Župni listić 845

godište XVII. broj 16(845) − 18. travnja 2021. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-845.PDF

III. VAZMENA NEDJELJA (Lk 24,35-48)

U ono vrijeme: Učenici su pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče: “Mir vama!” Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: “Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema, kao što vidite da ja imam.” Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: “Imate li ovdje što za jelo?” Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: “To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.” Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te i me reče: “Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima, počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci. I evo, ja šaljem na vas Obećanje Oca svojega. Ostanite zato u gradu dok se ne obučete u Silu odozgor.”

Komentar:

Strah koji se događa na putu vjere je ravnoteža života – ravnoteža koja ne dopušta niti nerealni ushit, ni pesimističnu sumnjičavost. Strah Božji stoga obuzima zauzetog vjernika. Možda život vjere katkad olako vezujemo samo uz iskustvo radosti, iz koje dolazi bezbrižnost, a onda često bezbrižnost donosi nebrižnost za Boga i njegovu Riječ.


VJERA … NADA!!! … LJUBAV

Čim se nadaš, ti očekuješ. Čim očekuješ, ti ideš u susret tomu dobru, ti gledaš u dobro, to dobro se u tebi nastanjuje, i ti najedanput vidiš kako je normalno da u tebe ulazi samo dobro.

Naprotiv, suprotno od nade je razočaranje i suprotno od nade je očaj. Suprotno od nade je gledanje u negativno, gledaš, jao stradat će dijete, tko zna hoće li doći iz škole, jao moja će kćerka sigurno pasti na ispitu, kakva je ova moja bolest, to mora da je rak, mora da ću umrijeti, operacija će sigurno biti užasna. Kad počneš očajavati, ti vježbaš govoreći negativno, to negativno se upisuje u tebe i ti postaješ negativan, ti postaješ bolestan, slab, jadan. Postaješ nečovjek, to je ono najgore, kao da si svoje dostojanstvo bacio u blato, kao da si čitava sebe predao u ruke đavla, grijeha, zla, razdora, drugim riječima u ruke smrti. Evo zašto je potrebno ići u pustinju. Biti u pustinji znači vježbati, vježbati, vježbati.

Kada biste navečer prije spavanja najprije sjeli na rub kreveta i razmislili u čemu ćete se večeras i sutra vježbati? I u čemu ću se vježbati noćas, ako se probudim i ne mogu spavati. Što ću vježbati? Jučer si možda vježbao da budeš strpljiv, danas si možda vježbao da u govoru budeš razborit, da slušaš najprije drugoga kako govori i da mu ne upadaš u riječ, i da mu mirno možeš odgovoriti. Sutra ću se vježbati da se nadam da će biti dobro, a prekosutra ću se vježbati da stalno mislim i govorim sebi da me Bog ludo voli, pa sve što je na meni to je od Boga, nisam ja sebi dao moje ruke, moju kosu, moje lice, moju dušu, moje osjećaje, nitko mi to nije dao, ni mama ni tata, nisu oni izmislili moju dušu, niti su izmislili moje misli, niti moje djelovanje, niti moje zvanje, ni moj spol, ne, oni su to dobili. Od koga?

Od Boga. Ako je Bog stvorio mene i moje tijelo i moje cijelo biće, to znači da Bog mene ljubi, da sam njegovo djelo. On ne može mene ne voljeti. Ako me majka voli, a ona nije mene stvorila niti naručila, ona nije uopće znala da ću se ja roditi, a tako me ludo voli moja majka. Kako tek neće Bog koji me znao i prije nego sam se začeo, koji me tako s ljubavlju stavio u utrobu moje majke i naručje moga oca, i koji me tako dalje prati s ljubavlju, nježnošću, toplinom, očima punim nekog svjetla i topline, kako me ne bi volio?. I kad se u tome vježbaš, vidiš kako je u tebi narasla vjera, ufanje i ljubav.


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj Kereš i Mijatović Đ. Kuntića 38, Prekvršje 300 Kn
 2. SANDRA MARKOVČIĆ Gradinska 16, Vugrovec 200 Kn
 3. BRANIMIR PETENER Paruževinska 73, Paruževina 400 Kn
 4. ZRINKO PETENER Paruževinska 25, Paruževina 400 Kn
 5. DENIS GODEC Vugrovečka 32, Dobrodol 500 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!

Za klupe

 1. TOMO BEŠTAK Odvojak Podbrežnjaki 1, Prekvršje 300 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primila je:

MAJA MUŽA treće dijete Marka i Anamarije r. Krznarić iz Dobrodola

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

IVAN DUMIĆ iz Gornjeg Vugrovca u 68. godini.

STJEPAN BLAŽINOVIĆ iz Kučilovine u 66. godini.

SLAVEK PETLJAK iz Đurđekovca u 88. godini.

Dobri Bože uvedi ih u svoje vječne stanove!


SV. JURAJ

Evo mladog svjedoka, mučenika, stvarnog rimskog vojnika, ali i Božjeg viteza i primjera kako se nesebično darivati u obrani ljudskih, ali i Božjih, kršćanskih vrednota.

Život mu je ispunjen mnogim legendama, jer ako je i bilo kakvih pisanih dokumenata, rimski carevi su ih spaljivali, jer su računali ne samo uništiti ljudske živote nego i sve što odiše kršćanstvom, pa i papire da se sasvim izbriše spomen na Krista i kršćanstvo.

Kao mladi vitez pomagao je svima, a pogotovo ljudima koji su bili u opasnostima po život i izloženi pogibeljima. Poznat kao konjanik, postao je zaštitnik konja. Legenda koja je na slikama prepoznatljiva da je kopljem ubio zmaja, simbol je pobjede nad đavlom. Molimo ga!

Sotonskih konjanika ima na sve strane, sveti Jurje, obrani nas!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 19. IV. – 25. IV. 2021.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + SLAVEK Petljak sprovodna, TOMO i obit. Glogovec, obit. Baričević, MARA god. i FRANJO Dumić, STJEPAN i MATO Beštek, MANDA Tomić, STJEPAN Galović mlađi god.
 • SRI.
  – u 18.00 sati + MARIO Markovčić
 • ČET.
  – u 18.00 sati + ZORA, MILKA, GORDAN i obit. Habek
 • PET.
  – u 18.00 sati + MILAN god., MANDA i MARIJAN Živković, JURAJ Marinčić
 • SUB.
  – u 17.00 sati – U ĐURĐEKOVCU
 • NED.
  – u 9.00 sati + MARICA i STJEPAN Tomašek, MARKO Mihaljević, IVAN Kuntić, MARKO, ANUKA, ANTO i IVA Čarapović
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 18. travnja 2021.

Nastavljamo sa župnim aktivnostima.

Četvrtkom iza svete mise kratko Klanjanje.

U subotu u 17.00 sati sveta misa kod RASPELA u Đurđekovcu.

Dobri Bog neka nas duhovno ojača, da bi u ovom vremenu ostali snažni.

Trenutno se još radi na obnovi župnog dvora, a i za župnu crkvu skupljamo sve one papire koji su nam neophodni za obnovu.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300