Čaša vode

Župni listić 803

godište XVI. broj 26(803) − 28. lipnja 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-803.PDF

XIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 10,37-42)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: “Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga. Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. Tko prima proroka jer je prorok, primit će plaću proročku; tko prima pravednika jer je pravednik, primit će plaću pravedničku. Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.”

Komentar:

Učenici su toliko puta iskusili da su, radi čuvanja vjernosti Kristu, morali prihvatiti prekid najdubljih obiteljskih i prijateljskih veza. Isus traži da njegov učenik bude spreman živjeti bez oslonaca, bez potpore i zaštite. To je temeljna odlika proroka: biti spreman žrtvovati sve. No, to je način oslobođenosti i nenavezanosti do mjere koja u pitanje stavlja svaku zemaljsku vrijednost koja bi se suprotstavila istinitosti vječnoga. U evanđelju čujemo: s jedne strane nešto neobično proročko i pomalo nedohvatljivo, a s druge strane nešto sasvim obično, čaša vode. Nedostaje nam i jedno i drugo. Pružena čaša vode koja nije nošena proročkom snagom gubi svoju vrijednost. Isto tako, i proroci koji nisu sposobni svoju riječ s neba pretočiti u ljudski govor i ispuniti čašu za najžednije, ostaju glas izgubljen u suhoći pustinje.


PET MISLI SV. JOSEMARIJE ESCRIVE
koje će vam pomoći nadvladati svaki strah

1.“Radost je nužna posljedica božanskoga posinjenja, svijesti da smo izabrani u ljubavi našega Boga Oca koji nas prihvaća, pomaže nam i oprašta nam. Dobro se toga uvijek prisjeti. Ako bi se ponekad činilo da se sve ruši – ništa se ne ruši – jer Bog ne gubi bitke.” (Kovačnica, 332)

2. “Čini ti se da je čitav svijet protiv tebe. Nigdje ne vidiš izlaza. Stvarno, ovoga puta je nemoguće svladati poteškoće. Ali, zar si već zaboravio da je Bog tvoj Otac? Jedan svemogući, sveznajući, milosrdni Otac? On ti ne može poslati nikakvo zlo. Ovo što ti sada zadaje brigu dobro je za tebe, iako su tvoje ljudske oči sada slijepe i to ne možeš shvatiti. Omnia in bonum! Gospodine, neka se sada i uvijek ispunja tvoja sveznajuća Volja!” (Križni put, 9)

 3. “Otpočini u božanskom sinovstvu. Bog je jedan Otac – tvoj Otac! – pun nježnosti, bezgranične ljubavi. Često ga zovi Ocem, i reci Mu – na ti – da ga voliš, da ga silno voliš!: da si ponosan i osjećaš se snažnim jer si njegovo dijete.” (Kovačnica, 331)

4. “Dijete prijatelju, reci Mu: znajući, Isuse, da te volim i da me voliš za ostalo ne marim: sve je u redu.” (Kovačnica, 335)

5. “Za dijete Božje, svaki dan mora biti prilika za obnovu, siguran da će, uz pomoć milosti, stići do kraja puta, a to je Ljubav. Stoga, ako započneš i ponovno započinješ, dobro ideš. Ako imaš pobjedničkog duha, ako se boriš, s pomoću Božjom, pobijedit ćeš! Nema teškoće koju ti ne bi mogao svladati!” (Kovačnica, 344)

 Bitno.net


Snaga molitve uistinu je ogromna.

 Sv. Terezija od Djeteta Isusa (1873. – 1897.)


