Svakome po denar

Župni listić 815

godište XVI. broj 38(815) − 20. rujna 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-815.PDF

XXV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 20, 1-16a)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: “Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ‘Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ‘Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ‘Jer nas nitko ne najmi.’ Reče im: ‘Idite i vi u vinograd.’ Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ‘Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih.’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ‘Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.’ Nato on odgovori jednom u od njih: ‘Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovom posljednjem dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’ Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.”

Komentar:

I oni koje si u zadnji čas pozvao… svi su dobili svoju mogućnost. One prve izvukao si u njihovoj neizvjesnosti već na početku njihova dana. Darovao si im milost redovitoga vjerničkoga života. To nije razlog za zaslugu… – nego za zahvaljivanje!


PRIČA O GUBAVCU KOJI JE ZADRŽAO OSMIJEH NA LICU

Raoul Follereau, francuski pisac i “apostol oboljelih od gube”, koji je cijeli život posvetio borbi protiv te bolesti, iznosi ovo potresno svjedočanstvo.

Follereau je posjetio bolnicu za gubavce na jednom otoku na Pacifiku. Mjesto nepodnošljivih strahota. Živi mrtvaci, očaj, zapomaganje, rane, osakaćeni ljudi.

Pa ipak, u cijeloj toj pustoši, neki bolesni starac uspio je sačuvati žarki sjaj u očima i osmijeh na licu. Trpio je u tijelu kao i svi ostali njegovi supatnici, ali je pokazivao izuzetnu živost i ljubazno se ophodio prema drugima. Znatiželjan zbog tako čudesnog ponašanja među jadnim očajnicima, Follereau je tragao za objašnjenjem pitajući se: što je tom čovjeku davalo izuzetnu snagu, te je živio vedro unatoč svemu što ga je snašlo? Pratio ga je potajno i otkrio da svako jutro, u ranu zoru, starac odlazi na isto mjesto uz rub žičane ograde koja je opasivala bolnicu.

Tamo bi sjeo i čekao. Nije promatrao izlazak sunca, niti divote zore na Pacifiku. Čekao bi sve dok se s druge strane ograde ne bi pojavila starija žena s finim borama na licu i s očima u kojima se zrcalila blagost. Žena nije govorila. Kao da je donijela samo taj svoj tihi i neupadljivi osmijeh. Starac, ozaren tim osmijehom, također se blago smiješio.

Sporazumijevanje šutnjom trajalo je nekoliko minuta, a nakon toga starac bi se digao i vratio u kolibu. Ponavljao je to svakog jutra. Bilo je to nešto poput njegove svakodnevne pričesti. Gubavac je, okrijepljen i ohrabren smiješkom one žene, mogao podnijeti dan koji je bio pred njim. Tako iz dana u dan.

Kad ga je Follereau upitao tko je ta žena, gubavac mu je odgovorio:

“To je moja supruga!” Zatim je nakon kratke šutnje dodao: ‘Prije nego sam došao ovamo, ona me je kriomice liječila svime što je sama pronalazila. Vrač joj je bio dao neku mast kojom bi mi mazala cijelo lice osim djelića koji bi nježno poljubila… Ali eto, sve je bilo uzalud. Uhvatili su me i doveli ovamo. Ona je došla za mnom. Svakog je dana mogu vidjeti i po tome znam da sam živ. Zbog nje mi je život još uvijek drag.’

Zacijelo se jutros i tebi netko nasmiješio, makar ti to možda nisi ni zapazio. Sjeti se, danas netko očekuje i tvoj osmijeh.

Ako uđeš u crkvu i u tišini širom otvoriš svoju dušu, osjetit ćeš da te je Bog prvi primio sa smiješkom.


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj PALIĆ Odv. Sedinići 8, Prekvršje 1000 Kn
 2. JOSIP FACKOVIĆ M. Gupca 9, Kućanec 200 Kn
 3. MILKA KUNTIĆ Domjanićeva 16, Vugrovec 150 Kn
 4. Obitelj SUMAN Dobrodolska c. 5a, Dobrodol 300 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat svetog krštenja primio je:

NOA VUKAS prvo dijete Daria i Sabine r. Subašić iz Vugrovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djeteta!


Ovih dana napustio nas je:

SLAVKO PUKŠEC iz Prekvršja u 79. godini.

Dobri Bože uvedi ga među svete i izabrane svoje!


MOLITVA

Gospodine, molimo te za oči koje su osjetljive na znakove nevolje, na mig za pomoć.

Molimo te za otvorene uši da čujemo i poluglasnu molitvu drugih za pomoć.

Molimo te za osjetljivost ophođenja s ljudima koji su »teški« da imamo dobro mišljenje o brigama koje nam je netko povjerio, kao i za učiniti ono što smo nekome obećali.

Molimo te za dobre živce da se međusobno ne glođemo zbog sitnica, jer ti ne želiš imati izranjene ljude.

Molimo te za radosno lice i za smiješak koji iz srca izlazi, a koji bi mogao i trebao druge razveseliti.

Ti si nam se očitovao kao prijatelj; daj da postanemo prijatelji ljudi. Daj da budemo prema drugima tako plemeniti kako je to bio Isus.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 21. IX. – 27. IX. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + IVAN, STANKO i BARA Kuntić, NIKOLA, TEREZIJA ,MILKICA i STJEPAN Prusec, MARA Blažinović, ++ obit. Golub, Fiolić, Đuran i Popović i na nakanu, ANĐELA Jurčić
 • SRI.
  – u 18.00 sati –
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana Božanskom Milosrđu
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + JOSIP, MILAN i ANTE Škopljanac
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U DOBRODOLU

OBAVIJESTI – 20. rujna 2020.

U subotu smo nastavili radnu akciju, uređenje župne nadarbine, kućice naslonjene na Bregovitu ulicu. Krovište koje je izgledalo u lošem stanju, skinuvši crijep, morali smo neke rogove zamijeniti. Hvala svima koji su se odazvali: Darko Židak, Zdravko Adžaga, Marko Marić , Željko Ćubela, Željko Uvalić, Tomislav Bićanić, Zvonko Juroš posla zamjenu Damira, Dubravko Martinčević, Marko Lulić, Ivica Fišter, Tunja Kaurić.
Nastavljamo s radnom akcijom u subotu u 9.00 sati.

Započela je nova školska godina, tako i mi ćemo započeti lagano pripreme za Prvu Pričest i za sv. Potvrdu.

Roditelje Prvopričesnika pozivam da prijave svoju djecu, od četvrtka u 17.00 sati pa nadalje.

Buduće Krizmanike pozivam u nedjelju 27. rujna iza svete mise u 11.00 sati na dogovor.

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 280