Preobraženje - Luca Giordano

Župni listić 787

godište XVI. broj 10(787) − 8. ožujka 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-787.PDF

II. KORIZMENA NEDJELJA – PAČISTA (Mt 17, 1-9)

U ono vrijeme. Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. A Petar prihvati i reče Isusu: “Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.” Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!” Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče. “Ustanite, ne bojte se!” Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, zapovijedi im Isus: “Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne.”

Komentar:

Gospodine, povedi i mene na vrlo visoku goru, što više i dalje od ovozemnih zabrinutosti.
Uvedi me, Gospodine, u svjetlo svoga lica jer mnogo je tame u meni i oko mene; treba mi novo prosvjetljenje, nova snaga, nova bjelina da bih mogao živjeti. Ti si došao u ovu našu dolinu da nas povedeš na visoku goru odakle se mogu vidjeti prave dimenzije života. Došao si dati smisao svemu što izgleda teško, besmisleno i mračno.


MOLITVA ZA USPJEH MISIJA

SVEMOGUĆI I MILOSRDNI BOŽE, OD TEBE NAM DOLAZI SVAKO DOBRO. USKORO NAS NA POSEBAN NAČIN POHAĐAŠ PREKO SVETIH MISIJA. UČINI DA NAŠA DJECA, MLADI, BRAČNI DRUGOVI, STARCI I STARICE, BUDU SVJESNI SVOGA KRŠĆANSKOG POZIVA.

SVETI JOSIPE – POOČIME ISUSA KRISTA I SV. FRANJO KSAVERSKI, PODUPRITE SVOJIM ZAGOVOROM NAŠA NASTOJANJA DA MISIJE U OVOJ ŽUPI BUDU SVIM VJERNICIMA NA VELIKU DUHOVNU KORIST. AMEN!

PORUKA MISIONARA

Misijski dani su susret sa misionarom, ali još više i susret s težinom Božje Riječi, s Kristovom Istinom, koja je uvijek teška i zasijeca duboko u dušu. Mnogo puta ona peče i boli, ruši i krči, ali uvijek razvedruje i ozdravljuje. To su dani Milosti i pohoda Božjega, dani obraćenja, dani susreta vjernika s Kristom.

To su dani kada ćemo dobiti odgovor na mnoga pitanja, zašto je tako nesnosna situacija u mojoj obitelji, mojem braku, u mojem prijateljevanju, mojem poslu, u mojoj svjedodžbi, indeksu… U mojim mislima, težnjama i planovima, odlukama. Zašto su tolika nezadovoljstva, tjeskobe, razočaranosti, da ne kažem prokletstva? Samo je jedan odgovor: čovjek ne živi po Kristovoj Istini i Riječi, nego je sebe stavio za najveću istinu i pravdu. Pogledajmo hrabro i neustrašivo u Evanđeosku istinu i Ljubav u Krista, kroz ove dane priprave. Isus Krist nam je otkrio istinu o Bogu i zasvjedočio Boga kao dobrog Oca i vječnu ljubav.

Krist je postao čovjekom, da bi čovjeka uzvisio do njegove besmrtnosti i božanstva. To je jedini put kojim se čovjek ostvaruje u sadašnjosti i vječnosti.

Molimo već sada da se raspoložimo i da u sebi priznamo svoju grešnost, svoje slabosti, pa od Isusa čujemo onu utješnu riječ: “Ni ja te ne osuđujem, idi i ne griješi više.” Molite i za našeg Misionara da nam pomogne ne svojim snagama nego snagom Isusa Krista. On je glavni Misionar.

 Misionar vlč. ALOJZIJE ASIĆ


DAROVI ZA CRKVU

 1. GORAN i MARA JEDLIČKO Liševo 23 100 EU

SVIM DAROVATELJIMA ISKRENO HVALA!


Sakramenat krštenja primilo je:

JOSIP NIKOLIĆ četvrtodijete Draženai Mateje Klarić iz Paruževine

 Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


SOBA ZA PLAKANJE

U naše moderno doba, kada se i kod nas poboljšavaju uvjeti pastoralnog djelovanja, može se vidjeti prizore koji su na Zapadu sasvim uobičajeni. U sklopu liturgijskog prostora postoje posebne prostorije odvojene za roditelje s djecom iz kojih mogu pratiti svetu misu.

Dobro su izolirane i zvučno opremljene tako da ukoliko djeca plaču ne ometaju zajednicu u slavljenju, pa su takve sobe i nazvana sobama za plakanje.

Bilo bi izuzetno korisno kad bi takve sobe plača, barem tijekom korizme, postojale i za nas odrasle.

Kako bi bilo dobro kad bismo sasvim iskreno i ozbiljno, bez obzira i formalnosti, pred Gospodinom ali u Crkvi, oplakivali sebe i svoje grijehe, svoj jad i čemer, život u tami i duhovno nesnalaženje.

Nakon suza pokajanja pročistio bi nam se pogled duha i u velikoj radosti bismo dočekali dar Gospodinova uskrsnuća.


Misli dobro. Govori dobro. Čini dobro.

Te će troje uz milost Božju dovesti čovjeka u nebo.

 Sv. Kamilo de Lellis


Ako slijediš Isusa, možda nećeš uvijek znati kamo ideš, Ali uvijek ćeš znati s kim ideš.”

David Platt


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 9. III. – 15. III. 2020.

 • PON. – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ZVONKO Facković, obit. Brkić, Koši, Faust,Jakopović,dvije nakane i za jednog svećenika, NENAD god, VIDEK, MARTINA i VID Hrenović obit. Škes i Đurinec, IVAN god. obit. Fulir, obit. Rožić, ANA i FRANJO Samec, VJEKOSLAVA i FRANJO Samec, obit. Vončina i Kedmenec, IVKA Šokman, FRANCA i IVAN Mikšić, LUKA, MARICA i FRANJO Kuntić, PETAR, RUŽA i FRANJO Sedinić, MARIJA Lovrić
 • SRI.
  – u 18.00 sati – – –
 • ČET.
  – u 18.00 sati + SLAVKO Bezeredi
 • PET.
  – u 18.00 sati + MIJO, CECILIJA, IVAN, STJEPAN, ANA i IGNAC Vuger, JASNA Petir i ANICA Vuger
 • SUB.
  – u 18.00 sati + PETAR, ANA i ANTUN Radman, BARICA i NIKOLA Jelača
 • NED.
  – u 9.15 sati + IVAN god., SLAVICA i SLAVKO Galović
  – u 11.15 sati – Župna
  – u 15.00 sati – Križni put od Župne crkve do sv. Mihalja

OBAVIJESTI – 8. ožujka 2020.

Najavljujem Pučke Misije od 22. do 29. ožujka. Molimo za uspjeh Misija!

Pred nama je: TJEDAN SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA S CRKVOM I LJUDIMA U BOSNI I HERCEGOVINI.

U srijedu slavimo 18. obljetnicu smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Svečana sveta misa u Katedrali je u 18.00 sati.

U četvrtak iza svete mise kratko Klanjanje.

Petkom je križni put u 17.20 sati.

U nedjelja je Križni put u 15.00 sati iz župne crkve do crkve sv. Mihalja. Križni put predvode naši KRIZMANICI, a PRVOPRIČESNICI isto tako trebaju biti na Križnom putu.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE je po rasporedu.

Petkom u 19.00 sati proba za pjevače, a subotom u 11.00 Mali zbor.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500