Župni listić 807

godište XVI. broj 30(807) − 26. srpnja 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-807.PDF

XVII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 13, 44-52)

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: “Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posudu, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Jeste li sve ovo razumjeli?”
Odgovore mu: “Jesmo.” A on će im: “Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.” Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.

Komentar:

Prispodobe o blagu i biseru otkrivaju nam zahtjeve kraljevstva. Kraljevstvo Božje nije nešto što se može tek nadodati našem osobnom životu; kršćanski je život istinski tek kad je potpun, beskompromisan.
Vjera nas poziva na čin potpunog predanja. Nema predanja u slučajevima kada se čovjek daje ali vodeći računicu o svojoj koristi.


12 PRAVILA ZA ODGOJ DELIKVENTA

Policijska uprava u Houstonu u Texasu svojedobno je izdala sarkastičnu publikaciju pod nazivom: „12 pravila za odgoj delikventnog djeteta“, koja glasi:

 1. U ranoj djetinjoj dobi dajte djetetu sve što poželi. Na taj način odrast će uvjeren da mu svijet duguje dobar život.
 2. Kada pokupi loš rječnik, samo mu se nasmijte. To će ga navesti da misli da je upotrebom tih riječi sladak. Također će ga navesti da koristi još slađe fraze i riječi kako bi bio još ‘slađi’.
 3. Nikada mu nemojte pružiti nikakav duhovni trening. Pričekajte dok ne napuni godine punoljetnosti i onda mu pustite da odluči što će napraviti od svog života.
 4. Izbjegavajte upotrebu riječi „pogrešno“. To bi moglo dovesti do neželjenog kompleksa krivnje. To će mu omogućiti da kasnije vjeruje da je nepravedno uhićen zbog krađe automobila, da je društvo protiv njega i da ga proganja.
 5. Pokupite sve što on ostavi iza sebe – knjige, cipele, odjeću i drugo. Radite sve da on ne mora, tako da mu razvijete osjećaj da prebacuje svu odgovornost na druge.
 6. Dopustite mu da čita sve do čega može doći. Pazite da su bočice, srebrnina i čaše sterilno čiste, ali dozvolite njegovom umu da se pogosti smećem i gadarijama.
 7. Često se svađajte u njegovoj prisutnosti. Tako neće biti previše šokiran kada vam se dom kasnije raspadne i dođe do rastave.
 8. Dajte djetetu novca koliko god želi. Nikad mu nemojte dozvoliti da sam bilo što zaradi. Zašto bi se on teško mučio u životu kad ste se vi već mučili?
 9. Zadovoljite svu njegovu želju za hranom, pićem i komforom. Pobrinite se da je svaka senzualna želja zadovoljena. Onemogućenje u tome može dovesti do štetne frustracije.
 10. Stanite u njegovu obranu protiv susjeda, učitelja, profesora i policajaca. Svi su oni puni predrasuda prema vašem djetetu.
 11. Kada zaglavi u ozbiljnu teškoću, ispričajte sebe „nikad mu ništa nisam mogao pružiti“
 12. Pripremite se za život boli. Bit ćete ga u prilici brzo iskusiti.

DAROVI ZA CRKVU

1. MARIJAN JELUŠIĆ Aleja mira 11, M. Polje 200 Kn

2. TONKA ŠILETIĆ Zlatarska 63, M. Polje 200 Kn

3. ANTONIO MIJATOVIĆ Prekvršje 200 Kn

4. N. N. Vugrovec 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat krštenja primili su:

DAVID PUĐA treće dijete Stjepana i Marjane r. Saraf iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustio nas je:

STJEPAN MEGLAJ iz Dobrodola u 77. godini.

Dobri Bože dodjeli mu mjesto među svetima svojim!


KAKO RADITI BOLJE

 1. NE RADI VIŠE STVARI ISTODOBNO!
 2. SHVATI PROBLEM!
 3. NAUČI SLUŠATI!
 4. NAUČI POSTAVLJATI PITANJA!
 5. RAZLIKUJ BITNO OD NEBITNOG!
 6. PRIHVATI PROMJENU KAO NEIZBJEŽNU!
 7. PRIZNAJ POGRJEŠKE!
 8. GOVORI JEDNOSTAVNO!
 9. BUDI SMIREN!
 10. SMIJEŠI SE!

Bježi od grijeha kao od kuge.

 Sv. Ivan Klimaks (†649.)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 27. VII. – 2. VIII. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ANA, LJUDEVIT i JOSIP Vuger, MARICA i obit. Kovačić, STJEPAN, IVAN i obit Popović, KATA i ANTE Žilić
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – Nakana
 • PET.
  – Nakana
 • SUB.
  – Nakana
 • NED.
  – u 10.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 26. srpnja 2020.

U četvrtak nakon svete mise kratko Klanjanje pred PRESVETIM.

Svima onima koji ovih dana kreću na godišnji odmor želim lijepo i ugodno vrijeme i da se dobro odmore i napune baterije za nove radne pobjede, a onima koji za sada ostaju neka Gospodin daruje strpljenja do njihovog godišnjeg odmora.

Postavili smo šator, koji će jedno vrijeme biti rješenje za nedjeljna misna okupljanja, nažalost moramo za jesen ići na bolja rješenja. Kakva?

KROZ SRPANJ i KOLOVOZ SVETA MISA JE SAMO U 10.00 SATI.

Župni ured radi samo putem telefona 01 2044255, 098 814885
ili putem mail-a. Župni mail je: ured@zupa-vugrovec.com,


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250