Idi i odsada više nemoj griješiti.

Župni listić 893

godište XVIII. broj 14(893) − 3. travnja 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-893.PDF

V. KORIZMENA NEDJELJA (gluha) Lk 15, 1-3.11-32

U ono vrijeme: Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: “Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?” To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.
Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.” I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: “Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?” Ona reče: “Nitko, Gospodine.” Reče joj Isus: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.”

Komentar:

Stariji su imali duži životni, pa i grješnički staž. Tko je bez grijeha? Nema tog pravednika koji ne pozna granice vlastite naravi.
Farizejima je ta žena dobra izlika da Isusa dovedu u nepriliku. Isusov odgovor upozorava da su i tužitelji u isto vrijeme i tuženi. Svi smo pred istim sudom, pred istim sucem. Svi trebamo milosrđe i dobrotu.


PET MISLI FRA ANTE ANTIĆA KOJE ĆE VAM POMOĆI BOLJE ŽIVJETI KORIZMU

Fra Ante Antić, bio je poznat po svojim duhovnim savjetima kojima je vjernicima davao smjernice za rast u duhovnom životu. Donosimo neke od njegovih najpoznatijih misli:

1. ”Kome si predao svoj život? Koji je njegov smisao? Zašto živiš? Čemu se nadaš? Kome te vodi ovo stanje? Je li Gospodin s tobom zadovoljan? U čemu je sva važnost tvoga života? Evo ti pitanja s kojima se imaš pozabaviti u ovim svetim danima i ući u sebe i promatrati sve svoje vladanje i život. Nije korist odgađati za poslije ili se nečemu nadati. Pusti ti te suvišne brige i smetnje te se više posveti svojoj duši koja ti je prva i najbliža.”

2. ”Pustite zabrinutost i tjeskobnu brigu za mnoge stvari i poslove Ocu Nebeskome koji sve radi iz ljubavi za naše veće dobro. Ljubite ga i u mraku, u tami vaše unutrašnjosti, u nesigurnosti vaših pogleda i misli, u nestalnosti vaših koraka i u slabosti vaše volje. On je s vama, On je u vama. On je nad vama, On je uz vas. On je pred vama i za vama; zato uvijek ostanite i počivajte u Njemu.”

3. ”Ne uznemirujte se ako odmah ne možete provesti odluke koje ste donijeli. Zna dragi Bog što nam najviše treba pa nas vježba u nepouzdanju u sebe, u poniznosti i potrebi da se molimo. Ne smijete pasti u malodušnost, nepouzdanje, duhovnu potištenost. Ako nemate one gorljivosti, onog elana koji biste željeli, htjeli, ponizite se i priznajte da ste ništa, da ne možete ništa, da ništa ne zaslužujete i da ste dostojni kazne. Poslije takve poniznosti, bacite se u naručje Božje i prikažite ljubav Božanskog Srca mjesto sebe.”

4. “Gdje god radite i s kim god radite, nosite svugdje Isusa, mir i dobro. Došao križ s koje god mu strane drago, primite ga kao Isus svoj križ i ponesite ga s njim svaki dan, odričući se same sebe!”

5. ”Šutjeti:

– o sebi, to je poniznost;

– o tuđim greškama, to je ljubav;

– od beskorisnih riječi, to je pokora;

– u zgodno vrijeme i na zgodnom mjestu, to je razboritost;

– u križevima, to je heroizam.”

 fra Ante Antić | Bitno.net


DAROVI ZA CRKVU

 1. MARICA SEDINIĆ Grljakova 22, G. Vugrovec 200 Kn
 2. MARICA ŽIDAK Kocil brijeg 2, Vugrovec 200 Kn
 3. DRAŽEN BLAŽINOVIĆ Kučilovečka 39, Kučilovina 200 Kn
 4. MARIJA GLOGOVEC Vurnovečka 22, Vurnovec 200 Kn
 5. MIRJANA POTOČKI 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat svetog krštena primila je:

ENA MAJCAN treće dijete Božidara i Ivane r. Krsnik iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustila nas je:

RADMILA VUGER r. Šmitiz Markova Polja u 64. godini.

