Isus poziva apostole

Župni listić 781

godište XVI. broj 4(781) − 26. siječnja 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-781.PDF

III. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 4,12-23)

Kad je Isus čuo da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji: “Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska – narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku, onima što mrkli karaj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.” Otada je Isus počeo propovijedati: “Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!” Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: “Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!” Oni brzo ostaviše mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim. I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu. I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja – opsjednute, mjesečare, uzete – i on ih ozdravljaše. Za njim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije.

Komentar:

Petar, Andrija, Ivan i Jakov ostavljaju mreže, lađu i oca. Zbunjuje ta spremnost koja kao da otkida od najvećih ljubavi. Ali, mjera je uvijek svjetlo. Pogledaj, Gospodine, sve nas sabrane i daj nam milost da u Tvome pogledu prepoznamo to svjetlo koje raspršuje tamu i pobjeđuje svaku slabost.


KAKO JE JEDAN UČENIK ODLUČIO POSTATI UČITELJ

Jednog je dana starac susreo mladića koji ga je upitao: “Sjećate li me se?” Starac je odgovorio negativno. Stoga mu je mladić rekao da je nekad davno bio njegov učenik. Na to ga profesor upita: “Ah da? I čime se baviš sada?” Mladić odgovori: “Učitelj sam.”

“Oh, kako lijepo. Poput mene”, odgovori starac. “Eh da. Zapravo postao sam učitelj jer ste me upravo vi nadahnuli da budem poput vas.” Starac je bio znatiželjan te ga zamoli da mu ispriča kako je to moguće. I mladić mu ispriča ovu priču:

“Jednog dana moj prijatelj je došao u školu s prelijepim novim satom i ja sam mu ga ukrao. Ubrzo je prijatelj primijetio krađu i odmah se požalio našem učitelju, a to ste bili vi. Onda ste vi rekli svima nama u razredu: “Tijekom današnjih predavanja ukraden je sat vašeg prijatelja. Onaj tko ga je ukrao, molim vas, neka ga vrati.” 

Ali ja ga nisam htio vratiti. Zatim ste vi zatvorili vrata i rekli ste nam da se ustanemo kako biste vi mogli prekontrolirati naše džepove, jedan po jedan. Međutim, prije toga, rekli ste nam da zatvorimo oči. To smo i učinili, a vi ste pretraživali džep po džep i kad ste došli do mene, pronašli ste sat i uzeli ga. Nastavili ste pretraživati po džepovima svih drugih i kad ste završili rekli ste: “Otvorite oči. Pronašao sam sat.” 

Poslije mi nikad ništa niste rekli i nikad niste spomenuli taj događaj. Nikad niste otkrili ime onoga tko je to bio. Onog dana, vi ste spasili moje dostojanstvo zauvijek. A to je bio najsramotniji dan u mom životu. Nikad mi ništa niste spomenuli o tome i iako zbog toga niste vikali na mene niti mi očitali moralnu bukvicu, ja sam jasno razumio pouku. Zahvaljujući vama shvatio sam da je to način na koji treba postupati pravi odgajatelj. Sjećate li se, profesore, tog događaja?”

A profesor odgovori: “Sjećam se te slučaja s ukradenim satom i da sam pretraživao džepove svih učenika, ali se ne sjećam da si to bio ti. I ja sam zatvorio oči dok sam to pretraživao džepove.”

Ovo je bit diskrecije. Ako imaš potrebu nekoga poniziti da bi ga popravio, onda ne znaš podučavati.

 Nepoznati autor


DAROVI ZA CRKVU

 1. ŽELJKO i SNJEŽANA GALIĆ Zlatarska 70, M. Polje 400 Kn
 2. Obit. PETLJAK-PUSTIČKI Glavna 65, Đurđekovec 300 Kn

SVIM DAROVATELJIMA ISKRENO HVALA!


ŠTO TEMPERATURA ZNAČI U ŽIVOTU OVOG PLANETA?

