Župni listić 822

godište XVI. broj 45(822) − 8. studenoga 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-822.PDF

XXXII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 25, 1-13)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: “Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja. Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: ‘Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’ Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: ‘Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!’ Mudre im odgovore: ‘Nipošto! Ne bi doteklo vama i nama. Pođite radije k prodavačima i kupite!’ Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njime na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: ‘Gospodine! Gospodine! Otvori nam!’ A on im odgovori: ‘Zaista kažem vam, ne poznam vas!’ Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!”

Komentar:

Isus nam daje priliku da prikupimo dovoljno ulja za svoje svjetiljke. Pa da u noći kada On bude odlučio doći – svi imamo dovoljno ulja za svoje svjetiljke. Umor života često nadvlada želju da neprestano bdijemo. Ono što tražiš, to je posjedovanje svjetla i svega onoga čime se svjetlo uzdržava da se ne ugasi. Svjetlo vjere može doći u pitanje ako se ne hrani u drugovanju s Tobom, ako se ne vrše djela ljubavi – jer je vjera bez djela mrtva.


KAMO DANAS, DJEDE?

Šudhir nije polazio ni u kakve škole, no prošao je životnu školu i razumio je veliku istinu i po njoj živio, i svoj život lijepo doživio, sa štapom u ruci pomalo zgrbljen, no s radošću i sa smiješkom stigao k nebu i k svojemu Bogu.

»Kamo danas, djede?« — »Bogu, u nebo!«, sa smiješkom mi je odgovorio djed Šudhir. Susreo sam ga na nasipu uz selo Dušnekhali, na usku nasipu što se proteže kroz rižina polja koja su se raspucala od vrućine. Duge godine i borba za život usred ovih džungli urezale su mu duboke brazde na čelu. Štapom u ruci mjeri on zadnje korake svojeg života. Sjeli smo na nasip. Sunce je upravo zalazilo dolje za palmama uz rijeku Ganges. Zrake su slale svoje zadnje pozdrave i nebu i zemlji. Okolo mir, mir rižinih polja.

»Aširead dio, guru! — Blagoslovite, oče!«, reče mi Šudhir.

Blagoslovih ga i uzeh njegovu ruku da i on mene blagoslovi. I dobro mi je došao taj blagoslov. Već nekoliko dana pješačim. Uistinu sam bio umoran, a ponešto i bolestan. Šudhir, moj dragi prijatelj Šudhir! Sitan je rastom, no velik je duhom, velik živom vjerom. Čitavim životnim putem išao je ravno – k Bogu, k nebu. Pa stoga je sada tako miran, stoga sa smiješkom i s radošću misli na susret s Onim kojega je uvijek imao pred očima. Približio se on već devedesetoj. Lijepa je to starost, ako se kod Šudhira uopće može govoriti o starosti. Tijelo mu je oronulo, oči su mu gotovo iskošene, no u njima je još uvijek nešto tako krasno – pogled koji te prožima, podiže, podiže k Bogu i k nebu.

»Oče, mi smo putnici!«, reče Šudhir. »Njegovi smo putnici. I kako je lijepo biti putnik. Uvijek je nešto novo pred tobom. Čovjek se ni za što ne prilijepi. Uvijek naprijed – k nebu, k Bogu!«

Šudhir nije polazio ni u kakve škole, no prošao je životnu školu i razumio je veliku istinu i po njoj živio, i svoj život lijepo doživio, sa štapom u ruci pomalo zgrbljen, no s radošću i sa smiješkom stigao k nebu i k svojemu Bogu. Zamolio sam Isusa da i Šudhir i ja i svi mi mognemo tako lijepo živjeti i svoj život doživjeti s radošću te da sa smiješkom stignemo k nebu, k Njemu, svojemu Bogu!

 misionar Ante Gabrić SJ


DAROVI ZA CRKVU

 1. JADRANKA LISIĆ Zlatarska 83, M. Polje 600 Kn
 2. Obitelj LUČIĆ Đurinec brijeg 14, Vugrovec 500 Kn
 3. MARKO MARKOTIĆ I Šalata 6, Šimunčevec 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Ovih dana napustili su nas:

ANICA TREMPETIĆ r. Dumić iz Gornjeg Vugrovca u 80. godini.

