Župni listić 812

godište XVI. broj 35(812) − 30. kolovoza 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-812.PDF

XXII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 16, 21-27)

U ono vrijeme: Poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne. Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: “Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!” Isus se okrene i reče Petru: “Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!” Tada Isus reče svojim učenicima: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga. Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a životu svojemu naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj? Doći će, doista, Sin Čovječji u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakomu po djelima njegovim.”

Komentar:

Gospodine! Želim biti Tvoj učenik, a bojim se križa, otimam se njegovu doticaju. Mi udaljujemo i odbacujemo svoje križeve. Želimo se lišiti osoba koje su nam teške. Kad u braku ne ide, mislimo da je rješenje u rastavi. Kad nam starije osobe smetaju našem standardu, šaljemo ih u domove. Činimo ono, po čemu ćemo, zapravo, izgubiti svoj život. Ti tražiš svakodnevno ustrajno nošenje križa. Zato nas otkupi od želje da spasenje shvaćamo isključivo u rješenju vlastitih poteškoća.


VOLI SVOJU OBITELJ IZNAD SVEGA

Zaletjela sam se u stranca dok je prolazio. “O, oprostite mi, molim Vas!” – bio je moj odgovor. On je rekao, “Molim Vas, oprostite Vi meni; nisam Vas vidio.” Bili smo tako kulturni, taj stranac i ja. Otišli smo svojim putem i pozdravili se. Ali kod kuće se pričala drugačija priča, kako smo tretirali svoje voljene, mlade i stare. Kasnije toga dana, dok sam spremala večeru, moj sin je stao iza mene vrlo tiho. Kad sam se okrenula, gotovo sam se sudarila s njim. “Makni mi se s puta!” rekla sam uz viku. On je otišao, a njegovo malo srce se slomilo. Nisam shvatila koliko sam oštro govorila. Dok sam ležala budna u krevetu, tihi Božji glas mi je progovorio: “Dok si dijelila sa strancem uobičajenu uljudnost, tvoja obitelj koju voliš, bila je povrijeđena.” Idi i pogledaj na kuhinjski pod, naći ćeš cvijeće pored vrata. To cvijeće je tvoj sin donio za tebe. Ubrao ih je sam: ružičasto, žuto i plavo. Stajao je vrlo tiho da ne pokvari iznenađenje, nisi vidjela suze koje su ispunile njegove male oči.” Tada sam se osjetila tako malenom, i suze su mi počele teći niz lice. Tiho sam otišla i kleknula pored njegovog kreveta. “Probudi se, maleni, probudi se,” rekla sam. “Jesi li ti ubrao za mene ovo cvijeće?” Smiješio se. “Našao sam ih vani, kod drveta. Ubrao sam ih zato jer su lijepi kao ti. Znao sam da će ti se svidjeti, posebno plavi.” Rekla sam: “Sine, jako mi je žao što sam se onako ponijela danas; nisam trebala vikati tako na tebe.” Rekao je: “O, mama, u redu je. Svejedno te volim.” Ja sam rekla: “Sine, i ja tebe volim, i volim cvijeće, posebno plavo.”

OBITELJ. Jesmo li svjesni da ako umremo sutra, firma za koju smo radili, lako nas uskoro može zamijeniti. Ali obitelj koju ostavljamo iza sebe osjećala bi gubitak do kraja njihovih života. I molim te, razmisli! Unosimo se u posao više nego u svoje obitelji. Zar ne misliš da to nije mudro ulaganje? Dakle, što je suština priče? Voli svoju obitelj!


Misli dobro. Govori dobro. Čini dobro.

Te će troje uz milost Božju dovesti čovjeka u nebo.

 Sv. Kamilo de Lellis


DAROVI ZA CRKVU

1. N. N. G. Vugrovec 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat svetog krštenja primili su:

LUCIJA DRAGONIJA treće dijete Marija i Katarine r. Radočaj iz Podolčice

FRANKA PONGRAČIĆ prvo dijete Hrvoja i Sanje r. Zaić iz Markova Polja Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

ANICA PAJURIN r. Pekčec iz Goranca u 86. godini.

RUŽICA MARKOVIĆ r.Samec iz Prekvršja u 95. godini.

Dobri Bože uvedi ih u svoje Nebeske dvore!


RUŽE ZA PUT U VJEČNOST

Jednog je jutra starac teško hodao prema crkvi po blatnjavom putu i razmišljao kako više ne može ići svaki dan na misu. Obazre se i vidi mladića kako hoda iza njega i nosi buket crvenih svježih ruža. Upita ga što to radi? Reče mu mladić. «Ja sam tvoj anđeo čuvar i svaki dan kad ideš u crkvu na misu iza tebe skupljam ruže. Iza svakog tvoga koraka izrasta po jedna ruža. Njima će biti okićen tvoj put u vječnost. Nemoj odustajati od svete mise i onda kad ti je teško po blatu, snijegu i vjetru. Nagrada te čeka.» I anđeo otiđe.


KAKO BITI SRETAN?

Rijeke ne piju vlastitu vodu, drveće ne jede svoje plodove, sunce ne sjaji sebi, niti cvijeće širi miris za sebe, živjeti za druge – prirodni je zakon. Rođeni smo da pomažemo jedni drugima. Nebitno je kako je to teško. Život je dobar kad si sretan, ali je mnogo bolji kad su drugi sretni zbog tebe.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 31. VIII. – 6. IX. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati – DOMIN Martinović sprovodna,za Hrvatske branitelje RENATO Pavlinec, GERI Stonhaus, DARKO i DARIO Sever, KREŠO Marković, SLAVKO Pongrac, DUBRAVKO Dubravec, ANICA Hrenović, IGNACIJ Kukec, RUŽICA Marković, STJEPAN Petljak, KATICA i IVAN Kuntić, RUŽICA i obit. Vuger, FRANJO Gračak, STJEPAN Žuglić
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati + MILICA Rogar, za nerođene i Duše u čistilištu
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + IVO i DARA Vuksanović, RUŽICA i obit. Vuger, obit. Čvek, Ferenčić i Matuš, SLAVKO, MARICA i IVAN Bezeredi, SLAVKO i STJEPAN Tomurad, MIHAEL Pijetlović
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 30. kolovoza 2020.

Ovih dana oltar Blažene Djevice Marije je demontiran, s oltara sv. Josipa skinuta je slika, kao i s glavnog oltara i pomalo pripremamo crkvu za početak obnove nakon potresa.

U petak prije svete mise mogućnost ispovijedi, a nakon mise Klanjanje pred PRESVETIM.

OD NEDJELJE SVETE MISE SU U 9.00 I U 11.00 SATI.

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250