Može li slijepac slijepca voditi?

Župni listić 888

godište XVIII. broj 9(888) − 27. veljače 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-888.PDF

VIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 6, 39-45)

U ono vrijeme: Kaza Isus učenicima prispodobu: “Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti? Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svom ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: ‘Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku’, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.
Nema dobrog stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga. Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.”

Komentar:

Prispodoba o tome da slijepac ne može slijepca voditi. Inače će obojica pasti u jamu. Vjerojatno Isus ima pred sobom farizeje. Želio je da progledaju, da potom mogu biti na blagoslov drugima.
Prispodoba je o brvnu u vlastitom oku i o trunu u oku bližnjega. Pogreška kod drugih često nam je isprika, prikriva naše vlastite slabosti. Upozoravanje na grijehe drugih kao da odvraća pogled od naših grijeha. Isus nas poziva da izvadimo brvno iz svoga oka, jer ćemo samo tako jasno vidjeti što treba poduzeti kod drugoga.


PUSTITE ČAŠU!

Profesor započe svoje predavanje uzevši u ruku čašu punu vode. Podiže je u vis tako da je svi mogu vidjeti i upita: – Što mislite, koliko je teška ova čaša? – 50 gr… 100 gr… 125 gr… – nagađali su studenti… – Istina je ustvari da ni ja sam ne znam. I dok je ne izvagamo, ne možemo biti sigurni – rekao je profesor. No, htio sam vas pitati nešto sasvim drugo. Što će se dogoditi ako držim ovako podignutu čašu, recimo, nekoliko minuta? – Ništa! – odgovoriše studenti. – Dobro. A što će se dogoditi ako držim ovako podignutu čašu cijeli jedan sat? – ponovo zapita profesor. – Počet će da vas boljeti ruka – brzo odgovori jedan student. – Točno. A sada, što će se dogoditi ako je držim ovako cijeli jedan dan? – Ruka će Vas početi jako boljeti, a od takvog napora moguće je da će vam se ukočiti mišići, pa čak i da će vam se ruka paralizirati. I vrlo je vjerojatno da ćete osjetiti potrebu da žurno posjetite liječnika. – Vrlo dobro – nastavio je smireno profesor. A dok se sve to događa, što mislite je li se promijenila težina čaše? – Ne! – odgovoriše svi u glas. – Pa što je onda uzrok boli u ruci i grčenju mišića?! Studenti se nađoše zbunjeni, situacija im je već sličila na zagonetku i svi zdušno počeše da traže odgovor. – Što trebam učiniti kako bih se oslobodio boli i tereta u ovoj situaciji? – nastavi profesor. – PUSTITE ČAŠU! – čuo se odjednom odgovor iz zadnje klupe. – Daaaa, to je to. To je odgovor. Pustite čašu! – poskočio je profesor. To isto se događa i s vašim problemima u životu i s vašim teškim mislima. Misliti o njima nekoliko minuta je normalna stvar, i u tome nema ništa neispravno ili pogrešno. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vrijeme, osjetit ćete BOL. A ako to činite jako dugo, previše dugo – osjetit ćete se paralizirano, tj. nećete biti u stanju činiti ništa drugo. Vrlo je važno je da razmišljate o određenim događajima ili doživljajima u vašim životima i izvodite zaključke iz njih, no još je važnije znati kako osloboditi um od tih problema na kraju svakog dana… da ih “pustite da padnu” prije nego što utonete u san. Tako ćete sebi uštedjeti veliki stres i napor i svako jutro ćete se buditi svježi, vedri i odmorni. Osjećat ćete se ispunjeni novom snagom i lakoćom da prevladate sve životne izazove, bez obzira u kakvoj se situaciji našli. I zato zapamtite: PUSTITE ČAŠU NA KRAJU SVAKOG DANA!


POUKE MUDROG STARCA: KAKO PRONAĆI PRAVI MIR

Neki je lovac volio odlaziti u šumu i polja loviti divljač.

Jednog dana, tragajući za plijenom, popne se na jedno strmo brdo i, umorivši se, sjede na jedan veliki kamen da se odmori. Vidjevši kako jato ptica prelijeće s jednog brežuljka na drugi, pomisli:

”Zašto Bog čovjeku nije dao krila da leti?”

U tom trenutku naiđe jedan smireni pustinjak i, saznavši za lovčeve misli, reče mu:

“Eto, ti razmišljaš o tome zašto ti Bog nije dao krila. No, i kad bi ih imao, i onda bi bio nezadovoljan i rekao bi:

‘Krila su mi slaba i ne mogu s njima odletjeti do neba, da vidim što je tamo.’

A kad bi imao tako jaka krila, da bi se mogao uznijeti do neba, i tada bi bio nezadovoljan i rekao bi:

‘Ja ne razumijem što se događa na nebu!’

A kad bi ti se dao razum, opet bi bio nezadovoljan i rekao bi:

‘Zašto nisam anđeo?’

Kad bi postao anđeo, i onda bi bio nezadovoljan i rekao bi:

‘Zašto mi Bog ne da da upravljam nebom?’

A kad bi ti dao da upravljaš nebom, ni time se ne bi zadovoljio i zahtijevao bi još više. Zato uvijek ponizuj sebe i budi zadovoljan onim što ti se da, pa ćeš živjeti s Bogom.”

Priznavši da isposnik govori istinu, lovac zahvali Bogu što mu je poslao monaha, koji ga je urazumio i otkrio mu put smirenosti.

 starac Siluan Atonski


Odstrani od sebe te nekorisne misli koje ti, u najmanju ruku, uzrokuju gubitak vremena.

Sv. Josemaria Escriva


DAROVI ZA CRKVU

 1. TONKA ŠILTIĆ Zlatarska 69, M. Polje 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 28. II. – 6. III. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + Zajednička
 • SRI.
  – u 18.00 sati + JOSIP Gajšak god.
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Na čast sv. Franji Ksaverskom
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + MARICA, JANKO, BLAŽ i JULČA Vuger, MIHAEL Pijetlović
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 15.00 sati – Križni put od jedne do druge crkve

OBAVIJESTI – 27. veljače 2022.

U srijedu je PEPELNICA početak korizmenog vremena, zapovijedani post i nemrs. I dalje se nalazimo u velikoj devetnici sv. JOSIPA, uz molitvu njemu na čast, za naše obitelji.

U četvrtak sveta misa na čast našem župnog zaštitnika sv. Franje Ksaverskog.

Petkom križni put u 17.20 sati, nedjeljom od jedne do druge crkve.

U petak sveta ispovijed prije svete mise i klanjanje nakon svete mise.

Vjeronauk za KRIZMANIKE ovaj tjedan po rasporedu i po dogovoru sa vjeroučiteljem.

U subotu vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE u 9.00 i u 10.00 sati.

Mali ZBOR – proba pjevanja u subotu u 9.00 sati.

I ove subote čistili smo stazu Križnoga puta.
Hvala: VLADI DROŽĐAN, DARKU ŽIDAK, BOŽI VUGER, STANKU ČULJAK, MARKU MARIĆ, IVANU MILKOVIĆ, KREŠI ŠKRNJUG, DALIBORU JOZIĆ, ZVONKU JURAŠ, ILIJI BRKIĆ, hvala i Karlu Čuljak i njegovim djelatnicima koji nam svojim flaksericama napraviše lijepi posao.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, naš Listić, Glasnik sv. Josipa.

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250