Snaga vjere

Župni listić 764

godište XV. broj 38(764) − 6. listopada 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-764.PDF

XXVII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 17,5-10)

U ono vrijeme: Apostoli rekoše Gospodinu: “Umnoži nam vjeru!” Gospodin im odvrati: “Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: ‘Iščupaj se s korijenom i presadi se u more!’ I on bi vas poslušao.” “Tko će od vas reći sluzi svomu, oraču ili pastiru, koji se vrati s posla: ‘ Dođi brzo i sjedni za stol’? Neće li mu naprotiv reći: ‘Pripravi što ću večerati pa se pripaši i poslužuj mi dok jedem i pijem; potom ćeš ti jesti i piti’? Zar duguje zahvalnost sluzi jer je izvršio što mu je naređeno? Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: ‘Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!’”

Komentar:

Čuli smo prispodobu o sluzi. Služenje je poziv na koji je svatko pozvan. U svim okolnostima, na svim položajima, u svakoj životnoj dobi, na svakome mjestu: čovjek koji poslužuje ostvaruje volju Božju. Činiti ono što treba učiniti na svom mjestu – već je time primljena nagrada života! Čovjek treba biti zahvalan za taj prostor služenja po kojemu je tako blizu svome Gospodinu!

Mnogi su radi Isusa ostavili oca i majku, braću i sestre, polja i sve ostalo, te pošli za njim. Mnogi su zaista ozbiljno shvatili Isusovo obećanje “Tko izgubi život radi mene, naći će ga” i pošli u smrt. Takva je vjera djelotvornija od premještanja duda u more.


ZAHVALNICA ZA PLODOVE ZEMLJE

Još uvijek se u mnogim seoskim župama u ovo doba godine obilježava „nedjelja zahvalnica“, za sve plodove zemlje.

Već je u Starom zavjetu zabilježeno kako bi pobožan Židov zahvalno donio košaru prvih plodova u hram i „duboko se pred Bogom poklonio“. To je bilo razumljivo jer se u ono vrijeme živjelo na rubu gladi. Dovoljna je bila suša, najezda skakavaca, poplava, neki vojni ili pljačkaški pohod – i gladovalo se. Zato su bili duboko zahvalni za svaki plod zemlje. I danas, uza sve agrotehničke mjere, poljodjelci su itekako svjesni da dobra žetva ne ovisi samo o njima…

Danas nam se čini da se naš životni standard podrazumijeva.

Nema gladi. Sve se može kupiti… Pa ipak, ništa se u životu u potpunosti ne podrazumijeva. Strahote, nestašice, ratovi, prirodne katastrofe koje gledamo na televiziji lako se mogu preseliti i k nama. To što mogu privređivati i skrbiti se za svoju obitelj – i to je dar, dar koji sutra ne moram nužno imati. Sve je dar – obitelj, rodbina, prijatelji.

Dar je i sve ono što jesam i što sam kadar učiniti. Život je dar. Zato je mudro zahvaljivati Bogu za sve: za vedra jutra, za jutarnju kavu, za toplinu obitelji, za čudesni dar da smo voljeni i da smo kadri voljeti. Zahvalan čovjek je mudar čovjek, jer je svjestan koliko puno toga ima, a da u isto vrijeme to dobiva besplatno.

I još nešto.

Za puno toga što dobivamo i što jesmo, možemo i trebamo zahvaliti drugim ljudima. Ni to se ne podrazumijeva. Važna je zahvalnost prema roditeljima, prema odgajateljima i učiteljima, prema svakom čovjeku koji nas posluži i usluži, od blagajnice u trgovačkom centru do čistačice koja čisti i uređuje javne prostore i urede.

Zato je silno važna ona čarobna riječ: „Hvala!“


Ovih dana napustila nas je:

GORDAN HABEK iz Prekvršja u 54. godini.

Dobri Bože uvedi ga u svoje vječne stanove!