DAROVI ZA CRKVU

1. Obitelj TOMAKIĆ Zagreb 200 Kn
2. JANJA i IVAN Damjanović Vugerselska 33, Vugrovec 50 EU
3. ZORICA ĐURINEC A. Šenoe 85, Vugrovec 100 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


GDJE JE LJUBAV, ONDJE JE SREĆA I BOGASTVO

*Izašla žena iz kuće i vidjela na ulici tri starca sa dugim bijelim bradama. Nije ih poznala i reče: – “Niste mi poznati, ali vjerojatno ste gladni. Uđite u moj dom, nahraniti ću vas.” Oni upitaše: “Jel vaš muž kod kuće?” – “Nije”, odgovori ona. – “Onda ne možemo ući”, rekoše. Uvečer, kada se njen muž vratio kući, žena mu ispriča o svemu što se desilo. – “Idi i reci im da sam kod kuće i pozovi ih da dođu”, reče muž ženi. Žena ode i pozva ih. – “Ne možemo ući u kuću zajedno”, odgovoriše starci. “A zašto?” , upita žena. Jedan od staraca joj reče: “On se zove Bogatstvo”, pokazujući na jednog, “on Sreća, a ja se zovem Ljubav. Ti idi kući i dogovori se sa svojim mužem koga želite vidjeti u svom domu.” Žena ode i ispriča mužu o svemu što joj reče starac. – “Odlično”, reče muž, “ako već treba napraviti izbor, pozovimo Bogatstvo. Neka uđe u naš dom i ispuni ga bogatstvom.” A žena mu reče: – “Dragi, a zašto ne bi pozvali Sreću?” Njihova kćerka je sve to pažljivo slušala i predloži roditeljima: “Hajde da pozovemo Ljubav, onda će u našem domu zablistati ljubav.” Roditelji se složiše sa kćerkom i muž reče ženi: – “Idi i pozovi Ljubav.” Žena ode i pozva starca po imenu Ljubav da krene za njom. Međutim, druga dva starca krenuše za njim. Žena se začudi i upita: – “Ja pozvah samo Ljubav, kuda ste vi krenuli?” – “Da si pozvala Bogatstvo ili Sreću, ostala dva bi ostali na ulici, no kako pozva Ljubav, kuda god ona ide, mi uvijek idemo za njom.”


ZRNCE MUDROSTI!

Neki stari rabin upita jednom zgodom svoje učenike po čemu bi se mogao razaznati trenutak kada prestaje noć i započinje dan. “Da to nije trenutak kad uzmognemo razlikovati psa od ovce?” “Ne”, reče rabin. “Kad možemo razlikovati stablo datulje od stabla smokve?” “Ne”, opet! će rabin. “Pa kad onda?” pitali su učenici. Rabin im odgovori: “To je trenutak kada ti motreći lice bilo kojeg čovjeka, u njemu prepoznaješ svojega brata ili sestru. Sve do tada u tvom srcu vlada noć.”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 29. VI. – 5. VII. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + PAVO, PEJO, LUCIJA i STIPO Čabraja, IVAN, MARICA i obit. Kovačić
 • SRI.
  – u 18.00 sati + ALOJZ Fitz
 • ČET.
  – u 18.00 sati + SLAVKO, MARIJA i FRANJO Fluka
 • PET.
  – u 18.00 sati – Za Molitvene vjenčiće
 • SUB.
  – 11.00 sati – Krizma
 • NED.
  – u 10.00 sati + STJEPAN Letec
  – u 15.00 sati – U GORANCU

OBAVIJESTI – 28. lipnja 2020.

U utorak i srijedu probe s KRIZMANICIMA u 18.45 sati, u četvrtak Ispovijed Krizmanika i kumova u 19.30 sati, a u subotu, ako Bog da u 11.00 sati sveta misa i podjela sakramenta svete potvrde.

U petak mogućnost ispovijedi sat vremena prije svete mise, iza svete mise Klanjanje pred PRESVETIM.

Postavili smo šator, koji će jedno vrijeme biti rješenje za nedjeljna misna okupljanja, nažalost moramo za jesen ići na bolja rješenja. Kakva?

Kroz SRPANJ i KOLOVOZ SVETA MISA je SAMO U 10.00 SATI.

Župni ured radi samo putem telefona 01 2044255, 098 814885
ili putem mail-a. Župni mail je: ured@zupa-vugrovec.com


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300