Župni listić 806

godište XVI. broj 29(806) − 19. srpnja 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-806.PDF

XVI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 13, 24-43)

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: “Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Neprijatelj čovjek to učini.’ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’ A on im reče: ‘Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njime i pšenicu. Pustite nek oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu.’” I drugu im prispodobu iznese: “Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.” I drugu im kaza prispodobu: “Kraljevstvo je nebesko kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.” Sve je to Isus mnoštvu zborio u prispodobama. I ništa im nije zborio bez prispodoba – da se ispuni što je rečeno po proroku: Otvorit ću u prispodobama usta svoja, iznijet ću što je sakriveno od postanka svijeta. Tada otpusti mnoštvo i uđe u kuću. Pristupe mu učenici govoreći: “Razjasni nam prispodobu o kukolju na njivi.” On odgovori: “Sijač dobroga sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga. Neprijatelj koji ga posija jest đavao. Žetva je svršetak svijeta, a žeteoci anđeli. Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti na svršetku svijeta. Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Tada će pravednici zasjati poput sunca u kraljevstvu Oca svojega.” “Tko ima uši, neka čuje!”


POHLEPA

Legenda pripovijeda da je neka žena s djetetom u naručju prolazeći kraj špilje začula tajanstven glas: “Uđi na osam minuta, uzmi sve što želiš, ali ne zaboravi ono najvažnije!”

Žena uđe u špilju i ugleda hrpu blaga. Očarana zlatom i draguljima, spusti dijete i počne grabiti u krilo sve do čega je došla. Glas je neprestano ponavljao: “Imaš samo osam minuta.” Kad je prošlo osam minuta, žena natovarena zlatom i draguljima pojurila je prema izlazu, a vrata su se za njom zatvorila. Tada se ona sjeti da je dijete ostalo u pećini. Ali vrata su se zauvijek zatvorila. Bogatstvo je trajalo kratko, a očaj ju je vječno pratio.

Često se to događa i nama. Imamo osamdesetak godina života na ovome svijetu, a jedan nas glas neprestano opominje: “Nemoj zaboraviti najvažnije!” Duhovne vrijednosti su najvažnije: molitva, sabranost, obitelj, prijatelji, život. Mi na zemlji trošimo vrijeme na razne stvari, a zaboravljamo bitno: blaga vlastite duše. A kad se zatvore vrata ovoga života, oplakivanje neće nikome pomoći. Živimo u svijetu velikih problema, nevolja, pokvarenosti, nasilja i nepravdi, u kojem svakodnevno umiru nevina djeca. Očevi i majke su očajni što su zaboravili “ono najvažnije”.


U BOGU JE SVE MOGUĆE!

Mladić koji je radio u vojsci bio je neprestano ponižen jer je vjerovao u Boga. Jednog dana kapetan ga je želio poniziti pred kolegama. Pozvao mladića i rekao: Mladiću dođi ovamo, uzmi ključ i idi parkirati džip ispred. Mladić je odgovorio: Ne znam voziti! Kapetan je odgovorio: Onda zamoli Boga za pomoć! Pokaži nam da postoji! Mladić je uzeo ključ, otišao do vozila i počeo se moliti. Onda parkirao džip baš kao što je kapetan želio. Kad je mladi vojnik izašao iz džipa vidio ih je kako plaču. Svi su mu rekli: Želimo služiti Bogu tvome! Mladi vojnik je bio zadivljen i upitao što se događa? Kapetan plače, otvorio haubu džipa i pokazao mladiću da auto nema motor! Onda je mladić rekao: Vidiš? Ovo je Bog kojem služim, ništa nije nemoguće u Bogu, Bog koji daje život onome tko ne postoji. Možda mislite da su to nemoguće stvari, ali u Bogu je sve moguće.


DAROVI ZA CRKVU

1. KATA LADAN A. Šenoe 120, Vugrovec 200 Kn

2. VLADO VUGER Slatinska 8, Vugrovec 100 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat krštenja primili su:

KATJA STOJANOVIĆ drugo dijete Leopolda i Marije r. Posavec iz Vugrovca

DAVID ĆAĆIĆ drugo dijete Mirka i Ivane r. Pregorec iz Šimunčevca

TENA MILKOVIĆ treće dijete Ivana i Tanje r. Hegolj iz Kučanca

LAURA HORVAT drugo dijete Marijana i Maje r. Kuntić iz Šimunčevca

LENA ŠIMIĆ prvo dijete Perice i Sanje Sabol r. Vrban iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ponavljanje IMENA ISUSOVA rasvjetljuje razum i tjera demone

Naš Gospodin Isus Krist, njegovo uzvišeno i blagoslovljeno Ime!

Otac Poimen reče: “Sjedio sam jednom s braćom kod oca Makarija. Pitao sam ga: ‘Oče moj, što može učiniti monah da postigne život?’ Starac odgovori: ‘Kad sam kao dijete bio u kući svoga oca, opazio sam da su starije žene i mlade djevojke držale nešto u ustima, neku vrstu gume koju su žvakale da im pljuvačka postane slatka i da otjeraju neugodan miris iz svojih usta te da bi osvježile i protkale svoju jetru i cijelu utrobu. Ako jedna takva materijalna stvar donosi toliku slatkoću onima koji je žvaču, koliko će više hrana života, zdenac spasenja, izvor žive vode, slatkoća svih slatkoća, naš Gospodin Isus Krist, njegovo uzvišeno i blagoslovljeno Ime, ako ga u svojim ustima osjećamo, učiniti da odstupe demoni. Ako ovo ime preživamo i stalno žvačemo, vođa duše i tijela rasvjetljuje naš razum, tjera sve zle misli iz neumrle duše i objavljuje joj nebeske stvari. A prije svih stvari objavljuje njega koji je na nebu, našega Gospodina Isusa Krista, Kralja kraljeva, Gospodara (Otk 17,14). To je nebeska nagrada svima koji ga svim srcem traže.”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 20. VII. – 26. VII. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + STJEPAN Popović, STJEPAN god. i obit. Popović, STJEPAN Hojanić, MARICA i IVAN Pasanec, JAKOB Križanac
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – – –
 • SUB.
  – u 18.00 sati + JAKOV, TEREZA Facković, DRAGICA Pregorec
 • NED.
  – u 10.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 19. srpnja 2020.

Svima onima koji ovih dana kreću na godišnji odmor želim lijepo i ugodno vrijeme i da se dobro odmore i napune baterije za nove radne pobjede, a onima koji za sada ostaju neka Gospodin daruje strpljenja do njihovog godišnjeg odmora.

Postavili smo šator, koji će jedno vrijeme biti rješenje za nedjeljna misna okupljanja, nažalost moramo za jesen ići na bolja rješenja. Kakva?

KROZ SRPANJ i KOLOVOZ SVETA MISA JE SAMO U 10.00 SATI!

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250