Isusov govor na ravni

Župni listić 886

godište XVIII. broj 7(886) − 13. veljače 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-886.PDF

VI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 6, 1-17.20-26)

U ono vrijeme: Isus siđe s dvanaestoricom i zaustavi se na ravnu. Podigne oči prema učenicima i govoraše: “Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje! Blago vama koji sada plačete: vi ćete se smijati! Blago vama kad vas zamrze ljudi i kad vas izopće i pogrde te izbace ime vaše kao zločinačko zbog Sina Čovječjega! Radujte se u dan onaj i poskakujte: evo, plaća vaša velika je na nebu. Ta jednako su činili prorocima oci njihovi! Ali jao vama, bogataši: imate svoju utjehu! Jao vama koji ste sada siti: gladovat ćete! Jao vama koji se sada smijete: jadikovat ćete i plakati! Jao vama kada vas svi budu hvalili! Ta tako su činili lažnim prorocima oci njihovi!

Komentar:

Isus silazi među ljude i uči ih životu blaženstava. Blaženstva su poziv svim ljudima da grade Božje kraljevstvo u dolinama svojih života.
Isus je i sam bio gladan i žedan i nije imao kamo bi glavu naslonio. Isus govori iz svoga iskustva.
Bolje je trpjeti nepravdu, doživjeti žalost, podnijeti zlo, nego nanijeti nepravdu, zadati žalost, učiniti zlo.
Gospodine! Daj da shvatimo da zapravo nemamo ništa svojega. Sve smo primili od Tebe kao Stvoritelja. Zato i ne smijemo ništa posvojiti tako da to smatramo svojim posjedom. Sve je dar i sve nam je povjereno kao upraviteljima Tvojih darova.


10 zanimljivosti o bl. Alojziju Stepincu koje možda niste znali

Na svom pisaćem stolu držao je globus na čijem su podnožju bile napisane riječi psalma: „Gospodnja je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive.“ „Imam globus“, rekao je jednom župniku Vranekoviću, „da se lakše i snažnije mogu mislima prenijeti po cijeloj zemlji, pa da molim na nakanu onih koji većma trebaju.“

Jeste li znali da je blaženom Alojziju drugo ime Viktor? Prilikom krštenja, župnik je po običaju mjesta dodao ime sveca toga dana.

Jeste li znali da je blaženi Stepinac, tijekom služenja vojničkog roka u Rijeci, svake nedjelje nakon zajedničke mise pohrlio preko 561 stepenica u svetište Majke Božje na Trsat, kako bi prisustvovao još jednoj misi?

„Ako ste žedni moje krvi, eto me!“- rečenica je koju je 18. rujna 1946. izgovorio blaženi Stepinac prilikom svog uhićenja.

Kad je u tijeku jedne audijencije 1946. godine jedan hrvatski hodočasnik upitao papu Pija XII: „Svetosti, kad će nadbiskup Stepinac biti imenovan kardinalom“, Prvosvećenik je u prvi mah produžio s pozdravljanjem drugih hodočasnika, a onda se naglo okrene i odgovori: „Nemate kardinala, ali imate sveca!“

Jeste li znali da je za vrijeme svog nadbiskupovanja Stepinac u najkraćem roku, umjesto osam župa, u samom Zagrebu, osnovao četrnaest župa?

Kada ga je po njegovu dolasku u Krašić 1951. godine novinarka upitala što će u Krašiću raditi, odgovorio je: „Raditi i trpjeti za Crkvu!“

Jeste li znali da je tijekom otvorenja župe u Zaprešiću, u nedjelju 4. studenog 1945. Stepinac bio kamenovan?

Jeste li znali da je blaženi Stepinac u rujnu 1934. stupio u franjevački treći red te je kao trećoredac uzeo ime svog predšasnika bl. Augustina Kažotića?

