Župni listić 799

godište XVI. broj 22(799) − 31. svibnja 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-799.PDF

DUHOVI (Iv 20, 19-23)

Uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: “Mir vama!”
To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: “Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.”
To rekavši, dahne u njih i kaže im: “Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.”

Komentar

Na blagdan Duhova, 2003. godine, blaženi Ivan Pavao II je, na misi na Delti, citirao Ezekijela i kazao: “Od sva četiri vjetra dođi, Duše, i dahni u ova trupla da ožive!” (Ez 37,9)
Duhovi – rođendan Crkve! Nije rođena ni voljom većine ni zalaganjem ljudi. Crkva je rođena kao dar Uskrsloga Krista. Apostoli osjećaju silnu povezanost… Treba nam Duh Sveti. “Bez Božanstva Tvojega čovjek je bez ičega!”
Jednom je u jeruzalemskom hramu Isus uskliknuo: “Ako je tko žedan neka dođe k meni i neka pije: i iz njegove će utrobe poteći potoci žive vode!” (Iv 7,37-38) Čovjek i čovječanstvo žedni su Duha. Čovjek – stvoren na sliku Božju, Bogu sličan – prožet Duhom može radosno služiti, ustrajati u požrtvovnosti, iskreno praštati, strpljivo prihvaćati brige svijeta.


Duh Sveti tješi, ohrabruje, oživljuje, spašava i nosi nadu!

Pokloni se najprije Bogu koji u tebi stanuje. Zamoli ga tada da ti govori, da te pouči, da te ohrabri, da te savjetuje, da prosvijetli tvoj razum. Zatim se potpuno smiri i slušaj. Možda u početku nećeš ništa primijetiti, ali pomalo ćeš se približiti svojoj duši i postati senzibilan na govor Božji u njoj. Nakon desetak minuta zahvali Bogu … I zapiši ono što si čuo.

Kršćanski vjernik hram je Duha Svetoga. U njemu Duh Sveti govori, tješi, poučava, svjedoči, izvodi u cjelovitu istinu. Duh Sveti osposobljava vjernika da ga može čuti i razumjeti. Slično kao što čujemo glas savjesti. Ili kao nadahnuće. No ipak govor Duha u nama može biti i artikuliran, izražen riječima. O tome svjedoče proroci Starog zavjeta, ali i Novog. Sveti Pavao govori kako ga je Duh učio, vodio, prepriječio mu put, govorio mu. Peru u Jopi govori Duh Sveti da ide u Cezareju. Gotovo svi kršćanski sveci svjedoče o tom govoru Duha Svetoga. Danas sve više raste broj knjiga u kojima su zapisani govori Duha Svetoga.

Kako razlikovati govor Duha Svetoga od govora našega duha ili naše podsvijesti kao i od govora drugih, posebno zlih, duhova? Jednostavno: Duh Sveti jedan je u Crkvi, u Svetom pismu i u nama. Prema tome, čim su riječi koje u sebi čujem suprotne nauku Crkve ili riječima Svetog pisma, jasno je da to nije govor Božji. Također, ako taj govor tjera u strah, očaj, ako osuđuje umjesto da smiruje onda to sigurno nije govor Duha Svetoga. Duh Sveti tješi, poziva na obraćenje i ohrabruje i nosi nadu, oživljuje, spašava i vodi Isusu, jer je njegov Duh. Duh Božji tjera strah, čisti od grijeha, oslobađa od robovanja grijehu i tijelu. On je Duh slobode.

dr. Tomislav Ivančić


Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima.

(Latinska poslovica)

Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju.

(Seneka)


DAROVI ZA CRKVU

1. STANKO ČULJAK A. Šenoe 27A, Vugrovec 1000 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


SAKRAMENAT KRŠTENJA PRIMILA JE:

DORA BABIĆ treće dijete Ivana i Ljubice r. Ledić iz Šiletića

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustio nas je:

JAKOV KRIŽANAC iz Vugrovca u 58. godini.

Dobri Bog udijeli mu mjesto u vječnoj Domovini!


SVETKOVINA DUHOVA

Još od djetinjstva Ivan Pavao II. molio je molitvu Duhu Svetomu. Mali Karol Wojtyla izgubio je majku u dobi od devet godina. Nakon njezine smrti postao je ministrant. Kako se sjećao, on nije bio najbolji u obavezama. Otac je vjerojatno bio zabrinut i jednom je rekao svom sinu: ‘Ti nisi dobar ministrant, ne moliš se dovoljno Duhu Svetom. Treba mu se moliti.’ I tada je otac svome sinu pokazao molitvu koju je Wojtyla, kasnije papa Ivan Pavao II. svaki dan molio:

Duše Sveti, molim te za dar Mudrosti kako bi bolje upoznavao Tebe i Tvoje Božje savršenstva,

za dar Razuma za bolje razumijevanje duha tajne vjere svete,

za dar Jakosti da živim preko načela vjere,

za dar Savjeta kako bi mogao tražiti savjet za sve u Tebi i uvijek ga mogao nalaziti u Tebi,

za dar Hrabrosti da mene nikakav strah niti zemaljske razmatranja ne mogu odvojiti od Tebe,

za dar Pobožnosti da uvijek služim Tvom Veličanstvu ljubavlju djece,

za dar Božjeg straha da se bojim grijeha, koji Tebe, Bože, vrijeđa.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 1. VI. – 7. VI. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + STJEPAN Domenkuš, LJUBICA Poljak
 • SRI.
  – u 18.00 sati + VILMA Škreblin
 • ČET.
  – u 18.00 sati + PETAR i RUŽA Đuran
 • PET.
  – u 18.00 sati + MLADEN Ratko, IVAN i obit. Rogar i za Duše u čistilištu
 • SUB.
  – u 18.00 sati + ANA Petraš
 • NED.
  – u 9.00 sati + JOSIP i obit. Petljak, IVAN i obit. Podgorski, BARA i obit. Židak
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U ŠIMUNČEVCU

OBAVIJESTI – 31. svibnja 2020.

U subotu imali smo radnu akciju, pripremali smo tavan župnog dvora za uređenje nakon potresa. Došli su nam: prvi voditelj radova DARKO Židak, Ivica Baričević s bagerom i kamionom, Ivo Lažeta sa svojom dizalicom za orezivanje stabala i kamionom, njegov radnik Franjo Kurek, gdje je visina tu je i naš MIJO Lažeta, uz njega Antun Tunja Kaurić, susjedi Veselko Cvitković i Dragan Banović, Zvonko Juroš, Danijel Božić, Tomislav Bičanić, Krešimir Mikulčić, Marko Marić, naš Vilko, Dubravko, roštilj su nam pripremali Stipa i Vlado Drožđan, Marija Galić spremi nam stol i salatu, a Nada Blažinović donese nam nachtisch, desert. Lijepa i uspješna akcija, nadam da se u subotu ponovno vidimo u 9.00 sati.

Krštenja i vjenčanja mogu se imati po dogovoru.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE u subotu po rasporedu:
u subotu u 9.00 sati B razred, u 10.00 C razred u 11.00 sati djeca koja idu u Sesvete i u Prekvršje u školu.

Na Prvi petak ispovijed sat vremena prije svete mise na župnom dvoru.

Nakon održanog Roditeljskog susreta, dogovorili smo se da će PRVA PRIČEST biti 21. lipnja.

Župni ured radi samo putem telefona:
01 2044255, 098 814885

ili putem mail-a. Župni mail je:
ured@zupa-vugrovec.com


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250