VJERA ŽIVOTOM POTVRĐENA
iz života svetog Antuna Pustinjaka

Sveti je Antun Pustinjak doznao da u egipatskoj Aleksandriji živi neki obućar koji je svetiji od njega. Željan da se što bolje usavrši u kršćanskom životu, odluči potražiti ga i pitati za tajnu njegova uspjeha u svetosti. Upita ga: „Što sve učiniš da bi bio tako velik na Božjem putu?“ Odgovori mu: „Ja sam jedno veliko ništa na Božjem putu: ja sam samo obućar.“ „Što radiš još, kako provodiš svoje dane?“

„Dijelim ih na tri dijela: osam sati radim, osam molim i osam spavam.“ Vjerovao je da su mu dani još veći dobrim djelima, pa ga upita: „U čemu je tajna tvoje svetosti? Da nije u siromaštvu?“ Obućar uzvrati:

„I ovdje jednostavno u novcu koji zaradim imam tri dijela: jedan dio dajem siromašnijima od mene, drugi dajem Crkvi, a treći ostaje meni.“

Svetac je sve svoje darovao da bi bolje mogao slijediti Krista, pa ga ponovno upita:

„Što još činiš za Gospodina Boga?… Kako u svojoj unutarnjosti doživljavaš Boga u ovom gradu grijeha?“

U svoj svojoj jednostavnosti odgovori obućar:

„Ispovijedam ti da mi je veoma loše u ovom gradu, posebno noću kada spavam, pa mislim koliki su grešnici oko mene. Često znam i zaplakati.

Tada najviše i molim: ‘Gospodine, poslušaj me! Ovi grešnici oko mene moja su braća. Ne kažnjavaj ih. Kazni mene namjesto njih. Pošalji mene u pakao, ali spasi moju braću!’”

Tada je shvatio svetac da je tajna prave svetosti ona koja nas čini slične Nebeskom Ocu, koji daje da sunce sja i nad pravednima i nepravednima. Šalje kišu dobrima i zlima i šalje svoga Sina na svijet da spasi grešnike.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 7. X. – 13. X. 2019.

 • PON. – – –
 • UTO. u 18.00 sati + STJEPAN Popović, PETAR Kemfelja, IGNAC i obit. Pavlović, obit. Pekčec, BOŽICA Barišić, IVAN i obit. Popović, obit. Đuran, KATICA Đurić, JASNA Petir, IVAN, FRANCA, ALOJZ i JANICA Prusec, DRAGICA i ZLATKO Sokač, ANICA, RUŽA i JOSIP Meglaj, MAGDA i IVAN Samec, MIKA i NIKOLA Đeldić, PETAR Dučkić, MARKO i NADA Suman, za duše u čistilištu
 • SRI. u 17.00 sati – MILAN Prišćan, obit. Zvonar i Prišćan
 • ČET. u 18.00 sati – Za Duše u čistilištu
 • PET. u 18.00 sati + MARA Blažinović
 • SUB. u 18.00 sati + BRANKO Popović
 • NED.
  – u 9.15. sati + JAKOB god. i TEREZA Facković, DRAGICA Pregorec
  – u 11.15 sati – Župna
  – u 15.00 sati – U GORANCU

OBAVIJESTI – 6. listopada 2019.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE u subotu 9.00 i 10.00 sati.

KRIZMANICI neka svi dođu na vjeronauk u srijedu u crkvu u 16.00 sati!

PRVOPRIČESNICI dolazite na svetu misu nedjeljom u 9.15 sati, a KRIZMANICI na misu u 11.15 sati.

U četvrtak susret EKONOMSKOG i PASTORALNOG vijeća u 19.00 sati.

Nalazimo se u Marijinom mjesecu listopadu pa molimo sv. Krunicu!

U sakristiji možete nabaviti knjigu „OD VUGRE DO VUGROVCA“.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 400