Župni listić 816

godište XVI. broj 39(816) − 27. rujna 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-816.PDF

XXVI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 21, 28-32)

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: “Što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: ‘Sinko, hajde danas na posao u vinograd!’ On odgovori: ‘Neću!” No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: ‘Evo me, gospodaru!’ i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?” Kažu: “Onaj prvi.” Nato će im Isus: “Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putem pravednosti i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomisliste da mu povjerujete.”

Komentar:

Gospodine, prispodoba o dva sina i danas snažno govori. Svaki je čovjek kao prvi ili drugi sin, ili – tijekom života malo prvi, malo drugi sin. A Ti si onaj koji neprestano zoveš u svoj vinograd – u svako doba, u svako vrijeme života.
Često sam prvi sin. Učinio je Tvoju volju, premda mu je prvi odgovor bio grub. Ti si kazao: Neće se spasiti oni koji samo govore Gospodine! Gospodine!, nego oni koji vrše volju Božju. Utješen sam što ne računaš moje buntovne misli, krive riječi, i što mi još uvijek vjeruješ. A još sam češće drugi sin. On je odgovorio: Evo me, a nije otišao u vinograd. Koliko sam puta kazao: odričem se grijeha, a onda iznevjerio zadanu vjernost Tebi. Moje predanje je slabo. Želio bih biti svjedokom Tvoje ljubavi u svijetu.


ISUS TRAŽI SVOJE UČENIKE!

Isus je u jednom trenutku tražio svoje pomoćnike među brojnim koji su išli za njim. Odlučio je tražiti savjet i od farizejskog ureda za zvanja.

Pogledajmo odgovor!

“Poštovani Rabbi,

zahvaljujemo na povjerenju koje si nam iskazao šaljući nam na stručno promatranje i savjetovanje Dvanaestoricu ljudi koje si izabrao za glavna mjesta u svojoj novoj Družbi. Sa svima smo obavili potrebne testove, pokuse i probe, teoretske i praktične, i to kroz punih deset dana. Naši su psiholozi razgovarali sa svakim osobno, a viši savjetnici za pojedine zanate i službe susreli su se sa svakim pojedinačno i sa svima zajedno. Svaki pojedini član Tvoje zajednice ima dosje, koji će Ti biti dostupan kad u prikladno vrijeme naiđeš kroz grad. Ovdje ukratko iznosimo svoje dojmove i sudove.

Svi u Savjetovalištu se slažu da većina Tvojih izabranika nema ni pretpostavke, ni odgoja, ni ikakve prikladnosti za vodeće uloge i pothvate koje im kaniš povjeriti. Nemaju pojma o zajedništvu, ni o zajedničkoj akciji, ni odgovornosti. Teško ćeš se razočarati nad njima. Mi bismo Ti preporučili da potražiš druge osobe koje će imati više iskustva u vodstvu i više sposobnosti, a osobito u radu s ljudima.

Iznosimo samo bitne sažetke svojih sudova o svakom pojedinom kandidatu:

1. ŠIMUN PETAR iz Betsaide, sin Jonin, po zanimanju ribar: emocionalno nestabilan. Čovjek burnih reakcija. Niti ne pokušava obuzdati jezik ni svoje emocije. Promjenjiv k´o vrijeme u jesen. Više puta ne zna što je rekao. Lako pada, a gorko se kaje kad padne. Bježi od bilo kakve žrtve. Riskantno je povjeriti mu neku težu zadaću. Bude li vodio kakvu zajednicu, upropastit će je!

2. ANDRIJA, brat njegov, također ribar. Nema osobine vođe. Svoje mjesto lako ustupi drugome. Uvijek će biti na trećem ili na zadnjem mjestu. Često gnjevan, a pomalo i ljubomoran. Bilo bi više koristi da se oba brata vrate mrežama koje su ostavili.

3. i 4. JAKOV i IVAN, isto tako braća, sinovi Zebedeja i Salome. Stavljaju svoje osobne i obiteljske interese iznad interesa zajednice. Često govore o svojoj obitelji. Vatreni k’o gromovi. Oni bi mnoge stvari, pa i osobe, radije spalili nego spasili. Opasni su po Družbu i društvo.

5. FILIP iz Betsaide. Postavlja naivna pitanja. Nesnalažljiv u životnim situacijama. Povodljiv. Nećeš imati velike koristi od njega.

