U sakristiji možete nabaviti knjigu „OD VUGRE DO VUGROVCA“.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 400