Isus i zahvalni gubavac

Župni listić 765

godište XV. broj 39(765) − 13. listopada 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-765.PDF

XXVIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 17,11-19)

U ono vrijeme: Na putu u Jeruzalem prolazio je granicom Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, izađe mu u susret deset gubavaca; stadoše podaleko i počeše vikati: “Isuse, Učitelju, smiluj nam se!” Kad ih opazi, reče im: “Idite i pokažite se svećenicima!” I očistiše se dok su išli. Jedan od njih, čim vidje da je ozdravio, povrati se slaveći Boga u sav glas. Pade ničice do nogu Isusovih pa mu poče zahvaljivati. Taj bijaše Samarijanac. Isus ga zapita: “Zar se nisu očistila desetorica? Gdje su još devetorica? Nijedan se ne nađe da se vrati i Bogu zahvali, osim ovog tuđina!” I reče mu: “Ustani i hajde, tvoja te vjera spasila!”

Komentar:

Isus je dirnut dolaskom Samarijanca. A razočaran devetoricom samoživih i sebičnih koji se nisu vratili.

A što mi tražimo od Isusa? Ne tražimo li tjelesno zdravlje i pomoć u materijalnim poteškoćama? A dopuštamo li Isusu da zahvati u naše srce, da nas spasi od nas samih, od ograničenosti i gluposti naše pameti i srca? Tko će se prepoznati u devetorici sebičnih? Gospodine! Daješ život i zdravlje, a ja prigovaram na sitnicama za koje mislim da mi nedostaju. Ne znam reći hvala jer živim i još dijelim s onima koji su potrebniji kruha i riječi.


PLJESAK ZAHVALNOSTI

Nakon što je glazbena umjetnica, po završetku svoga uspješnog nastupa, ispraćena burnim pljeskom, napustila pozornicu, na pozornicu su hitrim korakom izašla tri muškarca. Njihovom hitrom dolasku odazvao se jednako hitar pljesak prisutnih, koji se za tren rasuo uz prigušen i zbunjen smijeh. Naime, tri muškarca bili su pomoćni radnici, čiji je posao bio što brže i neprimjetnije pripremiti pozornicu za sljedeću točku programa. Oni su se na takve zabune navikli, pa su s osmjehom na licu obavili svoj posao. Pritom nazočna publika, uz blagi osjećaj nelagode, u tišini iščekuje nastavak programa. Ali za nelagodu nema razloga. Jer i ona trojica zavrjeđuju pljesak. I njihov je posao dostojan poštovanja.

Nezgoda je u tome što prema ustaljenim običajima pljesak pripada ponajprije umjetnicima i sportašima. I političarima prigodice. No, pljesak može biti iskaz prepoznavanja istinskih vrijednosti, ali može biti i prevrtljiv, i neutemeljen i nemilosrdan. Mnogi obavljaju poslove uz koje, po naravi stvari ne spada pljesak. Te poslove, premda često i nisu odmaknuti od pogleda javnosti, ovija neka tišina. Oni se mogu obavljati i u ozračju ozbiljnosti i vedrine, ali, u svakom slučaju, spadaju u neki drugi svijet. Rijetko kada je pljesak doživjela neka medicinska sestra ili laborantica. Rijetko noćni čuvar, vatrogasac, drvosječa ili pometač ulica. Rijetko ga je doživjela radnica u cvjećarnici, radnica na traci ili krojačica. Ali, to ne treba biti razlog za tugu. Jer odsutnost pljeska ne umanjuje vrijednost posla niti dostojanstvo onoga tko ga obavlja.

Osim toga, uz pljeskanje rukama postoji i pljeskanje srcem. Mnogi, koji nikada nisu imali prigode čuti pljesak ruku njima upućen, itekako su imali prigode iskusiti pljesak srca. I on je istinsko opravdanje čovjeka. Života. Pa ako i nakon čitavog života, proživljenog u predanoj zauzetosti za svoje najbliže, u predanom služenju i znanima i neznanima, izostane pljesak srca, ni to nije pogubno, ma koliko bolno i neshvatljivo bilo. Jer srce zna, uvijek zna, za koga je živjelo. A i to je svojevrstan pljesak. Pljesak zahvalnosti.

 (Stjepan Lice)


Darovi za crkvu

Obit. HANŽEK-ŠUVAK Aleja mira 27, M. Polje 300 Kn

N. N. 200 Kn

DARINKA PRIŠĆAN Šiletići 6, Šiletići 200 Kn

JAN KOVAČIĆ A. Šenoe 5, Vugrovec 400 Kn

Svim darovateljima iskrena hvala!


Sakramenat svetog krštenja primio je:

JAN KOVAČIĆ prvo dijete Ivana i Ane r. Hojanić iz Vugrovca

Roditeljima želim obilje radosti u odgoju djeteta!