JOSIP RATKO iz Dobrodola u 79. godini.

Dobri Bože uvedi ih među svete i izabrane svoje!


BOGATI UROD

Veliki ruski pisac iz prošlog stoljeća zabilježio je poznati primjer, koji je uvijek suvremen. Živio je neki čovjek u susjedstvu, a bio je vrtlar. Nije bio bogat, ali je dugo godina marljivo radio. Uspio je kupiti lijepi vinograd. Odgojio je tri jaka i zdrava sina. Ali upravo je tu srž stvari! Trojica mladića nikako nisu namjeravali razumjeti oca i njegov rad u vinogradu. Tako je bilo dugo godina. Jednoga je dana otac osjetio da mu se bliži smrt, pa pozove svu trojicu te im kaže: “Sinovi dragi, moram vam otkriti jednu tajnu. U mom je vinogradu zakopano toliko blaga da vam svoj trojici može biti dovoljno za miran i bezbrižan život, toliko da možete biti sretni u pravom smislu. Nađite ovo blago i lijepo ga bratski podijelite, kako i dolikuje.” Rekavši to izdahnu. Nakon očeve smrti, sinovi su s motikama i trnokopima ušli u očev vinograd i počeli redom duboko prekopavati tražeći skriveno očevo blago. Danima su kopali i tražili, jer je vinograd bio velik, a nisu znali gdje je blago zakopano. Na koncu su vidjeli da su prekopali cijeli vinograd, a blagu ni traga. Ostali su prilično razočarani, ali… Sljedeće su godine, ponovo se nadajući, počeli tražiti i prekopavati vinograd. Na kraju, kada su drugi put prekopali očev vinograd, došle su im na pamet očeve riječi: „Vinograd dobro uskopan, urađen i brižljivo odgajan daje velik urod.“ Prodali su urod i dobili mnogo novaca koje bratski razdijeliše po očevoj želji. Otada su razumjeli da je najveće čovjekovo blago plod njegova rada.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 9. XI. – 15. XI. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + JOSIP Ratko sprovodna, VESNA god. i obit. Križanac, STJEPAN god. i obit. Hrenović, IVAN, MARIJA i obit. Vuger, obit. Prusec, Kereš i MIRA Đurinec, ANICA Trempetić r. Dumić, RUŽA Fiolić
 • SRI.
  – u 18.00 sati + PETAR, RUŽA, LJUDEVIT i ANA god. Vuger
 • ČET.
  – u 18.00 sati + DARINKA i obit. Kovačićek
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 18.00 sati + MARKO god, ANTO, ANUKA,IVAN Čarapović
 • NED.
  – u 9.00 sati – – RUŽICA i obit. Vuger, obit. Čvek, Ferenčak, Matuš i na jednu nakanu, STJEPAN i EVA Dumić, PETAR, RUŽA i obit. Pukšec, BARA i obit. Židak, TEREZA i obit. Petljak, IVAN i obit. Podgorski
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 8. studenoga 2020.

PRVOPRIČESNICI vjeronauk u subotu po rasporedu.

KRIZMANICI ovaj tjedan neće biti župni vjeronauk.

Naša zvona na sv. Mihalju opet zvone!
Gradska groblja dala su o svom trošku zvona na sv. Mihalju obnoviti. Radove je izvela Tvrtka Bosilj, koja je radila i na našoj župnoj crkvi, gdje je elektrificirala zvona te postavila Uru i uredila da sat otkucava, ponovno nakon potresa stavila našu Uru u rad.
GRADSKIM GROBLJIMA ISKRENA HVALA!

Naše RASPELO na ulazu u Vugrovec (koje je sagrađeno kao zavjetno 1942. god.), osvanulo je u novom ruhu. Sestre Nada i Mira dale su si truda da se uredi okoliš oko Raspela, najvećim dijelom su i same, uz pomoć drugih, i financirale, a sada je i Križ i Isus obojani (Križ) i pozlaćeni (Corpus Krista). SVIMA KOJI SU SE UGRADILI ISKRENA HVALA!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA i naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885, ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250