Isus u pustinji

Župni listić 786

godište XVI. broj 9(786) − 1. ožujka 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-786.PDF

I. KORIZMENA NEDJELJA – ČISTA (Mt 4, 1-11)

U ono vrijeme. Duh odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: “Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.” A on odgovori: “Pisano je: ‘Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.’Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu. “Ako si Sin božji, baci se dolje! Ta pisano je: ‘Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen’”. Isus mu kaza: “Pisano je također: ‘Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!’” Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: “Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.” Tada mu reče Isus: “Odlazi, Sotono! Ta pisano je: ‘Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinomu služi!’ ”Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.

Komentar:

Gospodine, molim Te da mi pretvoriš tvrdi kamen života u mekani kruh, da me oslobodiš od svake muke, Ti to možeš ako hoćeš. No Ti mi odgovaraš da “ne živi čovjek samo o kruhu”, i “tražite najprije Božje kraljevstvo”, i “tko želi život svoj spasiti, izgubit će ga”.
Molim Te da me oslobodiš od svake nevolje i teškoće, jer Ti možeš ispuniti svaku želju. A Ti mi odgovaraš “ne iskušavaj Gospodina Boga svojega”, i “nema veće ljubavi od ove: dati život svoj za prijatelje”. Još bih želio da mi podariš dobar položaj i novac da si tako pružim užitke života. A na to kažeš “ne možete služiti dvojici gospodara: Bogu i bogatstvu”, i “tko želi biti prvi neka bude posljednji”…


MOLITVA ZA USPJEH MISIJA

SVEMOGUĆI I MILOSRDNI BOŽE, OD TEBE NAM DOLAZI SVAKO DOBRO. USKORO NAS NA POSEBAN NAČIN POHAĐAŠ PREKO SVETIH MISIJA. UČINI DA NAŠA DJECA, MLADI, BRAČNI DRUGOVI, STARCI I STARICE, BUDU SVJESNI SVOGA KRŠĆANSKOG POZIVA.

SVETI JOSIPE – POOČIME ISUSA KRISTA I SV. FRANJO KSAVERSKI, PODUPRITE SVOJIM ZAGOVOROM NAŠA NASTOJANJA DA MISIJE U OVOJ ŽUPI BUDU SVIM VJERNICIMA NA VELIKU DUHOVNU KORIST. AMEN!

PORUKA MISIONARA

Misijski dani su susret sa misionarom, ali još više i susret s težinom Božje Riječi, s Kristovom Istinom, koja je uvijek teška i zasijeca duboko u dušu. Mnogo puta ona peče i boli, ruši i krči, ali uvijek razvedruje i ozdravljuje. To su dani Milosti i pohoda Božjega, dani obraćenja, dani susreta vjernika s Kristom.

To su dani kada ćemo dobiti odgovor na mnoga pitanja, zašto je tako nesnosna situacija u mojoj obitelji, mojem braku, u mojem prijateljevanju, mojem poslu, u mojoj svjedodžbi, indeksu… U mojim mislima, težnjama i planovima, odlukama. Zašto su tolika nezadovoljstva, tjeskobe, razočaranosti, da ne kažem prokletstva? Samo je jedan odgovor: čovjek ne živi po Kristovoj Istini i Riječi, nego je sebe stavio za najveću istinu i pravdu. Pogledajmo hrabro i neustrašivo u Evanđeosku istinu i Ljubav u Krista, kroz ove dane priprave. Isus Krist nam je otkrio istinu o Bogu i zasvjedočio Boga kao dobrog Oca i vječnu ljubav.

Krist je postao čovjekom, da bi čovjeka uzvisio do njegove besmrtnosti i božanstva. To je jedini put kojim se čovjek ostvaruje u sadašnjosti i vječnosti.

Molimo već sada da se raspoložimo i da u sebi priznamo svoju grešnost, svoje slabosti, pa od Isusa čujemo onu utješnu riječ: “Ni ja te ne osuđujem, idi i ne griješi više.” Molite i za našeg Misionara da nam pomogne ne svojim snagama nego snagom Isusa Krista. On je glavni Misionar.