Krenimo redom:

+18°C Dalmatinci, Talijani i Grci uključuju grijanje;

+15°C Dalmatinci panično kupuju drugu jaknu od perja s kapuljačom; +10°C Dio životinja priprema se za zimski san;

 +5°C Dalmatinci masovno odlaze na bolovanje;

0°C Talijanski automobili ne mogu upaliti;

-1°C Dah se jasno vidi, a Rusi jedu sladoled i piju hladnu pivu;

-5°C Pas vam se uvaljuje u krevet;

-10°C Francuski automobili ne mogu upaliti;

-12°C Političari počinju pričati o beskućnicima;

-15°C Američki automobili ne mogu upaliti;

-20°C Dah se može, ne samo vidjeti već i čuti;

-25°C Japanski automobili ne mogu upaliti;

-25°C Vašeg psa ne možete ni batinama istjerati iz kreveta;

-29°C Njemački automobili ne mogu upaliti;

-30°C Rusi zakopčavaju gornje gumbe na košuljama;

-35°C Ni jedan normalni automobil ne može upaliti;

-40°C Ruski automobil ne može upaliti;

-50°C Mnogi stanovnici Helsinkija umiru od hladnoće;

-60°C U Moskvi zakopčavaju kapute, navlače šubare i rukavice;

-80°C Čak i odvjetnici zavlače ruke u vlastite džepove;

-100°C Oceani su pokriveni višemetarskim ledom

-120°C Alkohol se smrzava, a Rusi padaju u tešku depresiju;

-273,15°C Takozvana “apsolutna nula” prekida kretanje elementarnih čestica u svakoj materiji. Sa smrznutim suzama na licu, zadnji preživjeli Rus posljednjom snagom liže okamenjeni grumen votke.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 27. I. – 2. II. 2020.

 • PON. —
 • UTO. – u 18.00 sati + ELIZABETA god. i FRANJO Gerić, ANA god. MATO i obit. Žunac, obit. Turčić, IVAN god. STJEPAN, IMBRO i AMALIJA Đuran, STJEPAN, VID, ANASTAZIJA i ZLATA Popović, PERO Mudifaj, IVAN Podgorski, IVAN, LUDVA, JELICA i MARIJA Mesec, JOZO i MANDA Ćosić, JOZO, AGATA i LJUBO Blažević, PETAR god., BARA Pavlović i MARICA Vukas, MARTIN god. i obit. Golub, BARA, ANA god. i obit.Židak, MANDA god.i obit. Bračić, TEREZA i obit. Petljak, RUŽICA god. i obit. Sedinić, JOSIP god. i obit. Židak
 • SRI. – u 18.00 sati + ANA god. i JOSIP Gračak
 • ČET. – u 18.00 sati + IGNAC Fulir
 • PET. – u 18.00 sati + JASNA Petir
 • SUB. – u 18.00 sati + IVO, DARA i BLAŽ Vuksanović, IVO Tomljanović
 • NED.
  – u 9.15 sati + Po upisanim nakanama
  – u 11.15 sati – Župna ZAHVALNICA

OBAVIJESTI – 26. siječnja 2020.

Utorkom iza svete mise „TREĆE SRCE“ moli za nerođene.

U nedjelju slavimo Svijećnicu – svijeće možete nabaviti u sakristiji.

U srijedu 5. veljače hodočasti se u Krašić u devetnici posvećenoj blaženom Alojziju Stepincu. Polazak je u 16.00 sati, a cijena 50 kn. U cijenu je uračunata i zakuska koja će biti poslije svete mise.

Najavljujem pučke misije od 22. do 29. ožujka. Molimo za uspjeh misija.

Molim Vas koji ćete primiti mlade u povodu susreta u Zagrebu 9. i 10. svibnja da se javite s ispunjenim obrascem.

Utorkom iza svete mise „TREĆE SRCE“ moli za nerođene.

U srijedu je započela velika devetnica na čast sv. Josipa.

Četvrtkom iza svete mise klanjanje i blagoslov PRESVETIM.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE po rasporedu.

U subotu u 11.00 sati proba Malog zbora.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 450