Župni listić 821

godište XVI. broj 44(821) − 1. studenoga 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-821.PDF

XXXI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU – SVI SVETI (Mt 5, 1-12)

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:
»Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!
Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!
Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!
Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!
Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!
Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas!
Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!«

Komentar:

Siromasi duhom nisu oni koji ništa ne posjeduju, nego oni koji ništa ne pridržavaju za sebe. To su oni koji sve što primaju ili stječu, podlažu Božjem naumu ljubavi za sve ljude. Takvih je Kraljevstvo Božje. Ono nije u posjedovanju i u moći nad drugima, nego u snazi odricanja i oslobođenja od svega što priječi ljubav prema drugima.


NAPUKLA ŠALICA

Prije mnogo godina u Tajlandu moj je učitelj, Ajahn Chah, podigao svoju keramičku šalicu.

“Pogledajte ovo!” rekao nam je. “Ova šalica na sebi ima pukotinu.”

Pažljivo sam promotrio šalicu, ali nisam mogao vidjeti nikakvu pukotinu.

“Pukotina je sada nevidljiva”, nastavio je Ajahn Chah – “No, ipak je tamo. “Jednoga dana će nekome ova šalica pasti i pukotina će se pojaviti i razbiti šalicu. To je njezina sudbina.

“Da je šalica od plastike,” objasnio je učitelj, “Tada ne bi imala takvu sudbinu i ne bi imala nevidljivu pukotinu. Mogla bi vam ispasti, mogli biste je udarati, čak i šutati, a ona i dalje ne bi pukla. Mogli biste biti bezbrižni jer bi bila neslomljiva. No, zato je šalica krhka, upravo zato, morate je čuvati.

“Isto tako, ” Ajahn Chah je počeo naglašavati, “I vaše tijelo u sebi ima pukotinu. Ta pukotina je sada nevidljiva, ali ipak se tamo nalazi. Ta pukotina zove se vaša buduća smrt. Jednoga dana dogodit će se nesreća, bolest, starost, tada će se pukotina pojaviti i vi ćete umrijeti. To je vaša sudbina.

“Kada bi vam život trajao vječno”, zaključio je Ajahn Chah, “kad bi vaš život bio neslomljiv poput plastične šalice, tada biste bili bezbrižni. Upravo zbog toga što su naši životi krhki, upravo zbog toga što je naša sudbina da umremo, upravo zbog toga moramo se čuvati.”

Treba shvatiti da su međuljudski odnosi krhki poput keramičke šalice, a to je još jedan razlog više zbog kojeg se trebamo brinuti jedni za druge. Shvaćanje da sreća u sebi ima pukotinu, uči nas da nikad ne uzimamo radost zdravo za gotovo. Shvaćanje da će se naši životi jednoga dana razbiti, pokazuje koliko je svaki trenutak dragocjen.

Budite toga svjesni barem nekoliko puta dnevno.

 Ajahn Brahm


Tek su s molitvom naša dobra djela savršena hrana za našu dušu.

 Sv. Bernard (1090. – 1153.)


Sakramenat svetog krštenja primio je:

JOSIP PETLJAK drugo dijete Ivana i Anamarije r. Kereš iz Đurđekovca

Dragim roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustila nas je:

MILKA HEGEDUŠIĆ r. Habazin iz Markova Polja u 93. godini.

Dobri Bože uvedi ju među svete i izabrane svoje!


TKO MOŽE IĆI NA SVETU PRIČEST?

Postoje samo dva sakramenta koja daju prvu posvetnu milost: krštenje i sakrament pomirenja. Kada netko izgubi posvetnu milost potreban mu je sakrament pomirenja kako bi povratio to stanje. Pristup euharistijskom zajedništvu svakako pretpostavlja život milosti, pretpostavlja zajedništvo u Tijelu Crkve, te također pretpostavlja uredan život u skladu s crkvenim zapovijedima i naukom.

Sam Isus poziva vjernike da ga primaju u sakramentu euharistije. No, kako bismo mogli odgovoriti ovome Isusovu pozivu, za tako se sveti trenutak uvijek mora dobro pripraviti. Tko je, dakle, svjestan teškoga grijeha ne smije na pričest, nego se prije što pristupi pričesti mora ispovjediti. Teški grijesi sadržani su najviše u djelima i riječima ali ih čovjek može počiniti i u mislima – psovka Boga i svetaca, propust nedjeljne sv. Mise iz lijenosti, kleveta, abortus, krađa, laž, bludnost, neumjerenost, mržnja, proklinjanje, nevjera i praznovjerje. Ovo duševno stanje možemo nazvati unutarnjim uvjetima za primanje pričesti. Izvanjski uvjeti su da sam poštivao pričesni post od sat vremena prije svete pričesti i da sam sudjelovao na cijeloj svetoj misi! Događa se da vjernici dođu na pola svete mise i onda idu na pričest. Crkva traži da sudjelujemo na čitavom bogoslužju. Tko živi u stanju trajnog smrtnog grijeha – crkveno nevjenčano, žene koje imaju ugrađenu spiralu, osobe koje javno zastupaju nemoralan zakon ili politiku protivan Božjoj zapovijedi – ne može pristupiti svetoj Pričesti. Osobe koje se nalaze u nekom od ovih grijeha nisu manje vrijedne niti su nemile Bogu ali, jer su se doveli do toga stanja oni jedino mogu pristupiti ispovijedi i pričesti ako uklone trajnost toga stanja. Ako pak nisu to u mogućnosti npr. zbog toga što oboje imaju iza sebe crkveni brak onda takvima Crkva preporuča da uz sudjelovanje na svetoj misi obave duhovnu pričest. Tj. da se u duhu saberu i mole Isusa da ih pohodi! Preispitajmo se kako blagujemo pričest? Dostojno ili nedostojno? I zato uvijek ostaje zlatno pravilo: Bolje jedna sveta pričest manje nego jedna svetogrdna pričest više. Uvijek se prije svete mise možete ispovjediti! Neka nam ne bude teško niti neugodno povući svećenika za rukav i tražiti svetu ispovijed kad smo u potrebi.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 2. XI. – 8. XI. 2020.

 • PON.
  – u 10.00 sati – Kod sv. MIHALJA zajednička
 • UTO.
  – u 18.00 sati –
 • SRI.
  – u 18.00 sati + DRAGICA Begović, KARLO i MIRKO Belušić
 • ČET.
  – u 18.00 sati + MILKA Hegedušić
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati – Nakana
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 15.00 sati – Kod RASPELA na ulazu u Vugrovec

OBAVIJESTI – 1. studenoga 2020.

Sutra je DUŠNI DAN sveta misa bit će kod sv. Mihalja u 10.00 sati.

PRVOPRIČESNICI vjeronauk u subotu po rasporedu. KRIZMANICI ovaj tjedan neće biti župni vjeronauk.

U petak sat vremena prije svete mise mogućnost svete ispovijedi, a poslije svete mise KLANJANJE pred PRESVETIM.

Naše RASPELO na ulazu u Vugrovec, (koje je sagrađeno kao Zavjetno 1941. godine) osvanulo je u novom ruhu. Sestre Nada i Mira dale su si truda da se uredi okoliš oko Raspela, najvećim dijelom su i same uz pomoć i drugih financirale, a sada je i Križ i Isus obojani (Križ) i pozlaćeni (Corpus Krista).

U nedjelju u 15.00 sati bit će kod Raspela sveta misa.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA i naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885, ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250