Svijećnica 2020.

Župni listić 782

godište XVI. broj 5(782) − 2. veljače 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-782.PDF

Prikazanje Gospodinovo – SVIJEĆNICA (Lk 2, 22-40)

Kad se po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu — kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! — i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića.

Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu. Objavio mu Duh Sveti da neće vidjeti smrti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega. Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče: »Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.« Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: »Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan — a i tebi će samoj mač probosti dušu — da se razotkriju namisli mnogih srdaca!« A bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu. Kad obaviše sve prema Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.


SIJA LI KOD VAS SUNCE?

Makedonski kralj Aleksandar došao je u jednu zabačenu, zlatom bogatu pokrajinu u Africi. Stanovnici su mu došli ususret i donijeli mu darove.

“Nisam došao k vama gledati vaša bogatstva, već učiti od vaših običaja”, govorio je kralj tim gostoljubivim ljudima. Tada ga povedu na trg gdje je njihov kralj donosio presude. Upravo je naprijed stupio jedan građanin i govorio kralju: “Ja sam, o kralju, od ovog čovjeka kupio vreću pljeve i u njoj našao veliko blago. Pljeva je moja, ali ne i nađeno blago, a ovaj čovjek koji mi je prodao vreću pljeve, neće sebi uzeti blago. Reci mu, o kralju, da je uzme – jer to je njegovo!”

Onaj drugi reče: “Ti se bojiš učiniti nepravdu, a ja da se ne trebam bojati? Ja sam tebi s vrećom prodao sve što je u njoj, zato zadrži svoje! Reci mu, kralju, da je tako!” Kralj upita prvoga ima li on sina. On mu odgovori: “Da!” Tada upita drugoga ima li on kćer. I on potvrdi da ima. “Pa dobro”, reče kralj, “obojica ste pošteni muževi: oženite svoju djecu zajedno i podajte njima nađeno blago kao vjenčani dar. To je moja presuda!” Aleksandar se začudio kad je čuo kraljevu presudu. “Jesam li nepravedno presudio”, pitao je kralj, “da se ti tako čudiš?” “Nipošto”, odvrati Aleksandar, “ali u našoj bi se zemlji drugačije presudilo. Obojica zavađenih, izgubila bi glave, a blago bi pripalo kralju.” Tada afrički kralj sklopi ruke i upita: “Sija li kod vas sunce? Daje li vam nebo još uvijek kišu?” Aleksandar odgovori: “Da!” Afrički će kralj na to: “To je tako zbog nedužnih životinja koje žive u vašoj zemlji: jer nad takvim ljudima ne treba sunce sjati niti im nebo kišu slati!”

Novac i moć, ili žudnja za njima, ubijaju život. Zaraziti se žudnjom za novcem i moći znači natjerati u sebe bijes, nezadovoljstvo, ogorčenje, optuživanje, možda mržnju. Ni jedna od tih stvari ne može naškoditi onima protiv kojih je uperena, može jedino naškoditi tebi. Mnogo što i mnogo tko ispunjen je ovim jadom. Pogledaj u sebe! Gdje su ti smijeh i suze – tvoje sunce i tvoja kiša? Mržnja i bijes ne mogu se iskreno radovati, niti iskreno žaliti. Ako ti je ugaslo sunce i izostala kiša možda je vrijeme da nešto mijenjaš.

 Petar Nodilo


DAROVI ZA CRKVU

 1. ANA TOMAŠEK Vugrovečka 30, G. Vugrovec 100 Kn
 2. Obit. STUNJEK Dobro. Brijeg 3a, Dobrodol 200 Kn
 3. Obitelj BARIČEVIĆ Slatinska 41, Vugrovec 400 Kn
 4. Obitelj ŽIDAK Aleja mira 5, M. Polje 1000 Kn
 5. STJEPAN FLUKA Fluke 3, Paruževina 300 Kn
 6. DOM LUCIJA Glavna 100, Đurđekovec 400 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


PRIČA O ČOVJEKU KOJI NIJE MOGAO POVJEROVATI U BOŽJU DOBROTU

Bio neki čovjek koji je neprestano bio obuzet crnim mislima. Nije mogao vjerovati u dobrotu, a osobito teško bilo mu je povjerovati u Božju ljubav i dobrotu.

Jednoga dana dok je, pritisnut svojim crnim slutnjama, orao na brežuljcima koji su okruživali njegovo selo, susretne pastira.

Pastir bijaše dobar čovjek vedre naravi. Kad je ugledao čovjekovo namršteno lice, upitao ga je: “Što te toliko muči, prijatelju?”

“Osamljen sam i loše se osjećam.”

“Ja također živim sam, ali nisam tužan.”

“Možda zato što se družiš s Bogom…”

“Pogodio si.”

“Ja se ne družim s Bogom, ne uspijevam povjerovati u njegovu ljubav. Kako on može voljeti baš svakog čovjeka? Kako može mene voljeti?”

“Vidiš li dolje naše selo?” upita pastir. “Vidiš li svaku pojedinu kuću, njezine prozore?”

“Vidim”, reče čovjek.

“Onda ne moraš očajavati. Sunce je jedno, ali svojim zrakama kroz dan dodirne svaki prozor, pa i onaj najmanji i najskriveniji. Možda si ti tužan zato što imaš zatvorene prozore.”

 Bruno Ferrero


Postat ćeš svetac izvršavajući točno svoje svakodnevne dužnosti.

 Sv. Marija Josipa Rossello (1811.-1880.)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 3. II. – 9. II. 2020.

 • PON. – – –
 • UTO. – u 18.00 sati – – –
 • SRI. – u 18.00 sati – – –
 • ČET. – u 18.00 sati – – –
 • PET. – u 18.00 sati + MIRKO Mostovljanec, nakana Molitvenih vijenaca
 • SUB. – u 18.00 sati + MIHAEL Pijetlović
 • NED.
  – u 9.15 sati + FRANJO i MARIJA Bogić, MARICA god. i JAKOB Gačar
  – u 11.15 sati – Župna ZAHVALNICA

OBAVIJESTI – 2. veljače 2020.

Utorkom iza svete mise „TREĆE SRCE“ moli za nerođene.

Ovaj tjedan sam na Duhovnim vježbama. U slučaju hitnosti javite se našem zvonaru Franji

U srijedu 5. veljače Hodočasti se u Krašić u devetnici posvećenoj Blaženom Alojziju Stepincu. Polazak je u 16.00 sati, cijena 50 kuna, a u cijenu je uračunata i zakuska koja će biti poslije svete mise.

Najavljujem Pučke Misije od 22.-29. ožujka. Molimo za uspjeh Misija.

Molim Vas koji ćete primiti Mlade povodom susreta u Zagrebu 9. i 10. svibnja da se javite sa ispunjenim obrascem.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE po rasporedu.

U Petak je prilika za Ispovijed prije svete mise, a poslije mise je Klanjanje pred Presvetim.

Petkom u 19.00 sati proba za pjevače, a subotom u 11.00 Mali zbor. Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 450