ZAHVALNOST

Živjela dva pustinjaka u nekoj oronuloj kolibi. Dijelili su jedini sobičak koji su imali. Dane su provodili propovijedajući po okolnim selima.

Jednog dana su zatekli svoj skromni dom razrušen olujom. Od njihove sobice, nije ostalo niti pola prostora, polomljen krevetac… i ništa osim toga…Mlađi propovjednik, očajan, pade na koljena.

– O Bože! – zavapi. – Kako si nam mogao ovo učiniti! Zašto?! Zar ne vidiš da smo život posvetili tebi, hodamo okolo, govorimo kako si milostiv i pomažeš, a ti dopustiš da nam nevrijeme razruši jedini dom… – vikao je, na koljenima – očajan. Stariji propovjednik je šutio. Klečeći u tišini, sklopljenih ruku, molio se spokojna izraza lica. – Kako možeš tako stajati kad nam je pola sobe razrušeno? Kako možeš vjerovati da Bog spašava, nakon ovoga? – upita ga nervozno mlađi propovjednik.

– Sad vjerujem još čvršće – odgovori s osmjehom stariji. I zahvaljujem mu jer nam je ipak ostavio pola sobice. Da Bog ne pomaže, ne bi zatekli ni daske od ove naše kolibe. A nas je ipak, dočekalo pola… Imamo i dalje krov nad glavom, imamo gdje leći… Što više hoćeš?

Tako često uzimamo zdravo za gotovo činjenicu da se budimo: ako se, recimo, probudimo loše volje, muka nam je jer smo slabovoljni, a zaboravljamo dar da smo se probudili, da imamo priliku u tom danu napraviti nešto novo, drugačije, za sebe i svijet. Naučimo se biti zahvalni na lijepim trenucima, ali i i spokojno živjeti u onim bolnim danima kad nas očaj počinje svladavati.

Korak po korak počnimo živjeti iz zahvalnosti…


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 14. X. – 20. X. 2019.

 • PON. – – –
 • UTO. u 18.00 sati + STJEPAN Popović, JASNA Petir, ANA (JANA) Vuger, IVAN, SLAVA, GABRIJEL Šebek, RUŽA, JOSIP i VINKO Židak, obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović i na nakanu, VINKO Rade god FRANJO Čvek god. KATICA i ZVONKO Podgorski, IVAN i MARICA Podgorski, DRAGICA i IVAN Ros god LUKA, JULČA i obit. Vuger, IVAN, STJEPAN i obit. Popović, obit. Kereš, STJEPAN Fašaić god., STJEPAN, DRAGICA, MARTINA i MARICA Gračak, obit. Dolenjak, MATO, MARGARETA i IVAN Vukas, LUKA,RUŽA i obit. Fišter, VINKO, STJEPAN i MARICA Petljak, MARTIN i KATICA Trempetić, MIRICA, IVAN i MIRO Škes, MARICA Horvat, IVAN i KAROLINA Brzak, MARIJA Čikeš, TEREZA i IVAN Fulir, obit. Rožić i Čvek, ZORA i GORDAN Habek, MARICA god. i obit.Vuger, ANĐELKO Tule i FRANJO Lipovac, ANA Kokanović, MARICA, STJEPAN i IVAN Kurjak, MARICA i IVAN Papaš, JANICA Hojanić, TEREZA i HINKO Hajnal, JOSIP i DORA Kuntić, ZVONKO Povrženić, LUKA, JALŽA i obit. Vuger, DANIJEL i ANA Pavlović, RUŽICA, FRANJO i SLAVKO Facković, IVAN i ANA Barbir, STJEPAN god. IVAN, MIRA i MIJO Baričević, ĐURO Milanović god. MARIJANA Toplak i MILKICA Popijač, ĐURO Đurinec, obit. Sedinić i Galović, MARICA i KATA Petljak
 • SRI. u 18.00 sati + STJEPAN god. i obit. Horvat
 • ČET. u 18.00 sati + MARA Blažinović, JOSIP Briški
 • PET. u 18.00 sati + STJEPAN Popović
 • SUB. u 16.00 sati – U PARUŽEVINI
 • NED.
  – u 9.15. sati + MIHAEL Pijetlović
  – u 11.15 sati – Župna
  – u 15.00 sati – U GORANCU

OBAVIJESTI – 13. listopada 2019.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE u subotu 9.00, 10.00 i u 11.00 sati.

Vjeronauk Krizmanici u 9.00 i 10.00 sati na župnom dvoru.

PRVOPRIČESNICI dolazite na svetu misu nedjeljom u 9.15 sati, a KRIZMANICI na misu u 11.15 sati.

U subotu radna akcija na župnom dvoru od 8.30 sati, ponijeti škare za živicu, jedna motorka bi dobro došla i nadasve dobra volja.

Nalazimo se u Marijinom mjesecu Listopadu – molimo sv. Krunicu.

U sakristiji možete nabaviti knjigu „OD VUGRE DO VUGROVCA“.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 400