Oni ostaviše sve i pođoše za njim

Župni listić 885

godište XVIII. broj 6(885) − 6. veljače 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-885.PDF

V. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 5, 1-11)

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izišli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo. Kada dovrši pouku, reče Šimunu: “Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.” Odgovori Šimun: “Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.” Učiniše tako te uloviše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše. Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: “Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!” Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: “Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!” Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.

Komentar:

Život nam često izgleda kao more bez riba, najradije bismo kazali: to sve ionako nema smisla! Nameće se pitanje: želiš li ti pokušati s Isusom? “Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!” (Lk 5,8) Međutim, Isus prihvaća Petra takvog kakav je. Takvog Petra treba, da sve što u budućnosti bude ostvareno sasvim očito bude Isusovo djelo. Možda na isti način treba i tebe, i mene?


VIĐENJE PAKLA SV. FAUSTINE

Ovo su vrste muka koje zajednički trpe svi prokleti

Grešnik treba znati da će biti mučen cijelu vječnost organom osjetila kojim je griješio.

Danas me je jedan anđeo vodio u ponore pakla. To je mjesto velikih muka. Njegova površina je užasavajuće velika.

Vrste muka što sam ih vidjela su sljedeće: prva muka koja čini pakao je gubitak Boga; druga – trajno predbacivanje savjesti; treća – ta se sudbina neće više nikada promijeniti; četvrta muka – vatra, što prolazi dušom, ne razarajući je; to je užasna muka; to je čisto duhovna vatra zapaljena Božjom srdžbom; peta muka – stalna tama i užasno zagušljivi miris; premda je tamno đavli se uzajamno vide i proklinju dušu; oni vide sve zlo drugih i također svoje vlastito; šesta muka – neprestano sotonino društvo; sedma muka je užasni očaj, mržnja prema Bogu, hule, proklinjanja, psovanja. To su muke koje zajednički trpe svi prokleti. Ali to još nije kraj.

Postoje još posebne muke za duše, naime muke osjetila. Čim je pojedina duša sagriješila, time se kažnjava na strašni i neopisivi način. Postoje užasne pećine i bezdani mučenja gdje se jedna muka razlikuje od druge. Naočigled te užasne muke bila bi umrla da me nije zadržala Božja svemoć. Grešnik treba znati da će biti mučen cijelu vječnost organom osjetila kojim je griješio.

O ovom pišem na Božju zapovijed, da se ne može izgovoriti ni jedna duša da nema pakla, ili da tamo nitko nije bio i ne zna kako je tamo. Ja, sestra Faustina, bila sam po Božjoj zapovijedi u bezdanima pakla da bih izvijestila dušama i posvjedočila da postoji pakao. Sad o tom ne mogu govoriti, jer imam Božju zapovijed to pismeno ostaviti. Đavli me jako mrze, ali po Božjoj zapovijedi moraju me slušati. Što sam napisala to je oskudna slika onog što sam vidjela. Jedno sam mogla zamijetiti, tamo su većinom duše koje nisu vjerovale u postojanje pakla.

Kad sam došla k sebi nisam se mogla odmoriti od užasa, kako duše tamo jako trpe. Stoga još srdačnije molim za obraćenje grešnika. Bez prestanka vapim Božjem milosrđu za njih. O moj Isuse, radije bih trpjela muke do konca svijeta, nego Tebe uvrijediti i najmanjim grijehom.

 Izvor: MilosrdniIsus.com


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj OLUJIĆ A. Šenoe 21, Vugrovec 500 Kn
 2. JOSIP SAMEC Dobrodol brijeg 12, Dobrodol 300 Kn
 3. ĐURĐA ĐURAN Šimunčevečka 45, Šimunčevec 100 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


JEDAN DAN IZ PERSPEKTIVE DJEČAKA I NJEGOVA ZAPOSLENOG TATE

Cijelom svijetu možete biti samo jedna od osoba, ali jednoj osobi možete biti cijeli svijet.

Jednog dana jedan vrlo imućan čovjek popeo se na tavan svoje kuće u potrazi za nagradom koju je dobio kao poslovni čovjek godine. Kopajući po kutijama, naiđe na malu bilježnicu svoga sad već odraslog sina. Bio je to njegov dnevnik.

„Ne sjećam se da sam je ikada vidio“, pomisli on. Listajući, lice mu obasja osmijeh i oči mu zaiskriše. Stranice su ga na trenutak vratile u prošlost, kada je kućom odjekivao smijeh osmogodišnjeg dječaka. Na neke događaje potpuno je zaboravio. Čitajući dnevnik, postajao je sve ozbiljniji. Uočio je da je u djetinjstvu njegova sina bilo i tužnih razdoblja, kojih se on kao otac nije sjećao. „Ali kako je to moguće?“ upitao se. „Pa ja na to nisam tako gledao.“

Tad se sjeti da je i on vodio dnevnik, doduše poslovni, pa otiđe po njega u kućnu biblioteku. S jedne od polica izvuče veliku knjigu u kožnom uvezu s pozlaćenim inicijalima i položi je na stol pored dnevnika na kojem je olovkom bilo jednostavno napisano Jimmy. Otvori svoj dnevnik na mjestu na kojem je pisalo:

„Protratio cijeli dan. Bio s Jimmyjem u ribolovu, ništa nisam upecao!“

Potom listajući sinovljev dnevnik potraži isti taj datum i pročita riječi:

„Bio s tatom u ribolovu. Najljepši dan u mom životu!“

Cijelom svijetu možete biti samo jedna od osoba, ali jednoj osobi možete biti cijeli svijet.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 7. II. – 13. II. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + MIRKO Mostovljanec god., MILKA Popović, TOMO i RUŽICA Samec, BARICA Vukas, obit. Samec, Meglaj, Đeltić, i Suman, PETAR Dučkić i Nenad Zore
 • SRI.
  – u 18.00 sati + MILAN i BORIS Jošić, GABRIJEL i KRISTINA Bosak
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 18.00 sati – MILJKA Jerilović, za zdravlje Duše i tijela
 • NED.
  – u 9.00 sati – FRANJO Kranjčec, MARICA Franjičević, PAVICA i BOŽO Bošnjak, JANJA, ZVONKO Biško, JANJA i VINKO Cipetić, PAVICA Domović
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 6. veljače 2022.

Nalazimo se velikoj devetnici sv. JOSIPA, svake srijede molitva njemu na čast, za naše obitelji.

U četvrtak je STEPINČEVO – misa pred katedralom u 17.00 sati.

U petak je Gospa Lurdska – Svjetski dan bolesnika, ponesite svoje svijeće.

Službeno je potvrđeno da će KRIZMA biti u nedjelju 1. svibnja.

Vjeronauk za KRIZMANIKE ovaj tjedan po rasporedu i po dogovoru sa vjeroučiteljem.

PRVA PRIČEST bit će u nedjelju 22. svibnja.

U subotu vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE u 9.00 i u 10.00 sati.

Mali ZBOR proba pjevanja u subotu u 9.00 sati.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, naš Listić, Glasnik sv. Josipa…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250