Dobri Bože primi ju među svete i izabrane svoje!


KAKO JE MARKO KUPIO SREĆU!

Mali je Marko strašno žalostan. Ništa ga ne veseli. Sve mu je nekako bez veze i dosadno. Želio bi biti veseliji, ali čini mu se da se uzalud trudi. Pokušao je popraviti ocjene u školi, ali i žar učenja ga je držao kratko. Počeo je svirati gitaru, no već nakon par sati prestao je vježbati. Učinilo mu se da bi bilo mnogo lakše i mudrije trenirati nogomet. Ali trener ga nije odmah uvrstio u prvu momčad pa je izgubio strpljenje i odjednom otkrio da je zapravo rođen za slavnoga slikara. Međutim, učiteljica je njegove crteže prozvala packarijama. To ga je strašno uvrijedilo. Sad je ljut i na mamu jer mu je dala premalo novaca za ono što je želio kupiti.

 Nesretan, ja sam strašno nesretan! – govorio je sam sebi u bradu. Dok se vukao prema trgovini kao lijena mačka i razmišljao što bi si kupio, u hodu mu se pridružio prijatelj iz razreda. – Jakove, molim te uđi sa mnom i reci mi koliko ti džeparca dobivaš od mame? – upita ga Marko. – Kako to misliš? – upita ga Jakov. – Nikad nisam imao džeparac. Moja mama je sretna kad nam uspije zaraditi i za kruh. Marko se odjednom postidi, a kroz glavu mu sine čudna pomisao. Pogleda dječaka pokraj sebe, odmjeri ga dugim i ozbiljnim pogledom, pa reče: – Smijem li onda danas ja tebi dati svoj džeparac? Toga dana Marko je prvi put u životu izašao iz trgovine praznih džepova, ali ipak sa srcem punim radosti.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 4. IV. – 10. IV. 2022.

 • PON.
  – u 19.00 sati – VELIKA USKRSNA ISPOVIJED
 • UTO.
  – u 18.00 sati + IVAN, KATICA, STJEPAN i obit. Hojanić, MARIJA i MIJO Svetec, ALOJZ i obt. Fišter i STJEPAN Žugec, PETAR god. i obit. Pekčec, STJEPAN i obit. Vuger, VID I MARIJA Galović, FRANJO Šimunjak i BARA Vukas, ĐURO i obit. Židak, RUŽICA i obit. Gračak, VINKO, STJEPAN i MARICA Petljak, LUKA, RUŽA i obit. Fišter, MARTIN i KATICA Trempetić, MIRICA i MIRO Škes i MARICA Horvat
 • SRI.
  – u 18.00 sati + RUŽICA Đuran
 • ČET.
  – u 18.00 sati + ILIJA god. i obit. Vrgoč – na čast sv. Franje Ksaverskog
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – – –
 • NED.
  – u 10.00 sati – Župna – CVJETNICA
  – u 15.00 sati – Križni put od jedne do druge crkve

OBAVIJESTI – 3. travnja 2022.

Danas je naš veliki Križni put kroz dio župe. Krećemo u 13.30 sati, hodočastit ćemo kao i prošlih godina. Od župne crkve, prema sv. Mihalju, nastaviti prema Gorancu, gdje ćemo kod Kapele imati 20 minuta stanke, iz Goranca prema Benediki, nastaviti prema Repetitoru i spustiti se Bregovitom do župne crkve. Svakako ponesite Batine (Štapove) u ruci.

Ovaj tjedan započinjem ispovijedati starije i bolesne.

U ponedjeljak je VELIKA USKRSNA ISPOVIJED u 19.00 sati.

U nedjelju je CVJETNICA – dođimo u narodnim nošnjama. Okupit ćemo se pred župnom crkvom u 10.00 sati, blagosloviti grančice i u procesiji krenut pod naš šator.

Petkom je križni put u 17.20 sati, nedjeljom od jedne do druge crkve.

Vjeronauk je po rasporedu.

U subotu je radna akcija u 9.00 sati pa ponesite rukavice.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, naš Listić, Glasnik sv. Josipa…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 320