Župni listić 836

godište XVII. broj 7(836) − 14. veljače 2021. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-836.PDF

VI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 1,40-45)

U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: “Ako hoćeš, možeš me očistiti!”
Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: “Hoću, budi čist!” I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: “Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.” A čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razlašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.

Komentar:

Gubavac dolazi k Isusu. To nije bilo zakonski dopušteno. On je već time prekršio zakon. Vjerojatno je tada svu svoju nadu stavio u ovaj susret s Isusom. Isus se ne ograđuje od tog čovjeka. Dotače ga se. Dakle, ni Isus ne poštuje zakonske propise.
U ozračju čudesne ljubavi i dobrote, Isus svojom čistoćom zahvaća u čovjeka koji je bio nečist. Tako će biti i u sljedećim situacijama koja će nam evanđelja donositi: Isus blaguje s grešnicima, prihvaća bludnice, ne bježi pred carinicima, razgovara s farizejima. Ne boji se zaraze grijeha. No, od tog časa, mnoštvo ide k Isusu. Tako će Isus na križu uzeti mjesto grešnika, uzeti na sebe svu bol svijeta, da bi sve ljude privukao k sebi.


JEDNA MALA PRIČA!

Djevojka je čekala avion u čekaonici aerodroma. Pošto je trebala dugo čekati, odlučila je kupiti knjigu da bi joj vrijeme brže prošlo. Kupila je knjigu i paketić keksa. Sjela je u čekaonicu VIP da je nitko ne bi uznemiravao. Pored nje je bila stolica sa keksom, a sa druge jedan gospodin koji je čitao novine. Kad je ona počela uzimati keks i gospodin je uzeo jedan. Ona se šokirala, ali ništa ne reče i nastavi čitati knjigu. U sebi je pomislila “ma gledaj ti ovo, da samo imam malo više hrabrosti, do sada bih ga već udarila…” Svaki put kad je ona uzimala jedan keks, čovjek pored nje, ne obazirući se ni na što, je uzimao isto tako jedan. Nastavili su tako dok nije ostao samo jedan u paketu i djevojka pomisli: “Baš me interesira što će sad uraditi!!!” Čovjek uze posljednji i podijeli ga na dvoje! “Ovo je zaista previše ” – počne govoriti šokirana, uze svoje stvari, knjigu, torbu i ode prema izlazu iz čekaonice. Kada se osjećala malo bolje, nakon što ju je prošla ljutnja, sjela je na mjesto gdje nije bilo nikoga da bi izbjegla neke druge neugodne događaje. Zatvori knjigu i otvori torbu da je ubaci. U tom trenutku ugleda paketić keksa još uvijek netaknut. Postidje se kao kradljivac i tek tada shvati da je keks isti kao njen bio od gospodina koji je sjedio pored nje, ali koji je, bez šokiranja, nervoze ili prepotencije, podijelio i svoj posljednji komad sa njom, totalno suprotno od nje, koja se čak osjećala povrijeđena u vlastitom ponosu i osjećajima.

ZAKLJUČAK: Koliko puta u našem životu ćemo ili smo pojeli tuđi keks, a da to nikad nećemo ili nismo ni saznali? Prije nego što se dođe do brzopletog zaključka i prije nego što se počne misliti loše, GLEDAJ s pažnjom detalje, vrlo često situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!! U komunističko vrijeme drug učitelj je objašnjavao malim učenicima kako je prije puno milijuna godina nastao svijet. Idućeg dana pitao je djecu kako je svijet nastao? Bog ga je stvorio, druže učitelju – reče jedan od prozvanih učenika. – Sjedni, ne znaš! – ljutito će učitelj. Jest, Bog ga je stvorio, druže učitelju – usprotivi se drugi učenik. Ni ti nemaš pojma! Djeco, tko znade odgovoriti? Bog je stvorio svijet – dometnu treći. – Kakav Bog, zar ne znaš da Bog ne postoji? Znam, rekli ste nam da sada ne postoji, ali tada je još postojao…


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj POLJAK Odv. Poljaki 2, Prekvršje 200 Kn
 2. Obitelj TOMORAD Zlatarska 21, M. Polje 200 Kn
 3. Obitelj KLETUŠ Kučilovečka 59, Kučilovina 200 Kn
 4. Obitelj KRAJAČIĆ A. Šenoe 68, Vugrovec 300 Kn
 5. Obit. HOJANIĆ i JAGAČIĆ A. Šenoe 15, Vugrovec 800 Kn
 6. Obitelj BIĆANIĆ Vugrovečka52, G.Vugrovec 400 Kn
 7. ANKA HOJANIĆ A. Šenoe 13, Vugrovec 250 Kn
 8. IVAN i VLASTA PRUSEC Slatinska 11, Vugrovec 400 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!

Za nove klupe i novi pod u župnoj crkvi:

 1. VLADO VUGER Slatinska 8, Vugrovec 50 Kn
 2. MLADEN VRBAN 100 Kn
 3. MATO MARTINČEVIĆ Ledinice 5, Đurđekovec 200 Kn
 4. KATICA GRLJAK Grljakova 6, G.Vugrovec 200 Kn
 5. MIRJANA POTOČKI 200 Kn
 6. MARICA BRAČIĆ Kralj. Brij. 14, Šimunčevec 200 Kn
 7. SLAVICA BEZEREDI 200 Kn
 8. DARKO HANŽEK Kučilovečka 57, Kučilovina 200 Kn

Svima iskrena hvala!


Sakramenat svetog krštenja primio je:

BORNA BUDEK drugo dijete Zvonka i Ane r. Pukšec iz Kučilovine

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djeteta!


Ovih dana napustio nas je:

TOMO BLAŽINOVIĆ iz Kučilovine u 92. godini.

Dobri Bože uvedi ga među svete i izabrane svoje!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 15. II. – 21. II. 2021.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović, jednog svećenika i dvije nakane, zahvala, DARKO Fundek god., IVAN god. ANA, JOSIP i CILA Dutković, PETAR, KLARA i DRAGICA Trempetić
 • SRI.
  – u 18.00 sati + BRANKO Miletić
 • ČET.
  – u 18.00 sati + ANICA Pukšec
 • PET.
  – u 18.00 sati + SLAVKO Fuđak
 • SUB.
  – u 18.00 sati + SLAVKO god. MARICA i IVAN Bezeredi
 • NED.
  – u 9.00 sati + IVAN Biloš god., RUŽICA Prusec, IGNAC Vuger, TOMO Blažinović
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 14. veljače 2021.

U srijedu je PEPELNICA zapovijedani post i nemrs, početak korizme.

U korizmi petkom u 17.25 sati Križni put.

Vjeronauk – PRVOPRIČESNICI i KRIZMANICI po rasporedu.

Nalazimo se u VELIKOJ DEVETNICI SV. JOSIPA. Svake srijede, prigodna propovijed, a nakon mise pobožnost sv. Josipu.

Četvrtkom poslije svete mise, kratko klanjanje pred PRESVETIM.

Svaki dan molimo da po zagovoru našega Nebeskoga zaštitnika sv. Franje Ksaverskoga Duh Božji što više zapali vjernička srca naših župljana. Svakog trećeg u mjesecu sv. Misa na čast sv. Franji Ksaverskom.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300