Župni listić 846

godište XVII. broj 17(846) − 25. travnja 2021. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-846.PDF

IV. VAZMENA NEDJELJA (Iv 10,11-18)

U ono vrijeme: Reče Isus: “Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Ova svoga.”

Komentar:

Isuse, Dobri pastiru! Mnogo je najamnika koji bi htjeli osvojiti Tvoje stado. Nude užitak, karijeru, novac, a zauzvrat traže jedino – kršenje Tvoga zakona. Prione li čovjek uz te najamnike, gubi slobodu, milost posvetnu, prijateljstvo s Tobom. Gubi sve za malo što nude đavolje sluge – najamnici svijeta. Sačuvaj nas od tih najamnika kojima nije do ovaca, već do sebe! Danas Te posebno molimo za Tebi posvećene osobe: da budu pastiri, da nasljeduju Tvoje krjeposti, da bdiju nad povjerenim stadom, da ga čuvaju kao Tvoje blago koje si im povjerio. Daj im hrabrost da svjedoče po uzoru na Tebe, koji si sve ljude privukao k sebi – žrtvom svoga života!


ZAMISLITE DA STE ROĐENI 1900.

– Kad imaš 14 godina počinje Prvi svjetski rat i završava kad imaš 18, s 22 milijuna mrtvih.

– Nedugo zatim svjetska pandemija, gripa koja se zove ”Španjolci”, ubija 50 milijuna ljudi. Izađeš živ i slobodan, i imaš 20 godina.

– Onda u dobi od 29 godina preživiš globalnu ekonomsku krizu koja je započela raspadom njujorške burze, izazivajući inflaciju, nezaposlenost i glad.

– U 33. na vlast dolaze nacisti.

– Imaš 39 godina kada počinje 2. svjetski rat, a završava se kada imaš 45 godina, za vrijeme Holokausta, kada umre 6 milijuna Židova. Bit će ukupno više od 60 milijuna mrtvih.

– Kad ti je 52. korejski rat počinje.

– Kada imaš 64 godina, rat u Vijetnamu počinje i završava se kada imaš 75 godina.

– Beba rođena 1985. godine vjeruje da njegovi baka i djed nemaju pojma koliko je život težak, i preživio nekoliko ratova i katastrofa.

– Dječak rođen 1995. i sada ima 26 godina danas vjeruje da je smak svijeta kada njegovom Amazon paketu treba više od tri dana da stigne ili ako ne pređe 15 ”lajkova” za njegovu objavljenu fotografiju na Facebooku ili Instagramu..

– U 2021. godini mnogi od nas žive u udobnosti, imaju pristup različitim izvorima zabave kod kuće i često imamo više nego što je potrebno. Ali ljudi se žale na sve. Imaju struju, telefon, hranu, toplu vodu i krov nad glavom. Ništa od ovoga nije postojalo.

Ali čovječanstvo je preživjelo mnogo ozbiljnije okolnosti i nikada nije izgubilo radost života. Možda je vrijeme da budeš manje sebičan, prestani cviliti i plakati!

Svetost, istinska želja da se postigne, ne dopušta ni odmor ni praznike.

 Josemaria Escriva


DAROVI ZA CRKVU

 1. VLADO VUGER Slatinska 8, Vugrovec 300 Kn
 2. MILKA PAVLOVIĆ Đ. Popovića 1, Vugrovec 400 Kn
 3. Obitelj BANOVIĆ O. Habeka 29b, Prekvršje 200 Kn
 4. STJEPAN FUĐAK Vurnovečka 34, Vurnovec 200 Kn
 5. STJEPAN BLAŽINOVIĆ Aleja mira 9, M. Polje 200 Kn
 6. MILAN HABEK O. Habeka 3, Prekvršje 150 Kn
 7. IVAN TOMAŠEK Vugrovečka 32, G. Vugrovec 50 EU
 8. Željko i Štefica Blaženić Vukasova 37a, G. Vugrovec 2000 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Priča o potoku i cvijetu koja nas uči odgovornosti

Zemlju je zadesila velika suša.

Trava je najprije požutjela, a onda i uvela. Osušilo se grmlje i nježnije drveće. Odavno nije palo ni kapi kiše, a i jutra su bila bez rose i osvježenja.

Uginulo je mnoštvo malih i velikih životinja. Rijetki su smogli snage da umaknu iz pustinje koja je sve gutala. Suša je iz dana u dan postajala sve opasnijom. Počelo se sušiti lišće čak i jakim i starim stablima, čiji korijeni sezahu duboko u zemlju. Svi su izvori i zdenci presušili.

Na životu je ostao samo jedan cvjetić jer mu je obližnji izvor davao poneku kap vode. Ali i taj izvor je očajavao: „Sve se sasušilo, sve umire. Što ja mogu učiniti s ove dvije kapi?“

U blizini je bilo veliko i jako stablo, čulo je kako se izvor tuži te je prije nego se i ono osušilo reklo: „Od tebe nitko ne traži da natopiš cijelu pustinju, tvoja je zadaća da na životu održiš ovaj cvjetić. Ništa više.“

Svi smo mi odgovorni za neki cvjetić, ali to zaboravljamo jadajući se zbog svega što ne uspijevamo učiniti.

 Bruno Ferrero


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 26. IV. – 2. V. 2021.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + KATICA god., IVAN, STJEPAN i obit. Hojanić, ALOJZ i obit. Fišter, MARIJA i MIJO Svetec, STJEPAN Žugec, RUŽICA Đuran. MARTINA i obit. Vuger, VID i MARIJA Galović, FRANJO Šimunjak, FRANJO i SLAVICA Đurinec, STJEPAN Grljak god., SLAVEK Petljak
 • SRI.
  – u 18.00 sati + MILE Miletić
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + IVAN Dumić, nakana, zahvala za 40 god. braka
  – u 11.00 sati – Župna – KRIZMA

OBAVIJESTI – 25. travnja 2021.

Nastavljamo sa župnim aktivnostima.

U srijedu svi KRIZMANICI doći u 16.00 sati.

U subotu u 19.30 sati ispovijed naših KRIZMANIKA, njihovih kumova i ostalih članova obitelji.

U nedjelju pod misom u 11.00 sati sakramenat svete Potvrde podijelit će zagrebački pomoćni biskup msgr. dr. IVAN ŠAŠKO

U četvrtak kod nas je godišnje KLANJANJE. PRESVETO će biti izloženo od 14.00 sati. Dođimo onome koji nas blagoslivlja i jača.

Dobri Bog neka nas duhovno ojača, da bi u ovom vremenu ostali snažni.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 280