 Misionar vlč. ALOJZIJE ASIĆ


DAROVI ZA CRKVU

 1. ANTONIO MIJATOVIĆ Kostanjevec 8, Prekvršje 200 Kn
 2. IVAN i IVANKA ŠIBALIĆ Dobrod. brijeg 2, Dobrodol 200 Kn
 3. ANA GALOVIĆ Vugrovečka 88, G.Vugrovec 200 Kn

SVIM DAROVATELJIMA ISKRENO HVALA!


Sakramenat krštenja primili su:

MAGDALENA KIŠUR dijete Zdravkai Ljiljane Trtenjak iz Prekvršja

MIA GREDELJ drugo dijete Matije i Martine r. Martinjak iz Dobrodola

 Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


POST, MOLITVA, MILOSTINJA

Korizma koja je pred nama pokorničko je vrijeme. Ne toliko u smislu zadovoljštine, da bismo mi morali dati naknadnicu za svoje grijehe (Krist je to učinio jednom za svagda!), nego je korizma vrijeme u kojem se želimo vratiti Bogu, vratiti se na svoje kršćanske korijene, otkriti ljepotu krsne milosti i Božjeg sinovstva koje smo dobili. Kako proživjeti ovu korizmu? Sam nam Isus daje upute!


KROZ KORIZMU

Okreni se, pogledaj nije li djelo neko ostalo nedovršeno, čeka li briga, kasni li ljubav, boli li bolest, pred plačem jesi li vrata pritvorio? Je li nekog srce zaboljelo ranu gdje si ostavio otvorenu, kuca li tuđa nevolja pod tvojim prozorom, čuješ li je, milost moli da hlad u tebi zasja, čovjeka da ćutiš toplo. Nemoj u korizmu samo za sebe, učini to za drugog, pomogni mu, nosi ga, podnosi, vodi ga sa sobom i neka ti je teret, uzmi ga kao svog neka vidi, uči, čovjek se ne ostavlja!


Sjeti se: više ima tko manje treba. Ne stvaraj si potreba!

 Sv. Josemaria Escriva


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 2. III. – 8. III. 2020.

 • PON. – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + STJEPAN, JERONIM i MARIJA Puđak, STJEPAN, TOMO i AMALIJA Mužic, TOMO i MARIJA Mužic, VINKO god., STJEPAN i MARICA Petljak, LUKA, RUŽA i obit. Fišter i MARICA Horvat, SLAVKO i obit. Galović, obit. Matekić, IVKA Šokman
 • SRI.
  – u 18.00 sati + RUŽICA Vuger
 • ČET.
  – u 18.00 sati + IVAN Pukšec, IVAN i MARICA Đurinec
 • PET.
  – u 18.00 sati + MIHAEL Pijetlović, nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 18.00 sati + MARICA god. JAKOB, BLAŽ i JULČA Vuger
 • NED.
  – u 9.15 sati + MIRKO, FRANCA i obit. Vuger, Pukšec i Dumić
  – u 11.15 sati – Župna
  – u 15.00 sati – Križni put od Župne crkve do sv. Mihalja

OBAVIJESTI – 1. ožujka 2020.

Najavljujem Pučke Misije od 22-29 ožujka. Molimo za uspjeh Misija!

U četvrtak iza svete mise kratko Klanjanje.

Petkom križni put u 17.20 sati.

U nedjelja Križni put u 15.00 sati iz župne crkve do crkve sv. Mihalja.

Križni put predvode naši KRIZMANICI, a PRVOPRIČESNICI isto tako trebaju biti na Križnom putu.

U petak mogućnost svete ispovijedi, a nakon mise, klanjanje pred PRESVETIM.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE po rasporedu.

Petkom u 19.00 sati proba za pjevače, a subotom u 11.00 Mali zbor. Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500