Župni listić 813

godište XVI. broj 36(813) − 6. rujna 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-813.PDF

XXIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 18, 15-20)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Ako ti brat sagriješi, pođi te ga ukori nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva sva tvrdnja. Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik. Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu. Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.”

Komentar:

Gospodine! Ohrabruje me Tvoje obećanje da ćeš uvijek biti s nama, da ćeš biti prisutan tamo gdje su dvojica sabrana u Tvoje ime. Gdje se tako nađu dva brata u Tvoje ime, tu si i Ti prisutan. No, ja sam brat koji često pogriješi. A Ti me koriš i upozoravaš nasamo, u četiri oka. U sebi nosim duboko iskustvo Tvoje strpljivosti, milosrđa i dobrote. Daj mi milost da na sličan način i ja mogu biti brat svakome oko sebe.
Ne dopusti da netko kraj mene, zbog njegove očitovane slabosti, prestane meni biti brat. Ne dopusti da ja ikoga isključim iz svoga srca zbog njegova pada. Daj mi ustrajnu i strpljivu ljubav, poput Tvoje, kojom ću znati svakom čovjeku oko sebe pokazati da mi je brat.


10 INSPIRATIVNIH MISLI MAJKE TEREZIJE ZA SVAKI DAN

Zaustavi se neko vrijeme nad riječima Majke Terezije i pusti da jedna njezina misao raste u tvome srcu i prati te kroz dan.

 1. “Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš.”
 2. “Oni koji osuđuju ljude, nemaju ih vremena voljeti.”
 3. “Da bi nam bilo oprošteno, moramo mi oprostiti drugima. Samo tko uspije oprostiti, imat će mir.”
 4. “Radost je plod djelovanja Duha Svetoga i bitna oznaka Božjega kraljevstva. Jer Bog je radost…”
 5. “Ako zaista želimo pravi mir u svijetu, ljubimo jedni druge prije svega u obitelji: tako ćemo imati radost Kristovu, njegovu snagu.”
 6. “Ne treba se bojati smrti, jer je smrt povratak u dom Božji. Za mene je najveća kruna ljudskog života: umrijeti u miru s Bogom.”
 7. “Usamljenost i osjećaj da nisi voljen najveće je siromaštvo.”
 8. “Svatko tko ti se približi neka ode od tebe bolji i sretniji.”
 9. “Zašto bivamo žalosni? Jer smo puni samih sebe. Zato nas Bog ne može ispuniti svojom radošću. Kako se isprazniti? Prepusti se Bogu, on zna kako će to učiniti.”
 10. “Da bismo postali sveti potrebno je mnogo podnositi. Patnja rađa ljubav… i život u dušama.”

 Bitno.net


Prava ljubav zahtijeva da se izađe iz sebe samih, da se daruje, istinska ljubav u sebi nosi radost, takvu radost koja ima korijenje u obliku križa

 Sv Josemaria Escriva


DAROVI ZA CRKVU

1. MILKA TREMPETIĆ Domjanićeva2, Vugrovec 200 Kn

2. MARIO DUMIĆ Vugrovečka 17, G. Vugrovec 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Ovih dana napustili nas je:

 MARA BOLČEVIĆ r. Pukšec iz Kučilovine u 95. godini.

Dobri Bože uvedi je u svoje Nebeske dvore!


Zamolite Isusa da vas sačuva od raka kritiziranja

Kada smo bili mala djeca, moja nas je majka htjela naučiti što čini loše društvo pa je donijela košaru jabuka, među koje je namjerno stavila jednu trulu. Nakon nekoliko dana okupila nas je oko košare i vidjeli smo da su se sve jabuke, koje su bile prekrasne nekoliko dana prije, pokvarile. Potom nam je objasnila kako je jedna trula jabuka zarazila sve ostale. Na isti način loši drugovi mogu naštetiti ostalima. Kritiziranje ima takav utjecaj na duše. Uistinu velikodušna duša nikada ne smije pasti na kritiziranje. U pravilu ljudi koji kritiziraju nikada to ne čine otvoreno, nego hodaju okolo i čine to šapćući. To je grijeh.

Danas kada odete pred Presveti sakrament, zamolite Isusa da vas sačuva od raka kritiziranja. Kritiziranje nije nedostatak ni ljudska slabost – to je nešto što se tiče srca. Ako smo ponekad pali, odlučimo ga ubuduće izbjegavati i molimo Krista da nas od njega sačuva. Da bismo se oslobodili kritiziranja, moramo biti ponizni.

 Majka Terezija


Ljubav nije u osjećaju, već u spremnosti dopasti se Bogu.

 Sv. Terezija Avilska


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 7. IX. – 13. IX. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ALOJZ Fitz i DRAGUTIN Škreblin, TOMO, SLAVKO, STJEPAN, MARICA i ŽELJKICA Fišter, IVAN Đurinec, FRANJO i MARICA Galović, STJEPAN i MAGDA Ožbolt, obit. Hvalec, STJEPAN Meglaj, ANA god. i STJEPAN Vuger, ANICA Hrenović, IVAN Hršak, RUŽA i MILAN god. Hršak, IGNAC i ANA Vrban, nakana za dva bolesnika, RUŽICA i obit. Marković, MARA Bolčević, ZDENKA Aračić
 • SRI.
  – u 18.00 sati –
 • ČET.
  – u 18.00 sati –
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + VINKO i obit. Blažinović, STIPO, ANICA Grlić
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 6. rujna 2020.

U subotu i nedjelju održava se 289 Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba i mladih u Mariju Bistricu pod geslom:

 „O, pomozi palom svijetu koji želi ozdravljenje“

Pozivaju se mladi da se priključe hodočasnicima pješacima u subotu.

Našim školarcima, naročito prvašićima sretan početak nove školske godine. Božji blagoslov neka ih prati!

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300