Oprost

Župni listić 887

godište XVIII. broj 8(887) − 20. veljače 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-887.PDF

VII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 6, 27-38)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Vama koji slušate velim: ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onome tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakome tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj. I kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima. Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje. Jednako tako, ako dobro činite svojim dobročiniteljima, kakvo li vam uzdarje? I grešnici to isto čine. Ako pozajmljujete samo onima od kojih se nadate dobiti, kakvo li vam uzdarje? I grešnici grešnicima pozajmljuju da im se jednako vrati. Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajući se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostiv i prema nezahvalnicima i prema opakima. Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.

Komentar:

U svijetu ne samo da doživljavamo zlo, nego i sudjelujemo u zlu. Kad se nama čini zlo i mi smo skloni uzvratiti istim oružjem zla. Zlo želi otrovati svaki suživot. Trebali bismo moliti za one koji nas zlostavljaju. Drugog puta nema. Ako vraćamo istom mjerom, i nama će se tako odmjeriti. Vraćamo li Isusovom mjerom, primit ćemo stostruko na ovom svijetu, a na drugom život vječni.


PRIČA O SIROMAŠNOM I BOGATOM MONAHU

Duhovna priča za ispit vlastite savjesti.

U nekom gradu bila dva samostana: jedan vrlo bogat, drugi posve siromašan. Jednoga dana jedan siromašni monah dođe u samostan bogatih da pozdravi svoga prijatelja koji bijaše tamo.

“Neko se vrijeme nećemo viđati, prijatelju”, reče siromašni monah. “Odlučio sam poći na dugo hodočasničko putovanje, na obilazak stotinu najvećih samostana: prati me svojom molitvom, jer prijeći mi je mnoge planine i tolike opasne rijeke.”

“Što nosiš sa sobom na tako dugačak i opasan put?” upita bogati monah.

“Samo čašu za vodu i zdjelu za rižu”, nasmiješi se siromašni monah.

Onaj drugi veoma se začudi i strogo ga pogleda: “Ti sve odviše pojednostavnjuješ, dragi moj! Ne bi smio biti tako lakomislen i nepripravan. Ja se također spremam na hodočašće u stotinu samostana, ali neću krenuti dok ne budem siguran da imam sa sobom sve što mi treba.”

Godinu dana kasnije siromašni monah vrati se kući i pođe u posjet svomu prijatelju u bogatom samostanu, da mu ispripovjedi bogato duhovno iskustvo koje je stekao na hodočašću.

Bogati monah mu s nelagodom prizna: “Nažalost, ja još nisam uspio privesti kraju svoje pripreme.”

Neki čovjek sjedio je sa mnom u istom odjeljku vlaka. Na svakoj je stanici ustajao i zabrinuto pogledavao kroz prozor, promrmljao bi naziv stanice i opet sjeo uzdišući.

Nakon četiri-pet stanica, najbliži suputnik upita ga zabrinut: “Nešto nije u redu? Čini mi se da ste jako uznemireni.”

Čovjek ga pogleda i reče: “Pravo da Vam kažem, odavno sam trebao promijeniti vlak, jer idem u pogrešnom smjeru, ali ovdje je toplo i dobro se osjećam…”

Bruno Ferrero


DAROVI ZA CRKVU

 1. FRANJO DUTKOVIĆ Đ. Kuntića 30, Prekvršje 200 Kn
 2. Obitelj STRANCARIĆ Pajurini 10, Goranec 200 Kn
 3. MLADEN KOVAČIĆ Zlatarska 79, M. Polje 400 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat svetog krštenja primila je:

VIKTORIJA LEDINSKI treće dijete Gorana i Ane r. Majić  iz Vugrovca


Ovih dana napustio nas je:

SLAVEK PAVLOVIĆ iz Goranca u 80. godini.

Dobri Bože primi ga među svete i izabrane svoje!


NEMA VIŠE NIŠTA!

Danas će biti lijepo svima onima koji ne traže mnogo. Prije nego krenete tražiti sreću, provjerite – možda ste već sretni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi je ne prepoznaju. Jako volimo imati, ali ne znamo živjeti od onog što imamo. Ništa što imamo ne može nas toliko usrećiti kolko nas može učiniti nesretnima ono što nemamo. Roditelji se zaprepaste kad čuju da im se djeca drogiraju. Ne mogu vjerovati. Kad su ih posljednji puta vidjeli, nisu se drogirala. Kad čujemo da netko nije ostvario ono što je želio, uvijek prvo pomislimo da je želio ono što nije mogao ostvariti. Početak svake sreće je u sretnom izboru želja. NEMA VIŠE NORMALNIH. SVI SMO MANJE-VIŠE LUDI. NEKI KRADU KAO LUDI, NEKI ŽDERU KAO LUDI, NEKI PIJU KAO LUDI, A NEKI RADE KAO LUDI I ONI SU NAJLUĐI OD SVIH. Malo novaca kvari tijelo a puno kvari dušu. Čovjek je na velikoj muci: što da čuva u zdravom tijelu ako ostane bez duše! Tko nema u glavi ima u nogama, tko nema u nogama ima u banci, tko nema u banci ima nešto na selu, tko nema na selu – naći će mu se nešto u mokraći. Nitko baš nije da nema nigdje i ništa. DOŠLA SU DRUGA VREMENA. DJECE JE SVE MANJE, A PASA SVE VIŠE. PSI SU UGLAVNOM RASNI, A DJECA SU NAŠA, DOMAĆA I DIVLJA.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 21. II. – 27. II. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + Vlč. PAVAO Šatrak god., ANTUN Sunić god., DRAGICA god. MIHALJ i DRAGICA Pregorec, BRANKO Šiltić, LJUBICA Semper god., IVKA, IVAN i SLAVKO Sekulić, ANA Vuger, JOSIP i NEVENKA Pupek, DRAGICA god. i obit. Strancarić, KATICA god. i STJEPAN Trempetić, LUKA i RUŽA Bolčević
 • SRI.
  – u 18.00 sati + PAVAO i župnici Vugrovečke fare
 • ČET.
  – u 18.00 sati + LJUDEVIT god. ANA, JOSIP i obit. Vuger
 • PET.
  – u 18.00 sati + MATO Lucić god.
 • SUB.
  – u 18.00 sati + MIJAT Ačkar
 • NED.
  – u 9.00 sati – Nakana
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 20. veljače 2022.

Nalazimo se u velikoj devetnici sv. JOSIPA, svake srijede molitva njemu na čast, za naše obitelji.

U petak u 18.30 sati u Sesvetama je sveta misa s mladima našega dekanata, prigodna propovijed, mogućnost svete ispovijedi.

Vjeronauk za KRIZMANIKE ovaj tjedan je po rasporedu i po dogovoru sa vjeroučiteljem.

U subotu je vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE u 9.00 i u 10.00 sati.

Mali ZBOR – proba pjevanja u subotu u 9.00 sati.

U subotu, unatoč kiši, VLADO, DROŽĐAN, DARKO ŽIDAK, BOŽO VUGER i naš ravnatelj VLADO VUGER pročistili su oko postaja Križnoga puta.

U subotu se nastavlja radna akcija čišćenja staze KRIŽNOGA PUTA. Ponesite rukavice, grablje, škare, svakako i flaksericu – dobro došli!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, naš Listić, Glasnik sv. Josipa…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250