Jeste li znali da je blaženi Stepinac od ranog djetinjstva posebno zavolio vrapce? Od malena ih je rado promatrao, te bi ih zatvorio u majčinu košaru za sir, a zatim pustio da po sobi lepršaju. Sam Stepinac, pripovijedajući tu zgodu iz djetinjstva krašićkom župniku rekao je: „Nisam, naravski, onda ni slutio, koliko će mi veselja ta čeljad pripraviti u Lepoglavi.“


DAROVI ZA CRKVU

 1. N. N. 200 Kn
 2. Obit. Hojanić i Pinjatela A. Šenoe 17, Vugrovec 1000 Kn
 3. ŽARKO CVITKOVIĆ O. Habeka 29, Prekvršje 2000 Kn
 4. GORAN JANEŠ 300 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Ovih dana napustio nas je:

MIJAT AČKAR iz Dobrodola u 88. godini.

Dobri Bože primi ga među svete i izabrane svoje!


SPORTSKI AUTO

Mladi se čovjek spremao maturirati. Mnogo se mjeseci divio predivnom sportskom autu u izlogu. Znajući da je njegov otac dovoljno imućan da mu ga kupi, rekao mu je da je to jedino što bi htio. Konačno u jutro, na dan mature, otac ga je pozvao u dnevni boravak. Rekao mu je kako je ponosan što ima tako pametna sina, i da ga silno voli. Predao mu je kutiju umotanu u papir za poklone. Iznenađen, mladi je čovjek otvorio kutiju i pronašao Bibliju. Uvrijeđen i ljut rekao je ocu: “Sa svim svojim novcem poklonio si mi… Bibliju?!“ Izašao je iz kuće i ostavio Bibliju i oca za sobom. Prošlo je mnogo godina i čovjek je postao veoma uspješan u svom poslu. Imao je divan dom i dobru obitelj. Jednog je dana odlučio posjetiti oca. Nije ga bio vidio od dana mature. Prije nego se uspio organizirati za posjet, primio je telegram u kojem je pisalo kako mu je otac umro, i njemu ostavio sav svoj imetak. Morao je hitno doći doma i preuzeti stvari. Kad je stigao u kuću svoga oca, prevladala ga je tuga i žaljenje. Počeo je pretraživati očeve papire. Među stvarima je pronašao i poklonjenu Bibliju, neotvorenu. Sa suzama, otvorio ju je i počeo listati stranice. Dok je čitao, iz omotnice koja je bila u knjizi, ispao je ključić. Na ključiću je bio privjesak s imenom zastupnika, koji je prodavao sportske automobile. U omotnici je bio i papir na kojem je pisao datum mature zapečaćen riječima: “PLAĆENO U POTPUNOSTI”.

Koliko često propuštamo Božji blagoslov samo zato jer ne dolazi u paketu kakvog smo očekivali?


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 14. II. – 20. II. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + MIRA, SLAVKO, TOMO, ŽELJKICA, STJEPAN i MARICA Fišter, JULČA ANA i STJEPAN Pajurin, RUŽICA i IVAN Pavlović, obit. Koši, Brkić, Faust, Jakopović, Lovrić i dvije nakane MILKA Popović, IVAN god., ANA, JOSIP i CILA Dutković, DRAGICA,PETAR i KLARA Trempetić
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati + KRUNOSLAV Kašić i obit. Šneman
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + IVAN Biloš, MARICA, MATO i obit. Trempetić, MARICA, IVAN i obit.Gračak, MARICA Gašparec, VINKO Pjanić, DARKO Fundek god., SLAVKO god. i MARICA Bezeredi, BARICA Vukas, don JOSIP Košćak
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 13 veljače 2022.

Nalazimo se velikoj devetnici sv. JOSIPA, svake srijede molitva njemu na čast, za naše obitelji.

U četvrtak iza svete mise kratko klanjanje pred PRESVETIM.

U subotu u 9.00 sati, radna akcija čišćenja staze KRIŽNOGA PUTA. Ponesite rukavice, grablje, škare, bila bi dobra i motorka -dobro došli!

KRIZMA će biti u nedjelju 1. svibnja.

Vjeronauk za KRIZMANIKE ovaj tjedan po rasporedu i po dogovoru sa vjeroučiteljem.

PRVA PRIČEST bit će u nedjelju 22. svibnja.

U subotu vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE u 9.00 i u 10.00 sati.

Mali ZBOR proba pjevanja u subotu u 9.00 sati. Imate najnoviji broj GLAS KONCILA, naš Listić, Glasnik sv. Josipa…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250