6. NATANAEL ili BARTOLOMEJ iz Kane Galilejske. Pokazuje veliko nepovjerenje prema ljudima, pa će ga vjerojatno pokazati i prema novoj zajednici i prema Tebi osobno. Sudi ljude po mjestu, ne po karakteru. Ali je iskren.

7. MATEJ, bivši carinik, čovjek veoma loše prošlosti (bio je na crnoj listi na Uredu za zapošljavanje). Inače najpismeniji u zajednici, uz Ivana Zebedejeva. Mogao bi biti koristan društvu da nema mrlja iz prošlosti.

 8. TOMA zvani Blizanac. Sumnjičav. Sklon postavljanju neumjesnih pitanja Ruši moral u zajednice. Povlači se iz skupine kad vidi da ne ide po njegovu. Prihvaća samo svoj sud. Rijetko se zna prikloniti zajedničkom mišljenju. Izrazito negativan u zajednici.

9. i 10. JAKOV Alfejev i JUDA TADEJ, naginju teškoj depresiji. Uglavnom šute. Gotovo nezainteresirani za ispitivanje ni za dobre rezultate. Čak ni za molitvu. Bilo ih je teško testirati.

11. ŠIMUN zvani Revnitelj, Kanaanac, skloniji je svađi i bodežu nego lijepoj riječi i uvjeravanju. Tip bez imalo diplomatskih vještina, nije uopće za Tvoje organizacije. On je doslovno zalutao u skupinu.

12. Jedini kandidat koji očituje veliki duhovni potencijal, silnu intelektualnu sposobnost i moralnu podobnost, koji neobično uspješno surađuje s ljudima, sklon poslovnosti i kontaktibilnosti, snalažljiv i okretan, pun motivacije, zdrave ambicije i odgovornosti, jest JUDA koji sebe naziva Iškariotskim. Skupio je najviše bodova u ispitivanjima. Ima najviši kvocijent inteligencije. Čovjek je to velikih obećanja. Može ti biti desna ruka, zamjenik. Jedino što smo primjetili jest da ima malo duge prste pa ga drži na oku.

Želimo ti uspjeh u pothvatu i u pronalaženju novih ljudi.

Savjetovalište za zvanja Jeruzalem”


DAROVI ZA CRKVU

 1. Vlado i Andrea Jaković Vugerselska 15, Vugrovec 50 Eu
 2. REZA RADE M. Gupca 9, Kućanec 200 Kn
 3. PEJO SARAF Jakopići 5, Đurđekovec 400 Kn
 4. Obit. Lozančić-Popović Šimunčevečka 6, Šimunčevec 800 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Ovih dana napustila nas je:

ĐURĐICA SACK r. Đurinec iz Markova Polja u 75. godini.

Dobri Bože uvedi ju među svete i izabrane svoje!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 28. IX. – 4. X. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + BARA god. i PETAR Pavlović, MARICA Vukas, SLAVICA god. Glogovec, VID god., MARTINA, VIDEK i NENAD Hrenović, ALOJZ, EVA i PETAR Fišter, OLGA Grčak i VLADO Brajović, nakana za Duše u čistilištu, CECILIJA Masi, IVKA Jugec, ŽELJKO Kuntić, IVAN Trempetić i IGNAC Đurinec
 • SRI.
  – u 18.00 sati + MILAN i obit. Hranj
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana Krvi Kristove
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 18.00 sati + GORDAN, ZORA, LUCA i obit. Habek
 • NED.
  – u 9.00 sati – Župna
  – u 11.00 sati – ZAJEDNIČKA

OBAVIJESTI – 27. rujna 2020.

Ove subote zbog promjene vremena nije bilo radne akcije, ali iduće subote nastavljamo s uređenjem župne Nadarbine.

Postavljen je kip sv. Gabrijela, ovih dana bit će i patiniran. a u nedjelju iza svete mise i blagoslovljen.

U nedjelju slavimo našeg drugotnog župnog zaštitnika sv. MIHOVILA, svetu misu u 11.00 sati ovdje predvodit će i propovijedati otac ILIJA GRGIĆ iz družbe Krvi Kristove.

Naš KUD sa svojim nošnjama uzveličat će slavlje. Miholje koje naš KUD godinama organizira, nažalost zbog poznatih razloga, ove godine će izostati,

Roditelje Prvopričesnika molim da upišete svoju djecu za Prvu Pričest, i dolazite sa svojom djecom na misu u 9.00 sati.

Krizmanici nedjeljom naše okupljanje je na svetoj misi u 11.00 sati.

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 280