Rasipni sin

Župni listić 892

godište XVII. broj 13(892) − 27. ožujka 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-892.PDF

IV. KORIZMENA NEDJELJA (sredoposna) Lk 15, 1-3.11-32

U ono vrijeme: Okupljahu se oko Isusa svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: “Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima.”
Nato im Isus kaza ovu prispodobu: “Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu: ‘Oče, daj mi dio dobara koji mi pripada.’ I razdijeli im imanje. Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno.” “Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se kod jednog žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao.”
“Došavši k sebi, reče: ‘Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reći mu: Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od tvojih najamnika.’” “Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: ‘Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.’ A otac reče slugama: ‘Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite, pa da se pogostimo i proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se.’ I stadoše se veseliti.”


USUDI SE – PRIČA O SAMOPOUZDANJU

Odluči neki car, zbog nekakvoga važnog položaja na dvoru, testirati svoje dvorjane. Okruže ga moćni i mudri ljudi i car im reče:

– U nedoumici sam i zanima me tko je od vas u stanju to riješiti.

Odvede ih potom do jednih ogromnih vrata; toliko velika vrata još nitko nije bio vidio. Ovo su najveća i najteža vrata u mojem carstvu, objasni car. Može li ih koji od vas otvoriti?

Neki stanu samo izdaleka odmahivati glavom. Drugi, koje smatrahu mudracima, zagledali vrata izbliza, no onda ipak priznali kako ih ne mogu otvoriti. Na kraju se svi slože kako je zadatak pretežak i da ga ne mogu riješiti. Tada jedan dvorjanin, ipak, priđe vratima: zagledavao ih, opipavao, gurao, nastojao pomaknuti… Odjednom, povuče ih snažnim trzajem i gle – vrata se otvore! Bila su odškrinuta, ne i zaključana, i nije bilo potrebno ništa drugo do samopouzdanja da se to utvrdi i da se prema tome postupi.

Car objavi: – Ti ćeš dobiti položaj na dvoru. Nisi se oslonio samo na ono što vidiš. Usudio si se pokušati ono što se u početku činilo nemogućim.

Usudi se! Mnoga su vrata odškrinuta.

 prema: Pričaj mi priču (Rijavec-Miljković)


PUSTI TU GRANU!

Ateist je pao sa stijene. Kako se kotrljao dolje, uhvatio se za granu malog drveta. Tu je visio između neba i iznad kamenja tristo metara ispod sebe, znajući da neće moći dugo izdržati. Tada mu dođe misao na pamet. “Bože!” povika svom snagom. Tišina. Nitko nije odgovorio.

“Bože!” povika ponovno. “Ako postojiš, spasi me i ja obećavam da ću vjerovati u te i druge učiti da vjeruju.”

I ponovno šutnja! Skoro u šoku pade s grane kad začu snažan glas kako odjekuje kanjonom: “To svi kažu kad su u nevolji.”

“Ne, Bože, ne!” uzviknu sada s više nade. “Ja nisam kao drugi. Ne vidiš li da sam već počeo vjerovati čuvši tvoj glas? Ono što ti trebaš sada učiniti jest da me spasiš i ja ću naviještati tvoje ime do kraja zemlje.” “Vrlo dobro”, odgovori Glas. “Spasit ću te. Pusti tu granu.” “Pusti tu granu?” uzviknu čovjek sav izvan sebe. “Misliš li da sam lud?”

Priča se da se očekivano čudo nije dogodilo kad je Mojsije bacio svoj štap u Crveno more. Tek onda kad se prvi čovjek bacio u more, valovi su uzmakli, a voda se razdijelila da bi načinila suh prolaz za Židove.

 Anthony de Mello (“Molitva žabe”)


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obit. Matijević i Pavlović Glavna 65, Goranec 400 Kn
 2. Obitelj GOLUB A. Šenoe 56, Vugrovec 300 Kn
 3. KATICA ŠEBEK Krizantema 7, Brestje 200 Kn
 4. FILIP LOVRIĆ Gradinska 11, Vugrovec 200 Kn
 5. Obitelj MAJCAN Đurkovići 10, Đurđekovec 400 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Ovih dana napustila nas je:

MARIJA ZUBANOVIĆ r. Židoviz Dobrodola u 69. godini.

Dobri Bože primi ju među svete i izabrane svoje!


UBOD BUMBARA!

Isus reče: Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar. Mnogi naši su umrli. A dan danas s njima smo ne pomireni. Mnoge ostavinske rasprave nisu završene, riješene. Zašto? Jer se nismo pomirili na času smrti ni s pokojnim ocem, majkom, bratom ili sestrom ili djeca s roditeljima koji su otišli od nas. Nismo u miru ni s onima koji su ostali. U grijehu smo ostali. Umjesto da se posmrtno pokajete za svoj grijeh vi činite još jedan grijeh više. Ne kajete se za svoje grijehe. Igrate dvostruku igru. Dođete k župniku platiti misu za dotičnog pokojnika, a tog istog pokojnika u isto vrijeme, pokušavate pred sudovima i znanošću ovoga vremena, posmrtno učiniti neubrojivima (ludima, psihičkim bolesnicima, maloumnima) u času smrti. Pred Bogom se zauzimate za njega, a pred ljudima ga se odričete, a sve zbog propadljivih dobara. Nimalo lijep primjer mladima. Znajte, ako se ne obratite!

Mi napravimo jednu crtu, a Bog nam je prekriži, eto ti križa. Mi to smatramo križem, a Bog to smatra plusom za nas u odnosu na konačni cilj!

 Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski u miru)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 28. III. – 3. IV. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + MARIO i obit. Markovčić, TOMO god. i ANA Glogovec, obit. Baričević i Glogovec, ĐURO Bezeredi, STJEPAN god. i obit. Pavlović, KATICA i STJEPAN Rožić, MARICA, STJEPAN, ANA, DANIJEL, NADA i FRANJO Pavlović, VID i DRAGICA Pavlović, ANICA god. i obit. Pavić, na nakanu, STJEPAN, BARICA i obit. Igrc, obit. Gotić, SLAVKO IVAN i KATICA i obit. Kelčec, IVAN i obit. Blažinović
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati + ŠIME Torbarina
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + MIHAEL Pijetlović, ALOJZ god. EVA, PETAR Fišter, MARTINA, VIDEK i NENAD Hrenović, OLGA Gračak, VLADO Brajović i MIRA Fišter
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 15.00 sati – Križni put od jedne do druge crkve

OBAVIJESTI – 27. ožujka 2022.

I ove subote imali smo radno druženje pa hvala svima odazvanima, i Marku Luliću i Marku Marić i Antoniju Uvaliću i Kreši Mikulčiću i Zvonku i sinu mu Leu Jurošu i Žarku Ćoriću i Stipi i Ivici Milkoviću domaćicama Kristini i Mariji.

U subotu nastavak radnog druženja – dobro došli!

Petkom križni put u 17.20 sati, nedjeljom od jedne do druge crkve.

U slijedeću nedjelju imamo VELIKI KRIŽNI PUT, polazak u 13.30 sati. Obavezno ponesite štapove, dobro će Vam doći.

Vjeronauk po rasporedu.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, naš Listić, Glasnik sv. Josipa.

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 320